Hummus jako lahodná pomazánka. Připrav ji třeba jako snack na party

Bigstockphoto
|
02. 11. 2023
|
Je libo chutnou a zdravou pomazánku jen tak se zeleninou k televizi nebo k pečivu jako rychlý snack na party? Není problém! Za lahodný domácí hummus ti všichni utrhnou ruce.

O vegetariánské pomazánce nažloutlé barvy už jsi určitě někdy slyšela. Je připravená z uvařené a rozmačkané cizrny, která se smíchá se sezamovou pastou tahini. Můžeš v ní najít taky olivový olej, citrónovou šťávu a česnek.

Kde se vzal, tu se vzal…

Hummus je levantského původu. Název této pochoutky pochází z tureckého slova humus, který odkazoval právě na cizrnu. Podle legend si ho měli připravovat už Egypťané ve 13. století, v podobě, ve které ho známe dneska, pak na konci 19. století obyvatelé Damašku.

Pomazánka z cizrny se z oblasti Středního východu rozšířila do světa díky své lahodné chuti a velké porci prospěšných látek. Obsahuje vitamín A, vitamín E a B, kyselinu listovou, hořčík, železo a vápník. Je bohatá na nenasycené tuky, které by se měly objevovat ve tvém jídelníčku, pokud chceš jíst zdravě.

Jde o čistě rostlinný produkt, takže v něm nenajdeš žádný cholesterol. Pochutnat si na něm tedy můžou i kojící ženy nebo děti. Kromě toho je cizrna známým zdrojem bílkovin, což oceníš, hlavně pokud chodíš cvičit. Pomůže ti totiž budovat svalovou hmotu. A jestli se snažíš se bojovat s kily navíc, pak je hummus ideálním jídlem. Váže na sebe vodu, a tak se budeš brzo cítit sytá.

Jak a s čím si hummus dát?

V každé zemi se hummus servíruje s něčím jiným, a tak si ho i ty můžeš dát, s čím jen chceš. Když pojedeš do Izraele a objednáš si ho v restauraci, donesou ti mističku hummusu s olivami a arabským chlebem. V arabské variantě bys zase našla zjemňující jogurt. U nás ho dostaneš s chlebem nebo bagetkou.

Nechceš za tuto lahodnou a výživnou pochoutku platit v restauraci nebo obchodě? Připrav si ji sama doma!

bigstock-classic-hummus-appetizer-of-ch-375203620.jpg

Hummus si snadno zamiluješ. A navíc jde o zdravou svačinku.
Bigstockphoto
Nemusíš se bát, tuhle pochoutku si zamilují i masožravci!

Recept na domácí hummus

Co potřebuješ: 500 g cizrny, 2 lžíce bílé pasty tahini, 70 ml vody, 120 ml olivového oleje, lžičku mletého římského kmínu, lžičku červené papriky, 2 stroužky česneku, 60 ml citrónové šťávy, hrst pražených piniových oříšků, pepř a sůl

Jak na to?

  • Cizrnu si přes noc namoč do studené vody se lžičkou jedlé sody. Další den ji vař aspoň hodinu v osolené vodě.
  • Uvařenou cizrnu dej do mixéru společně se 100 ml oleje a dalšími tekutinami. K tomu ještě přidej tahini, římský kmín, červenou papriku a česnek.
  • Směs dohladka rozmixuj.
  • Hotovou pomazánku servíruj v misce zakápnutou olejem a zasypanou piniovými oříšky. Podávat můžeš s pečivem nebo nakrájenou zeleninou, třeba s okurkou nebo mrkví.

Náš tip:  Na ozdobení můžeš použít i jedlé květy. Vsadíme se, že hosti překvapením ani nemuknou!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články