Bojíš se koronaviru u zásilek z Číny? Tady je vyjádření WHO

pixabay.com
|
26. 03. 2020
|
Informace o novém druhu koronaviru, který způsobuje nemoc COVID-19, se na nás valí ze všech strach. Spousta z nás tak přemýšlí, jestli si vůbec vyzvednout balíčky z Číny, které leží na poště. Jsou obavy z přenosu koronaviru oprávněné?

Extrémně levné a jednoduché nákupy

Nakupování na asijských e-shopech u nás zažívalo v posledních letech extrémní boom. Za poměrně přijatelný peníz jsi tady totiž mohla pořídit všechno od nového telefonu, přes výzdobu na svatbu, až po extrémně levné oblečení. A protože k nám spousta zásilek putuje i několik měsíců, začali jsme během posledních týdnů řešit, zda čínské zásilky vůbec z pošt vyzvedávat. Nenakazí nás tolik obávaným koronavirem?

Nákaza koronavirem je krajně nepravděpodobná

Podle oficiálního vyjádření Ministerstva zdravotnictví a Světové zdravotnické organizace (WHO) je přenos viru prostřednictvím zásilky pocházející z Číny vysoce nepravděpodobný. Nový typ koronaviru, který se poprvé objevil na začátku prosince 2019 v čínské provincii Chu-pej v jedenáctimilionovém městě Wu-chan, se totiž přenáší z člověka na člověka při úzkém kontaktu trvajícím delší dobu.

carton-1878568_1280.jpg

Klidně si dál objednávej. Koronavirus na tebe v balíčku z Číny nečíhá.
pixabay.com
Otevřít balíček a "najít" v něm koronavirus? Podle Světové zdravotnické organizace je to krajně nepravděpodobné.

Virus může mimo tělo hostitele přežívat i devět dní

Zajímavé je ale také vyjádření odborného magazínu Journal of Hospital Infection, který nedávno zveřejnil informaci, že virus může přežít mimo tělo hostitele, tedy na povrchu věcí, až devět dní! Za tak krátkou dobu k nám ale zásilky z Číny rozhodně nedorazí. Pokud chceš mít přece jen jistotu, že je objednaná věc v pořádku, důkladně ji omyj nebo vydesinfikuj přípravky s vysokým obsahem alkoholu, peroxidu vodíku nebo chlornanu sodného.

Objednáváš s asijských e-shopů nebo sis dala kvůli situaci ve světě na pár týdnů pauzu? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články