Lívance na 7 způsobů: udělej si třeba tvarohové nebo americké

Shutterstock
|
10. 01. 2023
|
Nadýchanější lívanečky jsou další úrovní palačinek. S námi si zkusíš, jak udělat starou dobrou klasiku, ale i další obměny tradičního receptu. Tvůj kluk tě za lahodné snídaně bude milovat.

Hrubší placička podobná palačince si vysloužila své jméno na základě slovesa lít, jedná se totiž o moučník z litého těsta. Zajímavostí je, že lívance jsou jedním z vůbec nejstarších pokrmů, který vznikl kombinací více dostupných surovin a následnou tepelnou úpravou. Placky umíchané z mouky, vajec a mléka si na rozžhaveném kameni pekli už lidé žijících v neolitu neboli mladší době kamenné, tedy 8 000 až 5 000 let před naším letopočtem.

V té době bylo pro člověka hlavním zdrojem obživy zemědělství, a tak pro něj byly suroviny snadno sehnatelné. Ve skutečnosti prý našli lívance už v žaludku ledového muže Ötziho, který žil před více než 5 000 let. O lívancích psali starověcí řečtí básníci i slavný anglický spisovatel Shakespeare. Však taky měl proč.

shutterstock_1048073029.jpg

Lívance se dají připravit na mnoho způsobů.
Shutterstock
Nevíme, jak pro tebe, ale pro nás jsou lívanečky vrcholem blaha!

Vepřová krev nebo kaviár

Obecně se vyrábí podobně jako palačinky, tedy smažením z mouky, mléka, třeba i jogurtu, prášku do pečiva, droždí, vajec a dalších přísad. To je ale úplný základ, připravit se dá na mnoho dalších způsobů. My ti teď prozadíme, jak si připravit rovnou 7 variant tohohle lahodného moučníku.

Různé způsoby přípravy se odlišují i v jednotlivých zemích. Například ve Švédsku a Finsku se lívance zvané blodplättar připravují ze šlehané vepřové krve. V Kanadě a USA se pak lívance často jedí s ikonickým javorovým sirupem a připravují se typicky jako sladká snídaně. V Rusku si zase rádi pochutnají na lívanečcích z pohankové mouky a pěkně s kaviárem. Na slano si je pak užívají v Indii, kde mají pokrm poori, což jsou malé smažené placky připravované se slaným kari vypadající jako lívanečky. Jako bramborovou malou palačinku boxty si ji pak dávají v Irsku.

Lívancový syndrom? Existuje!

A stejně jako další laskominy, jako jsou muffiny nebo cookies, mají i lívance svůj mezinárodní den. Připadá na masopustní úterý, tedy na den před Popeleční středou. A věděla jsi, že existuje taky lívancový syndrom? Označuje se tak alergická reakce, kterou dostanou někteří lidé po konzumaci lívanců a palačinek v tropických oblastech, kde se mohou někteří roztoči dostat do mouky a kontaminovat ji.

Recept na lívance na 7 způsobů

Kynuté lívance

Na začátek neuškodí stará dobrá klasika aneb základní těsto na lívanečky.

Co potřebuješ: 350 ml mléka, 200 g polohrubé mouky, vejce, 10 g droždí, 20 g cukru krupice, špetku soli, švestková povidla a ostružiny na dochucení

Jak na to?

  • Droždí dej do mísy a protři ho s cukrem. Jakmile droždí zřídne, přidej k němu trochu teplého mléka a lžíci mouky. Kvásek nech 10 minut kynout.
  • Do velké mísy přidej prosátou mouku, přilij vykynutý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a zbytek cukru. Těsto pak promíchej a dosol. Nech ho na teplém místě přikryté čistou utěrkou kynout asi 25 minut.
  • Následně do rozpálené pánve zlehka potřené tukem nalij po troškách těsto a lívanečky po obou stranách osmaž. Na závěr je můžeš ještě potřít povidly a posypat ostružinami.

Jablečné lívance

Máš ze zahrady přemíru jablek a už nevíš, co s nimi? Můžeš je využít na výborné lívance a dát si sladkou večeři či snídani.

Co potřebuješ: hrnek hladké mouky, prášek do pečiva, lžičku mleté skořice, hrnek mléka, hrnek nastrouhaných jablek, vejce

Jak na to?

  • Do mísy dej mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí.
  • Přidej mléko, vejce, nastrouhaná jablka a všechno důkladně promíchej.
  • Těsto pak po troškách smaž na horké pánvi s olejem z obou stran dozlatova.
  • Nakonec je můžeš dochutit podle tvé libosti, třeba zakysanou smetanou.

shutterstock_515569681.jpg

Jablečné lívance bývají skvěle vláčné.
Shutterstock
Miluješ kombinaci chutí skořice a jablka? Pak do téhle varianty jdi co nejdřív!

Lívance z jogurtu

Vláčné a lehké lívance, to zní jako pohádka na talíři. Zkus je a uvidíš.

Co potřebuješ: 200 g bílého jogurtu, dvě vejce, 10 lžic polohrubé mouky, ¾ prášku do pečiva, polovinu vanilkového cukru, špetka soli

Jak na to?

  • Mouku smíchej s cukrem, solí a práškem do pečiva. Pak ještě přidej jogurt a vejce.
  • Těsto dobře zamíchej a nalij na pánev s trochou oleje. Smaž z obou stran.
  • Podávat můžeš třeba s marmeládou, povidly nebo s medem.

Kefírové lívance

Jsou nadýchané, měkoučké a vláčné. Kefírové lívance by tě možná dělat nenapadlo, ale stojí to za to.

Co potřebuješ: 300 ml kefíru, 3 vejce, 1–3 lžíce cukru, hrnek polohrubé mouky, lžička prášku do pečiva, špetka soli

Jak na to?

  • Všechny suroviny smíchej dohromady a dobře metličkou rozšlehej.
  • Na lívanečníku nebo na pánvi smaž silnější lívance.
  • Dochutit je můžeš trochou cukru nebo marmeládou. Dají se ale udělat i naslano, třeba se strouhaným sýrem a smaženou cibulkou.

Banánové lívance

Tyhle lívance budou přirozeně sladké, ale přitom lehké a zdravé.

Co potřebuješ: 2 banány, 2 vejce, lžičku skořice, lžičku vanilkové pasty

Jak na to?

  • Zralý banán rozmačkej v misce vidličkou, pak přidej celé vejce, skořici, vanilku a dobře promíchej.
  • Smaž na pánvi s přepuštěným máslem. Tady budou vhodnější malé placičky, tyhle lívanečky bez mouky by se jako větší hůř obracely.
  • Hotové lívanečky můžeš servírovat třeba s bílým jogurtem, kolečky banánu nebo s medem.

Americké lívance

Určitě je znáš z amerických filmů a seriálů. Nadýchané a chutné lívance typicky s máslem a javorovým sirupem. Mňam!

Co potřebuješ: 1,5 hrnku hladké mouky, 3,5 lžičky prášku do pečiva, lžičku soli, 2 lžíce moučkového cukru, vejce, 3 lžíce másla a 1,25 hrnku mléka

Jak na to?

  • Všechny suroviny smíchej dohromady.
  • Na pánvi tvoř malé lívanečky, půjdou smažit i nasucho, bez oleje.
  • Můžeš je dochutit džemem nebo javorovým sirupem tak, jak to dělávají Američani.

shutterstock_311041604.jpg

Americké lívance? Jsou jednoduché, taky je návod na přípravu!
Shutterstock
Lívance s javorovým sirupem jsou báječné, zkus je!

Tvarohové lívance

Lívance z tvarohu nebudou jenom chutná snídaně nebo večeře, ale taky bomba plná potřebných bílkovin!

Co potřebuješ: 2 vejce, 200 ml mléka, lžičku vanilkového cukru, 150 g polohrubé mouky, 250 g měkkého tvarohu, špetku soli

Jak na to?

  • Nejdřív odděl žloutky od bílků a bílky vyšlehej se špetkou soli na pevný sníh.
  • Následně lehce našlehej i žloutky se lžičkou vanilkového cukru.
  • Přidej tvaroh zředěný mlékem a smíchaný s moukou. Nakonec přimíchej sníh z bílků.
  • Na pánvi smaž menší lívanečky.
  • Ochuť je tím, co máš ráda. Pro dotáhnutí k dokonalosti si můžeš udělat třeba tvarohovou borůvkovou smetanu. Stačí ji vyšlehat z 2 lžic mléka, balíčku vanilkového cukru, 2 lžic zakysané smetany, 250 g měkkého tvarohu a dvou lžic borůvkové marmelády. Tvoje lívanečky budou ještě zajímavější.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10

Související články