Pilates: zhubnout ti moc nepomůže, ale tělo zpevní nevídaně

Bigstockphoto
|
10. 09. 2023
|
Trápí tě ochablé bříško, bolesti zad nebo povolené pánevní dno? Připadáš si často unavená a bez energie? Vyzkoušej cvičení pilates, které ti s tím dokáže pomoct!

Víš, co mají společného Sharon Stone, Brad Pitt, Courtney Cox a Madonna? Všichni cvičí pilates.

Pilates je cvičení kondičního a regeneračního charakteru, které se v posledním století těší celosvětové oblibě, není to tedy žádná novodobá rychlokvaška. Věnují se mu milióny lidí po celém světě. Mladí, staří, děti, sportovci i ti lenivější. Toužíš to taky vyzkoušet? Přinášíme ti pár základních informací a zbytek už bude na tobě.

Na počátku byl neduživý Němec

Metodu pilates založil J. H. Pilates, který se narodil jako slabý a často nemocný chlapec. Rozhodl se, že potřebuje svůj organismus posílit a během let tak vyvinul specializované cvičení, díky němuž se jeho stav podstatně zlepšil. Při jeho vytváření využil i prvky z jiných programů (například z jógy, tance, gymnastiky nebo bojových umění). Přizpůsobil je a zdokonalil tak, aby tvořily celek.  V roce 1926 založil v New Yorku první pilates studio na světě.

Sám Joe Pilates věřil, že cvičení nás udělá v životě šťastnějšími. Říkával, že od doby, co cvičí pravidelně, nikdy nebyl nemocný, a přitom stále pojídá své oblíbené steaky, pije víno a kouří doutníky. Pilates technika totiž nevyčerpává, naopak dodává duševní i fyzickou energii.

Co pilates obnáší?

Dokážeš si představit, jak asi vypadá hodina aerobiku, možná i zumby, ale u tohohle cvičení ti tvoje představivost nic nenabízí? Nezoufej, rozhodně nejsi jediná.

Cvičí se na podložce s pomůckami i bez nich. Základem cvičení je tzv. matchwork:

  • MAT work je práce na podložce, což je soubor 34 cviků, které dokáže zkušený lektor modifikovat až na 600 cviků.
  • APPARATUS work je práce s pomůckami a nabízí kolem 500 cviků.  Nejběžněji se při cvičení pilates potkáte s tyčí, ručníkem, bavlněným pásem nebo ocelovým kruhem (tzv. magic circle je stlačitelný ocelový kruh s dvěma madly, který vytváří odpor). Pomůcky dokážou cvičení velmi příjemně oživit.

bigstock-yoga-home-stretching-meditatio-361563340.jpg

Pilates sestává ze cviků, které dal světu v mládí neduživý Němec.
Bigstockphoto
Pilates si můžeš zkusit sama doma, ale lepší je vydat se za lektorem.

Proč se do cvičení dát?

Pilates cvičení rozvíjí koordinaci, sílu, rovnováhu a flexibilitu. Spojuje tělo a mysl zároveň se správným dýcháním. Propracovává zádové, břišní i hýžďové svaly, což pomáhá ke správnému držení těla (tzv. silný střed trupu).

K základním principům cvičení patří koncentrace, kontrola, přesnost, střed těla, plynulost, rovnováha, dýchání.

Pilates je úplně pro všechny!

Cvičení pilates je pro svou variabilitu a individualizaci vhodné úplně pro všechny. Nezná žádné věkové ani zdravotní limity. Náramně se hodí pro lidi s chronickou bolestí zad, ale taky pro lidi zvyklé na větší fyzickou zátěž jako vhodný doplněk tréninku. Vhodný je i pro lidi:

  • s chronickou bolestí zad
  • s nadváhou
  • s opakovaným napěťovým zraněním
  • trpící stresem
  • se zájmem o prevenci osteoporózy, inkontinence
  • v sedavém a stresujícím zaměstnání

A může pomoct i těhotným ženám, umělcům, tanečníkům a sportovcům.

Jak často cvičit pilates?

Optimální frekvence cvičení je 2–3x týdně. Připrav se na to, že se budeš cítit jinak po 10 cvičeních, po 20 cvičeních si na sobě všimneš změn a po 30 týdnech cvičení si všimnou změny i jiní. Měj ale na paměti, že u cvičení je klíčová kvalita, nikoli kvantita.

Základním prvkem cvičení je totiž uvědomění si činnosti všech svalů při jakékoli aktivitě. Nejde tedy jen o to, zvládnout hodinu cvičení, míru obtížnosti jednotlivých cviků, ale i koncentraci těla a duše při každém pohybu.

Kde začít?

Síť lektorů v naší zemi je docela solidně pokrytá, a tak bys neměla mít žádný problém najít si dobré studio, kde se metodě pilates věnují. Jedna hodinová lekce tě vyjde přibližně na 150 Kč.

Vzhledem k tomu, že cvičení pilates se zaměřuje na propojení těla a mysli se správným dýcháním, koncentraci a přesnost cviků, je každopádně žádoucí až nezbytné, abys vyhledala profesionální lektorku, která dohlédne na tvoje počátky a pomůže ti zvládat a koordinovat jednotlivé pohyby v souladu s tvým tělem.

Cvičit ale můžeš i doma, pokud to chceš nejdřív zkusit sama, abys věděla, do čeho jdeš. Výukových videí je na netu habaděj.

Na hubnutí to není, přesto to nezavrhuj

Pokud se ti podaří zhubnout díky pilates, půjde spíš o sekundární efekt. Pilates je totiž pomalá forma pohybu a bez správné životosprávy a kardio zátěže ti do plavek velikost neubere. Rozhodně ho ale nezatracuj!

Pilates ti bude velmi nápomocný na tvé cestě ke štíhlé linii třeba tím, že ti zformuje problematické tělesné partie (břicho, zadek, stehna). A když k tomu přidáš vhodnou stravu a dostatek pohybu, budeš mít vyhráno.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Tagy: 
Související články