Ještě neznáš BCAA? Zásobuj tělo aminokyselinami, odmění se ti

Bigstockphoto
|
19. 10. 2022
|
Jestli jsi zkratku BCAA ještě ani neviděla, nezoufej, hned ti vysvětlíme, co to je a proč bys to měla mít doma, hlavně pokud jsi fyzicky aktivní a záleží ti na tvých svalech.

Prvně ale k tomu, co se pod zkratkou BCAA neskrývá. Nejde o drogy, steroidy ani žádné podobné „dobroty“. Jde o branched-chain amino acids, tedy aminokyseliny s rozvětveným řetězcem. Ve svém koutku je má každý, kdo aspoň občas zajde do fitka, běhá, jezdí na kole nebo podniká náročnější túry. Díky BCAA si fyzicky aktivní lidi ušetří spoustu nepříjemných pocitů i bolesti, která po námaze přichází, ať chceme, nebo ne.

Aminokyseliny, seznamte se

Celá věc je poměrně složitá, ale vysvětlit se dá dost dobře i jednoduše. Aminokyseliny jsou základem bílkovin a bílkoviny, jak známo, především sportovci, ale i těžce pracující potřebují. Důvod je prostý – usnadňují regeneraci svalů, růst jejich síly a taky zvětšování objemu svalů. Pozor, to ale neznamená, že když si po běhání zobneš BCAA, další den ti budou malá všechna trička.

Uvádí se, že v lidském těle je 21 aminokyselin, přičemž ty postradatelné si tělo dokáže vyrábět samo, kdežto ty nepostradatelné (esenciální) je vhodné suplementovat – tedy dostávat je do sebe v podobě doplňků výživy.

Nejdůležitější z esenciálních aminokyselin je svatá trojice leucin – izoleucin – valin. Když si aminokyseliny pořídíš v tobolkách nebo prášku, sleduj jejich poměr. Podle všechno je ideální, když je to 2:1:1 (leucin:izoleucin:valin), tedy když je leucinu dvojnásobné množství oproti dalším dvěma aminokyselinám.

bigstock-cycling-outdoor-adventure-in-d-364554229.jpg

Esenciální aminokyseliny napomáhají regeneraci svalstva a mají i jiné účinky.
Bigstockphoto
BCAA si můžeš dávat, i když sportuješ sporadicky. Dodržuj dávkování a všechno bude v pohodě.

Nejpotřebnější aminokyseliny: leucin, izoleucin a valin. K čemu jsou?

Co konkrétně tři nejpotřebnější aminokyseliny v lidském těle dělají a proč se vyplatí na jejich příjem myslet?

  • Leucin pomáhá budovat a regenerovat svaly. Znovu ujišťujeme, že jeho baštěním v přiměřeném množství se z tebe nestane kulturistka. Přirozeně ho načerpáš ze sóji, datlí, kiwi nebo sezamových semínek.
  • Izoleucin reguluje spotřebu glukózy, výsledkem je pak ukládání energie do svalů, a ne do tukových zásob. Tuhle energii svaly využívají ke své „výživě“ po výkonu. Získat ho můžeš z borůvek, avokáda, brusinek, jablek, ořechů nebo z masa.
  • Valin zlepšuje funkci mozku a má preventivní funkci – zabraňuje rozkladu bílkovin, které (jak už bylo napsáno) jsou pro svaly nesmírně důležité. Přirozeně se vyskytuje ve vejcích, rybách, arašídech, broskvích nebo mléčných výrobcích.

Ačkoli se esenciální aminokyseliny dají čerpat ze stravy, při větších výkonech je opravdu třeba je dodávat v podobě doplňků stravy.

Kdo by měl mít BCAA ve špajzce a kdo by na ně měl zapomenout?

Každý sportovec, který si dává několikrát týdně do těla, má BCAA stále doma. Vhod ti přijdou ale i tehdy, když se vydáš jednou za čas na výlet, na vyjížďku na kole nebo na paddleboard. Obvykle se bere určité množství 30–60 minut před výkonem a pak hned po něm. Konkrétní množství vždycky sleduj na etiketě. Výsledkem je pak menší únava svalů a menší bolest. O přísun esenciálních aminokyselin by se měli starat taky vegetariáni a vegani.

BCAA nejsou vhodné snad jen pro těhotné a kojící ženy.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články