Medvědí česnek jako dědictví Slovanů i „fast food“ šelem

Bigstockphoto
|
17. 04. 2022
|
Sezóna medvědího česneku na sebe nenechá dlouho čekat. Luhy a háje se rozvoní typickým aroma a lidé začnou do lesů vyrážet s košíky v naději ukořistit aspoň pár lístků zázračné bylinky, s níž je spojena řada zajímavostí. Tady jsou ty „nej“!

Dvakrát víc vitamínu C než v citrusech

Voňavá bylinka, která může svými lístky na první pohled připomínat nebezpečnou (přesto krásnou) konvalinku, se chlubí množstvím léčivých účinků. Medvědí česnek totiž obsahuje vitamín C (ve 100 gramech listů medvědího česneku najdeš 150 mg vitamínu C, což odpovídá 47 % DDD) a hořčiny, které podporují trávení, snižují křeče a ničí střevní parazity.

Účinné antibiotikum z přírody

Allium ursinum obsahuje taky velké množství jódu a působí jako přírodní antibiotikum. To díky látce zvané allicin, nositelce charakteristické a nezapomenutelné vůně. Allicin pomáhá při respiračních problémech, angínách, průjmech, mírní tuberkulózu, potírá stafylokoky a streptokoky. Dokáže zmírnit taky projevy sezónních nemocí nebo nachlazení. Některé zdroje dokonce tvrdí, že bojuje proti nádorovým onemocněním.

Dědictví starých Slovanů

Medvědí česnek patří mezi tzv. jarní efemeroidy, vytrvalé rostliny, které vyrůstají časně na jaře a využijí tak dostatek světla ještě před olistěním stromů. Zajímavé je i to, že roste hlavně v místech původního osídlení Slovanů. Podle dochovaných zdrojů prý Slované opravdu znali jeho zázračné účinky, a proto ho ve velkém pěstovali. Allium ursinum se tak hojně vyskytuje a Moravě a severovýchodní části Čech, převážně v lužních a listnatých lesích kolem potoků.

Medvědi, nevědí…

Asi každého napadne, že název „medvědí česnek“ má něco společného s huňatými šelmami. Ve skutečnosti je původ názvu této bylinky poněkud nejasný. Některé zdroje tvrdí, že česnek dodává „medvědí sílu“, jiné pak, že ho skutečně žerou medvědi, kterým pomáhá s pročištěním organismu, zahnáním vlčího (v tomhle případě medvědího) hladu a nastartováním organismu. Ke které variantě se kloníš ty?

Rozkvetená rodina

Zajímavé také je, že medvědí česnek patří (třeba spolu s tím kuchyňským) do čeledi amarylkovitých. Tam se většinou nacházejí okrasné rostlinky jako amarylka nebo narcis, ale třeba také bledule nebo další posel jara – sněženka. Mimochodem – v ČR roste ve volné přírodě jen 5 druhů z této čeledi, které se více daří spíše v tropech a subtropech.

bigstock-bear-leek-soup-with-ingredienc-295407154.jpg

Polévka, pesto... Co si z medvědího česneku děláš ty?
Bigstockphoto
Z medvědího česneku se dá připravit třeba vynikající polévka.

Přátelský k dechu i žaludku

Bojíš se konzumovat medvědí česnek kvůli obavám z nevábného dechu? Tyhle obavy jsou v případě rostlinky Allium ursinum zcela zbytečné. Na rozdíl od klasického kuchyňského česneku po sobě ten medvědí nezanechává výraznou pachovou stopu. Navíc je velmi přátelský k našemu trávicímu systému, který zbytečně nedráždí.

Jako repelent i čisticí prostředek

Z medvědího česneku připravíš během několika chvilek skvělé bylinkové máslo, osvěžující jarní polévku plnou vitamínů i dokonalé pesto, které se hodí k masu, těstovinám nebo do pomazánek. Kromě kuchyně nabízí ale další zajímavé možnosti využití. Šťáva z listů se například používá jako účinný repelent proti komárům a otravnému hmyzu. A v minulosti se šťávy z česneku medvědího využívalo dokonce k dezinfekci domácností.

Sílu uvolní až po překrojení

Abys dostala z medvědího česneku maximum jeho vitamínů a síly, je potřeba svrchní vrstvu jednotlivých lístků narušit. Jedině tak zvládne uvolnit zmíněný allicin, který se může pochlubit celou řadou výše uvedených účinků. Čerstvé lístky stačí najemno nakrájet nožem nebo je rozmixovat v mixéru, čímž vytvoříš skvělý základ pro pesto nebo jinou zdravou pochutinu.

Pošli ho k ledu

Pokud sis z lesa přinesla víc česneku, než stačíš zkonzumovat, není nic jednoduššího, než bylinku důkladně proprat, nechat vysušit (ideálně použít odstředivku na salátové lístky), nasekat nadrobno a v sáčku uložit do mrazáku. Medvědí česnek ti tak v pohodě vydrží do další sezóny.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články