Nutellu si připravíš doma bez cukru a palmového tuku

Bigstockphoto
|
15. 05. 2021
|
Kdo by ji nezbožňoval? Slaďoučká lískooříšková pomazánka, která se rozplývala na jazyku, většinu z nás provázela značnou část dětství. Řeč je samozřejmě o Nutelle.

Zalézt si pod deku s obří sklenicí a dlabat zmíněnou čokoládovou pomazánku s rozemletými lískovými oříšky velkou lžící bylo prostě super!

Že se ti stýská po bezstarostném dětství a slaďoučkém pokušení? A co kdybychom ti ho dneska připomněli společně s receptem na domácí nutellu bez zbytečného cukru a palmového tuku?

Sladká seniorka

Věděla jsi, že Nutella letos oslaví už 81. narozeniny? Opravdu! Tahle sladká lískooříšková pomazánka je tady s námi totiž od roku 1940, kdy vznikl její originální recept.

První sklenice Nutelly ale opustila továrnu Ferrero 20. dubna 1964. Oblíbená pochoutka upravením receptury navázala na dříve vyráběnou pomazánku, která nesla název Gianduia.

Ta obsahovala přibližně 50 % mandlí nebo lískových ořechů a 50 % čokolády. Začala se vyrábět v italském Piemontu poté, co zdanění kakaových bobů ztížilo výrobu běžné čokolády. Původně ji mohli zákazníci ochutnat v pevném stavu, ale později byla změněna na krémovitý produkt Supercrema.

Milovaná i nenáviděná Nutella

Recept a složení zmíněné lískooříškové pomazánky bylo neměnné až do roku 2017. Tehdy došlo k úpravě receptury Nutelly pro německý trh. Sklenice pomazánky obsahuje především cukr a rostlinné oleje (většinou palmový), následují lískové ořechy, kakao a sušené odstředěné mléko. 

bigstock-208428730.jpg

Připomeň si dětství, jen podstatně zdravěji!
Bigstockphoto
Domácí nutella může být mňamka bez palmáče a se správným sladidlem i bez přidaného cukru.

A protože asi polovina kalorií v Nutelle pochází z tuku (11 g v 37g porci či 99 kcal z 200 kcal) a asi 40 % kalorií z cukru (20 g, 80 kcal), rozhodně nejde o pochoutku vhodnou do dietních jídelníčků.

Naštěstí si ale tuhle pomazánku můžeš snadno vyrobit doma, a to bez zbytečně přidaného cukru nebo palmového oleje, který je globálním problémem.

Domácí nutelle vévodí oříšky

Hlavní složkou domácí nutelly není cukr ani palmový tuk, ale lískové oříšky, které jsou zdrojem kvalitních tuků, plné vitamínů, minerálních látek, bílkovin, vlákniny a antioxidantů.

Při jejich výběru nicméně dávej pozor na kvalitu i stáří oříšků, stejně jako na to, aby nebyly plesnivé, vlhké nebo zatuchlé. I jeden plesnivý oříšek totiž může chuť domácí nutelly nehezky pokazit.

Co potřebuješ: 2 šálky vyloupaných lískových oříšků, 1-2 lžíce kokosového oleje, 4 lžíce kvalitního kakaa, špetku soli a sladidlo podle chuti.

Jak na to?

  1. Jako první se vrhni na přípravu lískových oříšků. Pokud sis je koupila už vyloupané, stačí je opražit na pánvi nebo nechat opéct v troubě předehřáté na 170 °C. Stačit by jim mělo 10-12 minut.
  2. Takto upravené oříšky ještě více zhnědnou a hlavně získají intenzivnější chuť, kterou během následné konzumace určitě oceníš.
  3. Vychladlé oříšky přesuň na čistou utěrku, zabal je a lehce promni v ruce. Zbavit bys je tak měla tenké hnědé slupky, která je mírně nahořklá.
  4. Oříšky bez slupky nasypej do výkonného mixéru a společně s kokosovým olejem je rozmixuj na hladkou směs.
  5. K ní pak přidej 4 zarovnané polévkové lžíce kakaa, špetku soli a sladidlo podle chuti (třeba med, čekankový sirup nebo stévii).
  6. Všechny suroviny dokonale promíchej a hotovou nutellu ulož do ledničky, kde by ti měla vydržet klidně i tři týdny.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články