Nestíháš? Vsaď letos na raw cukroví

Shutterstock
|
17. 12. 2023
|
Trápí tě potíže se zažíváním, trpíš celiakií, jsi zrovna „v dietě“ nebo tě jednoduše nebaví stát u plotny a čekat až tvoje oblíbené kousky cukroví změknou? Pokud jsi aspoň na jednu z výše uvedených otázek odpověděla kladně, máme pro tebe tip.

Raw cukroví pro opravdové fajnšmekry

Tím je nepečené (chceš-li moderněji raw) cukroví. V čem je tohle cukroví specifické? Zejména v tom, že jsou jeho součástí oříšky, sušené plody nebo ovoce, speciálně upravená čokoláda a další mňamky. Žádná z ingrediencí, kterou použiješ pro přípravu raw cukroví, nesmí projít tepelnou úpravou nad 42 °C. Cukroví je bez lepku, másla, cukru, mléka a dalších nepříliš zdravých surovin. Navíc existuje celá řada receptů na raw linecké cukroví, vanilkové rohlíčky nebo třeba vosí hnízda. Nevěříš? Tady jsou!

Vanilkové raw rohlíčky

Kdo by si dokázal představit Vánoce bez oblíbených vanilkových rohlíčků? Každý z nás má ten svůj oblíbený recept, který by nevyměnil za nic na světě. Všude ale dominuje máslo, mouka, cukr a další suroviny, které našemu tělu příliš neprosívají. Chceš to letos zkusit jinak a tak trochu „raw“? Pak vyzkoušej tenhle recept.

Na vanilkové raw rohlíčky budeš potřebovat: 150 g bio a raw kešu oříšků, 250 g bio strouhaného kokosu, 4 polévkové lžíce kokosového cukru a 2 čajové lžičky vanilky.

Postup přípravy vanilkových raw rohlíčků: Veškeré ingredience vlož do mixéru a důkladně rozmixuj. Vznikne tak vláčné těsto, které nech odležet v ledničce alespoň do druhého dne. Z něj ručně vyválej rohlíčky, které dej sušit do trouby na 42 °C. Rohlíčky by měly být usušené a připravené k podávání do 18 hodin.

Náš tip: Pokud chceš, aby se raw vanilkové rohlíčky podobaly co nejvíc těm klasickým, rozmixuj ještě asi 100 g kokosu spolu s kokosovým palmovým cukrem a v této směsi rohlíčky obaluj.

Linecké raw těsto

Slepovaná kolečka, srdíčka, stromečky nebo třeba hvězdičky – to je to pravé linecké. Pokud letos toužíš v receptu vynechat cukr, vajíčka, mouku a tuk, máme pro tebe jednu zdravější raw variantu. Tady je jednoduchý recept.

Na linecké raw těsto budeš potřebovat: 1 hrnek strouhaného kokosu, který je umletý na mouku, 1,5 hrnku namletých mandlí, 6 lžic sirupu z agáve, 1 lžíci kokosového oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžičky drcené vanilky a ½ lžičky jedlé sody.

Postup přípravy lineckého raw těsta: Mandle na noc namoč do vlažné vody, další den je propláchni a oloupej. Dej je do sušičky anebo trouby, kde je budeš sušit zhruba deset hodin. Ve větší míse následně promíchej suché přísady, a poté přidej sirup z agáve a kokosový olej. Vypracuj těsto, které následně rozválíš na placku tlustou 4 milimetry. Z těsta vykrajuj nejrůznější tvary, které odkládej na pláty sušičky anebo plech vyložený pečícím papírem. V sušičce nech tvary vysušit přes noc, v troubě aspoň 15 hodin při teplotě 42 °C.

shutterstock_2094944659.jpg

Linecké raw cukroví chutná fantasticky!
Shutterstock
I linecké může být raw!

Raw vosí hnízda

Nesmírně oblíbená jsou také tradiční vosí hnízda, která se ale v původním receptu neobejdou bez másla a cukru. Jejich zdravější varianta sice obsahuje méně obvyklé suroviny, výsledek je ale naprosto dokonalý.

Na raw vosí hnízda budeš potřebovat: nesířené meruňky a rozinky, sušené nebo čerstvé banány, pohanku, sezam a vlašské ořechy.

Postup přípravy raw vosích hnízd: Pohanku, stejně jako meruňky, rozinky a vlašské ořechy si namoč den předem do vody. Pohanku rozmixuj ve výkonném mixéru společně s hrstí sezamu. Rozmixuj si také meruňky a rozinky, které budeš používat jako náplň vosího hnízda. Jeho základnou bude čerstvý anebo sušený banán. Poté už postupuj tak, jak jsi zvyklá.

Náš tip: Čerstvý banán doporučujeme pouze pro úly, které hodláš okamžitě zkonzumovat. Po nějaké chvíli totiž začne na talíři poměrně rychle tmavnout.

Vánoční raw perníčky

Na přípravu tohohle cukroví potřebuješ pouze několik málo surovin a chvilku volného času. Výsledek ale bude k nerozeznání od těch, na které jsi tolik let zvyklá.

Na raw perníčky budeš potřebovat: 1 hrnek sušených datlí bez pecek, 1 hrnek kokosové mouky a 1,5 lžičky perníkového koření.

Postup přípravy raw perníčků: Nejdřív začni přípravou datlí. Ty propláchni a umel na kaši. Přidej k nim kokosovou mouku a perníkové cukroví. Těsto dobře propracuj. Následně si z těsta uválej asi půl centimetru silnou placku a z ní vykrajuj potřebné tvary. Ty následně suš v sušičce po dobu 12 hodin.

Náš tip: Voňavé perníčky jsou po vysušení ihned určené ke konzumaci. Můžeš je nechat jenom tak anebo dozdobit polevou.

bigstock-gingerbread-cookie-new-year-f-258462739.jpg

Raw perníčky zachutnají i fajnšmekrům.
Bigstockphoto
Mlsné jazýčky si smlsnou i na téhle dobrotě!

Mandlovo-kakaová raw kolečka s krémem

O Vánocích se nemusíš vzdávat ani oblíbených koleček. Slepovat je sice nebudeš máslovým krémem, ale jeho raw varianta tě také příjemně překvapí. Nepečené cukroví v podobě mandlovo-kakaových koleček na tvém vánočním stole rozhodně nesmí chybět.

Na těsto pro raw mandlovo-kakaová kolečka budeš potřebovat: 1 hrnek mandlí, 1 hrnek sušených datlí bez pecek předem namočených ve vodě, 2 vrchovaté lžíce kakaového prášku a 1 lžičku vanilkového extraktu. Na krém si připrav 1 hrnek sušených datlí bez pecek, 2 lžíce maca prášku, himálajskou růžovou sůl a asi 3/4 hrnku vody. Kolečka pak ozdobíš půlkou vlašského ořechu nebo mandle.

Postup přípravy raw mandlovo-kakaových koleček s krémem: Mandle rozsekej v robotu na prášek, přidej datle, kakao a vanilkový extrakt a znovu rozsekej, až se ingredience spojí. Hmotu dej do lednice odpočinout.

Mezitím si připrav krém. V misce našlehej rozmixované sušené datle s maca práškem a vodou, až vznikne nadýchaná hmota (pokud je tužší, přidej ještě trochu vody). Lehce ho dochuť růžovou solí a dej na 2 hodiny do lednice. Ze ztuhlé hmoty vykrajuj kolečka nebo další tvary. Na každý tvar dej krém a přidej půl ořechu nebo mandle. Hotová kolečka nech přes noc odležet v ledničce.

Náš tip: Že jsi nikdy neslyšela o maca prášku? Pak prozradíme, že jde o bulvu rostliny z vysokých And obsahující řadu cenných složek. Maca prášek seženeš v prodejnách zdravé výživy anebo v lékárnách.

Vyzkoušela jsi někdy přípravu raw cukroví? 

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • loveofraw.cz/video-tradicni-vanocni-raw-rohlicky/
  • najimseazhubnu.cz/rychle-vanilkove-rohlicky/
  • lifefood.cz/cz_cs/linecke-cukrovi
  • loveofraw.cz/vanocni-cukrovi-raw-bozske-vonave-pernicky-sonnentor/
  • iprima.cz/diety/raw-vanocni-cukrovi-je-lepsi-nez-si-myslite
Související články