Chceš konečně zhubnout? Vyhni se alkoholu

Bigstockphoto
|
05. 05. 2021
|
Střídáš jednu dietu za druhou, a výsledek žádný? Zkus vyřadit alkohol, kterým do sebe zbytečně házíš prázdné kalorie a podněcuješ chuť k jídlu.

Neustále se snažíš zhubnout, střídáš jednu dietu za druhou, a výsledky nikde? Netušíš proč? Odpověď může být prostší, než by se na první pohled mohlo zdát – parťák jménem alkohol. Právě ten často může za to, že kila rostou a ty ani nevíš jak – vždyť je to jen pití, že? Ale neboj, nejsi v tom sama, Česko se celkově ve statistikách konzumace alkoholu pohybuje na předních příčkách. Průměrný Čech totiž vypije zhruba 14,4 litrů čistého lihu za rok.

To, že je alkohol nepřítel diety a že není zrovna nejzdravější, ví každý. Málokdo ale tuší, kolik jednotlivé druhy alkoholu obsahují kalorií. A na to si teď posvítíme!

Neustále se snažíš zhubnout, střídáš jednu dietu za druhou, a výsledky nikde? Netušíš proč? Odpověď může být prostší, než by se na první pohled mohlo zdát – parťák jménem alkohol. Právě ten často může za to, že kila rostou a ty ani nevíš jak – vždyť je to jen pití, že? Ale neboj, nejsi v tom sama, Česko se celkově ve statistikách konzumace alkoholu pohybuje na předních příčkách. Průměrný Čech totiž vypije zhruba 14,4 litru čistého lihu za rok.

To, že je alkohol nepřítel diety a že není zrovna nejzdravější, ví každý. Málokdo ale tuší, kolik jednotlivé druhy alkoholu obsahují kalorií. A na to si teď posvítíme!

Pivo a víno

Nezačneme ničím jiným než českou klasikou, pivem. Pivu je připisována celá řada pozitivních účinků na zdraví. Osahuje totiž vitamíny skupiny B a látky zvané izoflavonoidy, které mají antioxidační účinky. Na druhou stranu je to ale nápoj poměrně kalorický, takže víkendové „dýchánky“ v hospodě každý týden určitě nedoporučujeme.

Na 100 ml pivo obsahuje asi 40-50 kcal, což je méně než u většiny ostatních druhů alkoholu, problém je ale v tom, že jedna „porce“ tohoto zlatavého moku je 0,3-0,5 l. A to pak hodnota roste jedna báseň. Jedno malé pivo se energeticky rovná hodnotě menšího pytlíku brambůrek! A co je horší, ty brambůrky si většinou ještě na chuť dáš.

pexels-sonja-maric-2707972.jpg

Pivo je vynikající, ale dodá ti pořádnou dávku energie.
Pexels
Pozor na pivo a jeho kalorie. Zkus radši nealko!

Z hlediska počtu kalorií je na tom nejlíp světlé pivo s co nejnižším obsahem alkoholu, třeba průměrná 10° (185 kcal/0,5 l). O něco hůře už je na tom tmavé pivo, které obsahuje víc cukru, a vícestupňová piva s vysokým obsahem alkoholu, která na půl litru mohou mít i přes 240 kcal.

Jak z toho ven? Zkus nealkoholické pivo, třeba i nějaké to ochucené, které má na 0,5 l pouhých 100-150 kcal.

O určitých příznivých účincích na zdraví se hovoří taky v případě vína, které hraje roli v prevenci srdečně-cévních chorob. Na rozdíl od piva se za jednu „porci“ vína považuje sklenka o objemu 2 dcl. Její energetická hodnota je někde mezi 120-180 kcal. Nejlépe je na tom bílé suché víno, následně červené a až pak sladší varianty, jako jsou bílé polosladké nebo bílé sladké víno.

Pokud jsi milovnice vína a bez něj to prostě nepůjde, zkus tenhle jednoduchý trik: Nalij si pouze jednu „decku“ vína a k tomu dvě „decky“ vody. Dokud nevypiješ obojí, na další nemáš nárok.

Tvrdý alkohol

Pokud si sem tam dáš s chutí panáka, máme pro tebe špatnou zprávu. I ten nejslabší z téhle skupiny má obsah alkoholu kolem 20 % a energeticky je na tom 2x hůř než víno a 2,5-3x hůř než pivo. Jak je to možné? Na vině je právě obsah alkoholu; gram alkoholu má totiž vyšší energetickou hodnotu než gram cukru (7 kcal vs. 4 kcal). Na jednoho malého panáka počítej zhruba s 40-55 kcal.

Aby sis to uměla představit o něco lépe, místo jednoho malého panáka vodky by sis klidně mohla dát plnotučný sladký jogurt a místo panáka becherovky třeba hrst gumových medvídků. Alkohol navíc povzbuzuje chuť k jídlu, takže toho sníš víc, než je potřeba (zvláště tehdy, kdy pod vlivem alkoholu ztrácíš vůli dodržovat své dietní zásady).

bigstock-strong-spirits-set-hard-alcoh-391073060.jpg

Tělo v dietě potřebuje užitečné kalorie. Ne ty prázdné z alkoholu.
Bigstockphoto
Tvrdý alkohol? To je kalorická bomba!

Čím vyšší „voltáž“ u tvrdého alkoholu zvolíš, tím horší důsledky to pro tvé tělo bude mít. Kromě toho, že se zpomaluje metabolismus, zhoršuje se i odbourávání tuků a svaly taky nepodpoříš. 

Koktejly

A na závěr největší energetickou bombu – míchané nápoje, tedy mix tvrdého alkoholu a něčeho sladkého. Až si zase budeš dávat pestrobarevný drink ozdobený paraplíčkem, vzpomeň si na to, že do sebe dostáváš 200-500 kcal na 2 dcl. A jedním koktejlem to rozhodně nekončí, viď? Tyhle nápoje jsou docela zrádné, dobře se pijí a tím, že vychlazené dokážou skvěle uhasit žízeň, jich dokážeš vypít fakt hodně.

bigstock-a-red-pina-colada-coctail-is-m-246465466.jpg

Alkohol je zdrojem tzv. prázdných kalorií.
Bigstockphoto
Míchané nápoje vypadají skvěle a taky tak chutnají. Akorát tvojí postavě moc neprospívají.

Vysoká energetická hodnota je dána kombinací vysokoprocentního alkoholu (navíc se používají alkoholy sladké, takže dávka cukru navíc), sladkých džusů nebo kolových nápojů, různých sirupů a někdy se do nápojů přimíchává i smetana. A aby toho nebylo málo, koktejl ti ještě zasypou další náloží cukru. Třeba místo jedné sklenice Cuba Libre si můžeš pochutnat na koblize.

Co bys tedy měla dělat?

Alkohol je zdrojem tzv. prázdných kalorií, ze kterých nepřijímáš potřebné živiny. Pokud je takových kalorií nadbytek, ukládají se ti v podobě tukových zásob.

Jestli ti to přece jen nedá a budeš si chtít aspoň čas od času kapku dát, dodržuj pár zásad: pij s mírou, sáhni po „měkkém“ alkoholu (pivo, víno), dbej na kvalitu, zapíjej alkohol vodou a nic k tomu nezobej, není-li to nutné!

Jak jsi na tom s alkoholem? Není to právě on, kdo kazí tvou dietu? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články