9 nechutných informací o našem těle, které nechceš vědět

www.bigstockphoto.com
|
09. 08. 2019
|
Věděla jsi, že žaludeční kyseliny dokážou rozpustit hřebík nebo že nos rozezná až 50 000 různých vůní? Některé informace o našem těle jsou ale pěkně nechutné. Následující řádky tak rozhodně nejsou určeny pro citlivější povahy.

Hleny, sople, šušně

Hlen je součástí našeho nosu, úst, nosní dutiny, krku, plic a gastrointestinálního traktu. Díky své typické lepivosti plní funkci „sběrače odpadků“ a zabraňuje tak bakteriím a nečistotám jako pyly, prach, plísně, kouř a další věci vstoupit do těla. Hlen se tvoří, i když nejsme nemocní. Denně ho naše tělo vyprodukuje 2 – 3 litry. Některé zdroje dokonce tvrdí, že „holub“ z nos je určený k přímé konzumaci. Výrazně prý posilují náš imunitní systém.

Moč

Smýšlíme o ní jako o nečisté tekutině, ve skutečnosti je ale mnohem čistější než voda, která teče z našeho kohoutku. O čem je řeč? O moči, která je po všech procesech v našem organismu naprosto sterilní a čistá. Ke znečištění moči dojde ve chvíli, kdy se dostane do vnějšího prostředí. V tuto chvíli je již plná bakterií. Přesto ji někteří užívají v rámci urinoterapie.

Ušní maz

Ušní maz, olejnatá vosková látka produkována žlázami uvnitř ušního kanálu, si mnoho z nás spojuje s něčím nečistým a špinavým. Ve skutečnosti jde o nesmírně důležitou zábranu, která má ochranou funkci. Málokdo ale ví, že existují dva druhy ušního mazu. Jeden je řídký a z ucha vytéká, druhý suchý a ten se v uchu soustřeďuje v podobě malých kuliček, které průběžně vypadávají.

Pot

Pocení je přirozená funkce našeho organismu. Naše tělo jím reaguje na změny teplot nebo emocionální vypjetí. Ve společnosti převládá názor, že pot je něco špinavého a nechutného. Jen málokdo ví, že samotný pot nesmrdí. Zapáchat začne při styku s bakteriemi na povrchu kůže. Zápach potu se navíc mění společně s věkem i skladbou stravy.

bigstock-close-up-asian-woman-with-hype-309457696.jpg

Zejména pánové jsou laxní v osobní hygieně a pot je z nich často cítit.
Potit se je přirozené. Pokud ale nechceš mít z ostudy kabát, používej vhodnou kosmetiku

Prdy, pšouky, větry

Průměrný člověk prdí asi 14x denně. Pokud bychom se podívali na konkrétní množství vyprodukovaných plynů, pak dojdeme k závěru, že denně jimi dokážeme naplnit zhruba jeden menší balonek. Asi nikoho nepřekvapí, že muži prdí více než ženy. Na závěr tohohle smrdutého odstavce doplníme, že průměrná rychlost prdu je asi 3 metry za sekundu.

Stolice, lejno, exkrement

Uznáváme, polemizovat o vylučování není zrovna dvakrát příjemné. Přesto bychom se bez něj neobešli. Je pravdou, že tělo zvládne využít většinu vitamínů a cenných látek během několika hodin po pozření potravy.  Zbytek vyloučí. U každého z nás to dělá denně asi 85 – 230 gramů odpadu.

Kůže

Říkáš si, co může být na kůži nechutného? Stejně jako hadi, i my kůži svlékáme. Stačí se poškrábat nebo spálit na sluníčku a na „novou kůži“ máme zaděláno. Aby toho nebylo málo, na naší kůži žijí téměř neviditelní parazité, kteří se kožními zbytky živí. Ročně si pochutnají na téměř 3,5 kilogramech staré kůže!

Oči

Lidské oko rozezná kolem 10 000 000 odstínů barev. Pokud bychom ho převedli na digitální kameru, měla by 576 megapixelů. Samostatnou kapitolou jsou také naše řasy. Na nich žije zhruba milion roztočů. Málokdo také ví, že lidská řasa nevyroste víc než na 12 milimetrů. Jakmile téhle délky dosáhne, vypadne. Denně tak přijdeme zhruba o 2 řasy. 

Menstruační krev

Menstruační krev se skládá z krevních částic, hlenu a zbytků děložní výstelky - endometria. Zajímavou informací je, že se nesráží. Důvodem je přítomnost látek pocházejících z lecitinu, který má silné protisrážlivé účinky. Z rozpadlého endometria se uvolňují tzv. biogenní aminy, které jsou vylučovány potem. Mnoho žen tak snímá svůj pot během periody jako nepříjemný.

Víš o nějakých dalších „nechuťárnách“ týkajících se našeho těla? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články