Bez vody nezhubneš. Proč je tak důležitá?

Shutterstock
|
24. 04. 2023
|
O tom, že pitný režim nesmíme podceňovat, protože by nám šlo o zdraví, všichni víme. Proč je ale důležité pít v souvislosti se shazováním tukových zásob?

Pitný režim skloňujeme ve všech pádech. Jedni tvrdí, že nic takového, jako je pitný režim, neexistuje a pít máme intuitivně, jiní přímo nabízejí vzoreček, podle kterého si vypočítáš, kolik bys toho měla denně vypít.

Vodu ale neřešíme jen kvůli zdraví, hydrataci. Zřejmě každý, kdo se někdy pustil do systematického hubnutí, slyšel, že musí dostatečně pít. A není to proto, že tě možná někdy klame žaludek a vysílá do mozku signál, že už máš hlad, načež ho uchlácholíš vodou. Tak sice aspoň na chvíli naplníš žaludek, voda se ale hodí i ze zcela jiného důvodu.

Vyplav tuky vodou, funguje to!

Neznamená to, abys teď týden jenom pila vodu. Takhle dobře nastavená dieta nevypadá. Voda ale dokáže nastartovat metabolismus. Zaměstná buňky, hydratuje je. Ty pak nemají potřebu přepnout se na úsporný režim a ukládat tuky do zásob. Když dokážeš vodou pravidelně zrychlovat metabolismus, na váze se to projeví a opravdu přijdeš o tuky, a ne o svaly (jak by tomu bylo, kdybys hubla jen s vodou a bez jídla).

Tohle může být odpověď i na to, že se možná cítíš příliš zavodněná. Pokud dostatečně nepiješ, tělo si opravdu bude držet vodu uvnitř a ty budeš mít pocit, že se nemůžeš ani nacpat do kalhot. Mimochodem, stejně tak je to s tuky. Když nemáš ve stravě dostatek tuků (upřednostňujeme ty rostlinné), tělo se svých tukových zásob jen tak zbavovat nezačne.

Svou roli v tom hrají i játra. Ta jsou z 95 % tvořena vodou a jejich úlohou je zpracování sacharidů, bílkovin a tuků. Proto se musíš snažit udržovat je ve stoprocentní kondici. Bez vody se neobejdou ani ledviny, které zbavují tělo toxinů. Jakmile ledviny nemají dost vody, přenechávají kus své práce právě játrům, která ta logicky nezvládají odbourávat tuky tak, jak by mohla.

Voda nedává vědcům spát

Je to docela logické, že se vědci stále zabývají vodou a jejím dopadem na lidské zdraví. Přišli tak třeba na to, že když člověk vypije 500 ml vody o teplotě 22 °C, zrychlí se metabolismus o 30 %. Účinek nastupuje 10 minut po vypití a trvá 30–40 minut!

Nedoháněj to večer

Důležité je nepřetěžovat ledviny třeba večer, když si vzpomeneš, že jsi ráno měla akorát kafe a za celé odpoledne jsi vysosala skleničku sladkého džusu. Vypít pak dva litry čisté vody hodinu před spaním není to pravé ořechové. Jednak se nevyspíš, protože několikrát za noc poběžíš na toaletu, jednak najednou přetížíš ledviny, které nebudou stíhat.

Tekutiny by sis tedy měla ideálně rozložit na celý den. Klidně si můžeš nastavit upozornění na telefonu, abys každou hodinu vypila skleničku vody. Nejvíc je vhodné vypít 300 ml naráz – víc tekutin ledviny za hodinu nezpracují.

bigstock-two-glasses-of-water-in-kitche-313231525.jpg

Minerálky nepij denně a snaž se je střídat.
Bigstockphoto
Vodu si můžeš ochutit třeba citrónem nebo mátou.

Co pít a jak si ochutit vodu?

Máme štěstí, že se u nás snad všude dá pít voda z kohoutku. A když není chuťově nejlepší, stačí ji přefiltrovat. Čistá kohoutková voda je tím nejlepším způsobem, jak vyřešit pitný režim. Pak jsou tu minerální vody, ale pozor si dávej na množství cukru v nich. Dej přednost těm neochuceným, neslazeným.

Dobrou volbou jsou bylinkové a ovocné čaje, ale pozor, ty můžou překyselovat organismus. Do pitného režimu nepočítej kávu, zelený a černý čaj – naopak k nim vždycky vypij skleničku navíc a bude to v pohodě.

Nepij jen minerálky. Čas od času jsou fajn, ale není vhodné je pít stále dokola a ke všemu třeba jen jeden druh – dlouhodobě můžou škodit hlavně ty, které obsahují znatelné množství sodíku. A mysli i na to, že bublinky bys taky neměla mít denně – ledviny se s nimi hůř vyrovnávají.

Pokud ti nechutná obyčejná voda, ochuť si ji! Dej si do ní citrón, pomeranč, grep, mátu, okurku… Nebo třeba ovocné flawdrops bez cukru. Uvidíš, že to půjde!

Jak to máš s pitím? Piješ dost, nebo ti to dělá problém? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

https://www.jsmekocky.cz/kontaktAutor článku: redakce

Související články