Ochutnej krále všech ovocí. Mangostan je lahodný i parádně výživný

Shutterstock
|
13. 10. 2022
|
Měla jsi někdy chuť na něco šťavnatého, exotického a sladkokyselého? Mangostan splňuje všechno. Věř nám, že po zakousnutí do tohohle exotického jablíčka už nebudeš chtít nic jiného.

Královnina lahůdka

Z jaké země strom mangostana lahodná pochází, se přesně neví, hojně se ale pěstuje v jihovýchodní Asii. Mezi další pěstitele patří Indonésie, Thajsko, ale taky Střední Amerika a Brazílie.

Zajímavostí je, že lahodné plody mangostany si oblíbila i britská královna Viktorie. Expedice za jejich získáním však neuspěla. Teprve v roce 1883 se semínka mangostany lahodné podařilo přivézt a od té doby se mohlo ovoce pěstovat v anglických sklenících a dál šířit do všech míst na západní polokouli. Dnes už bys na něj mohla narazit třeba i na Jamajce nebo v Ekvádoru.

osvěžující dužině exotické mangostany lahodné se dostaneš jen pomocí rozkrojení silné a pevné slupky. Odkrajovat ji můžeš stejně jako vánoční jablíčko, když chceš vidět při štědrovečerní večeři hvězdu.

Slupka je původně zelená, při zrání ale přechází od červenohnědé až po tmavě fialovou. Při rozkrajování si kvůli tomu dej pozor, z ovoce vytéká šťáva, jež způsobuje fialové skvrny, které bys čistila dost těžce. Původně taky sloužila jako barvivo.

Vnitřek mangostanu se skládá ze 4–7 částí připomínající malé měsíčky mandarinky, najdeš v něm ale i zelená semínka. I když jsou jedlá, radši je nejez. Nejlíp pak ovoce skladuj v ledničce, ne déle než 2 týdny.

Vitamínová bomba, která má uplatnění i v kosmetice

Není divu, že ve své domovině v oblasti jihovýchodní Asie považují mangostan za jídlo bohů. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, například vitamíny C a B, železo nebo vysoké množství vlákniny.

Má ale taky schopnost regulovat tuky v těle, hladinu cukru v krvi a tlak. Mimo to zlepšuje náladu a vzbuzuje pocit nasycení. Přímo zázračné ovoce má ale i léčebné účinky a je ve velké míře využíváno v kosmetice a ve farmacii.

Pyšní se antibiotickými a antiparazitickými látkami, které efektivně pracují při hojení ran, podobně jako aloe vera. Dokáže tlumit bolesti, a je dokonce součástí léčby tuberkulózy. Pomáhá v boji proti nejrůznějším kožním vyrážkám a ekzémům, a tak se z ní hojně vyrábějí krémy a masti. Zajímavostí je, že má mít protirakovinné účinky, které se ale potvrdily jen ve studiích na zvířatech, ne na lidech.

shutterstock_1736477858.jpg

Mangostan vzbuzuje zvědavost už svým vzezřením.
Shutterstock
Nám tohle ovoce tedy přijde rozkošné... A tobě?

Mangostan můžeš koupit například v e-shopu nebo už zpracovaný v gelovém krému, organickém tělovém mléku nebo čistícím peelingovém gelu.

Ovoce je lahodné za syrova, stejně jako třeba kiwi ho ale můžeš dát třeba do dezertů a do pudinků nebo si z něj udělat zmrzlinu, případně nesmírně lahodný koktejl. Můžeš si z něj taky připravit džus, smoothie nebo ho zkus přidat do ovocného salátu. Hodí se ale pro zpestření i do masových pokrmů a nemusíš se bát přidat ho do kořeněných omáček.

Recept na osvěžující smoothie

Co potřebuješ: malý ananas, banán, 4 mangostany, kousek zázvoru, špetku kurkumy a 200 ml vody

Jak na to?

  • Ananas a banán si nakrájej na kousky a vyloupej dužinu mangostany.
  • Všechny ingredience rozmixuj v mixéru na pyré s dalšími dvěma nebo třemi kostkami ledu.

Tak jednoduché to je. Stačí pár minut a máš zdravé smoothie s velkým množstvím vitamínu C a s dalšími antioxidanty. Kurkuma a zázvor jsou pak známé svými protizánětlivými účinky, a jsou tak skvělou pomocí pro tvůj imunitní systém.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články