Jak v obchodě vybrat kvalitní ovoce a zeleninu? Dej přednost sezónním potravinám a čichej

Shutterstock
|
07. 06. 2023
|
Možná se ti to už taky stalo – vanička s cherry rajčátky byla v obchodě krásně nasvícená a plody uvnitř vypadaly nádherně. Jakmile jsi ale doma odebrala pár rajčat, vykoukla na tebe nechutná plíseň.

Přinést si sem tam z obchodu nějaké nahnilé nebo plesnivé ovoce, to patří ke koloritu a nevyhnutelným rizikům nákupu v obchodních centrech. Abys ale minimalizovala případné neúspěchy a ušetřila svou peněženku zbytečných výdajů a žaludek zažívacích potíží, přinášíme ti 5 rad, jak ovoce a zeleninu v super a hypermarketech vybírat.

Rada č. 1: Nakupuj podle sezóny

Přizpůsob nákup konkrétnímu ročnímu období. To proto, že plodiny nakupované mimo jejich přirozenou sezónu jsou většinou dovážené z dalekých krajin a po cestě ztrácí nejen chuť, ale především své nutriční hodnoty.

Třeba na jaře patří mezi sezónní plodiny ředkvičky, špenát, nejrůznější druhy salátů, kedlubna, květák, řapíkatý celer, pažitka, řeřicha, mrkev s natí, brokolice, hrášek, rajčata, cuketa, kapusta, okurky, chřest nebo jahody. Existují taky plodiny, které můžeme nakupovat celoročně bez ohledu na konkrétní roční období.

Rada č. 2: Využívej všechny smysly

Ovoce může být překrásně nasvícené a vonět už od dveří obchodu. Vizuální kontrolou (nikoli důkladným pomačkáním celé bedýnky) se přesvědč, jestli je zboží opravdu čerstvé a kvalitní. Pomůže ti také čich. Stačí k jednotlivým kouskům ovoce a zeleniny přičichnout, a pokud vydávají příjemnou svěží vůni, měly by skončit ve tvém košíku.

shutterstock_2104416422.jpg

Čich může ledacos odhalit!
Shutterstock
Při výběru ovoce a zeleniny se neboj přičichnutí.

Rada č. 3: Zapoj ruce

Už výš jsme varovaly před ohmatáváním a mačkáním měkkých druhů ovoce nebo zeleniny. Plodiny, které budou rozmačkané, budou na nich viditelné otlaky nebo je při kontrole jinak poškodíš, svého kupce nenajdou. Přesto ti ale mohou ruce při výběru náležitě pomoci.

Třeba u rajčat odtrhni jednotlivé plody od zeleného stonku a opět k němu přivoň. Pokud nakupuješ ananas, zkus ze středu stonku vytrhnout jeden trn. Pokud jde vytrhnout až příliš lehce, ananas je přezrálý. Jestliže se ti trn nedaří odstranit, ananas je naopak nedozrálý.

Rada č. 4: Nakupuj plodiny bez obalu

Možná sis všimla, že tvá oblíbená prodejna nabízí dva druhy na první pohled totožného zboží. Příkladem budiž třeba okurka hadovka. Ta levnější je obvykle prodávána v poloprůhledném obalu, pod který se schová ledacos. Ta druhá, dražší, je prodávána bez obalu. Pokud máš na výběr a nejsi příliš limitována rozpočtem, sázej raději na ovoce a zeleninu bez obalu.

Rada č. 5: Vybírej menší a těžší kousky

Při výběru sáhni spíše po menších kouscích a jednoduše si je v ruce potěžkej. Pokud jsou vzhledem ke své velikosti nápadně těžké, můžeš si gratulovat. Právě držíš v rukou čerstvý kus. Menší kousky ovoce a zeleniny mají totiž většinou koncentrovanější chuť než ty velké. Příkladem budiž třeba lilek, řepa, cuketa nebo okurka. Konzistence přerostlých kusů nebývá tak šťavnatá, ale spíš sušší, a navíc mají většinou tužší a hůř stravitelnou slupku.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články