Bulletproof Coffee: už sis zkoušela dát do kávy máslo?

Bigstockphoto
|
06. 10. 2022
|
Bulletproof Coffee nebo neprůstřelná káva. Jde o běžnou (pokud možno kvalitní) kafe s troškou másla a ideálně taky MCT oleje. Obojí kávu zjemní, ale hlavně ti tenhle nápoj dodá spoustu energie, aniž bys toho musela hodně sníst.

Možná že káva s mlékem zní naprosto odpudivě, ale dokud to nevyzkoušíš, neměla bys to zavrhovat. Tuhle kombinaci, obvykle ještě s MCT olejem, často snídají lidé, kteří dlouhodobě drží ketogenní dietu nebo vyznávají nízkosacharidové stravování a zároveň sice potřebují po ránu nějakou tu energii, ale nechtějí se „narvat“ nebo na jídlo moc nemají pomyšlení.

Máslo a MCT olej může kvalitní kávu ještě o level povýšit, protože ji úžasně zjemní. Káva sama o sobě žádné kalorie nemá (když do ní nedáš mléko), zato máslo a MCT olej ti dodají tuky, z nichž můžeš načerpat energii (třeba místo ovesných vloček nebo pečiva). Mnohem líp udělá právě všem, kteří minimalizují sacharidy v jídelníčku, protože jejich tělo je zvyklé vytvářet si energii z tuků. Vyzkoušet neprůstřelnou kávu ale může každý.

Co je MCT olej? Budeš litovat, že ho ještě neznáš

Možná že ses s ním ještě nesetkala. A to je škoda! MCT je zkratka anglického názvu Medium Chain Triacylglycerols, což znamená, že jde o olej se středně dlouhým řetězcem mastných kyselin. Takový olej má blahodárný účinek na lidský organismus hned v několika směrech:

  • zlepšuje kognitivní funkce
  • má vysoký sytící efekt, takže pomáhá při hubnutí
  • je jednoduše stravitelný, z něj získané tuky se mění v energii a neukládají se
  • snižuje množství uloženého tělesného tuku
  • celkově zlepšuje trávení
  • pomáhá v boji s bakteriální i virovou infekcí

Ten „správný“ MCT olej by měl mít 100% C8, což znamená, že musí obsahovat čistou kyselinu kaprylovou. Ta dodává energii svalům i mozku opravdu hodně rychle.

bigstock-keto-ketogenic-bulletproof-co-307956859.jpg

Bulletproof coffee neboli neprůstřelná káva je kvalitní káva, máslo nebo ghee a MCT olej.
Bigstockphoto
Neprůstřelnou kávu milují vyznavači ketogenního stravování, ale vyzkoušet ji může každý.

Původ, výhody a nevýhody Bulletproof Coffe

S neprůstřelnou kávou poprvé přišel americký biohacker Dave Asprey asi před 10 lety, nicméně nápad tohohle ražení si nosil v hlavě už od roku 2004, kdy absolvoval treku v Tibetu. Tam totiž na doplnění energie nejednou dostal čaj s máslem z jačího mléka. Po návratu z Tibetu tedy trošku kouzlil s kvalitní kávou a máslem nebo ghee, ale pořád tomu něco chybělo. Něco, co dodá energii i mozku. A to splňoval MCT olej. Aby měla bulletproof coffee opravdu kýžené účinky, měla by sis ji vyrobit z poctivého espressa, ne z instantní kávy.

Dobré epresso si můžeš připravit třeba v moka konvičce!

Výhody neprůstřelné kávy

Kromě zdravotních přínosů MCT oleje v bulletproof coffee můžeme zmínit, že díky přídavku tuků se kofein z kávy vstřebává pomaleji, ale konstantně. To znamená, že nezažiješ takové to klasické nakopnutí a brzký útlum, ale účinek bude mírnější, zato však dlouhodobější.

Dalším kladem téhle dobroty je, jak už bylo řečeno, že se hodí pro všechny vyznavače nízkosacharidového nebo ketogenního stravování.

A nakonec ji ocení ti, kteří ráno nemají pomyšlení na jídlo, ale potřebují nějakou tu energii. Bulletproof Coffee dodá energii a ještě zasytí (i když někoho více, jiného méně). Prostě ideál.

Nevýhody neprůstřelné kávy

Bohužel je tu i pár nevýhod. Pokud se stravuješ „normálně“, musíš si perfektně pohlídat množství přijatých tuků (hlavně) v poměru k sacharidům a taky v rámci denního příjmu, abys neměla energie během dne moc a nedocházelo tak k ukládání tuků (ukládání přebytečných sacharidů z tuků funguje, i kdybychom se stavěli na hlavu).

Další nevýhodou je množství přijatých nasycených tuků. Ty by měly v denním jídelníčku zaujímat zhruba 13 g (jde o orientační údaj, záleží na tvé výšce, váze a dalších faktech). Bulletproof coffee je nejlepší se dvěma lžičkami másla (ale může být i jedna). A jedna lžička se rovná 7 g nasycených mastných kyselin. Důsledkem nadměrné konzumace těchhle kyselin může být vysoká hladina cholesterolu v krvi (který úzce souvisí s vyšším rizikem mrtvice a srdečních onemocnění).

Jednou za čas neuškodí

To, jak často si dát Bulletproof Coffee, by mělo záviset na tom, jaký výživový směr máš nastavený. Nasycené mastné kyseliny můžou být strašák, nicméně pokud to s nimi nebudeš přehánět i jinak, nemusí na tebe mít zásadně negativní vliv. Neprůstřelná káva jednou za čas ti určitě „bodne“. Vyzkoušej a uvidíš!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články