Paddleboarding pro kondičku i úlevu od stresu. Už jsi ho zkusila?

Bigstockphoto
|
30. 06. 2022
|
Nezvyklé nafukovací prkno a k němu pádlo je u nás čím dál tím oblíbenější. Povozit se na něm můžeš vestoje, vkleče i vsedě, a když tě přemůže únava, v klidu na něm i uprostřed jezera poležíš. Je to skvělý relax!

Paddleboard není úplně levná záležitost, ale o půjčovny už u nás není nouze – většinou u vodních ploch, kde si jeho kouzlo můžeš hned užít. Proto neváhej, a jakmile počasí zase dovolí, určitě to vyzkoušej.

Paddleboard nebo taky SUP (Stand up Paddleboard) je vlastně plochý plovák – buď pevný, nebo nafukovací. Prodává se v mnoha velikostech a tvarech. Třeba pro jednoho, pro dva, ale i pro celou rodinu. Bezva je, že s ním můžeš na řeku, rybník, jezero, ale třeba i na moře. Prostě kamkoli, kde to budeš v rámci svých dovedností považovat za bezpečné.

K paddleboardu potřebuješ ještě pádlo. To jen tak pro úplnost. Než si ale poběžíš koupit set, radši si ho vyzkoušej v půjčovně.

Zklidnění zaručeno!

Jsi neustále ve stresu, protože v práci to moc nejde a doma je to taky na hraně? Paddleboard sice tvoje kariérní a osobní problémy nevyřeší, ale pomůže ti najít vnitřní sílu a klid k tomu, abys je vyřešila sama.

Během prvních pokusů se budeš muset pekelně soustředit na udržování rovnováhy, později už si budeš jen vychutnávat plutí po vodě. Obojí toho má hodně do sebe a uvidíš, že díky tomu budeš opouštět vodní hladinu dokonale vyklidněná.

bigstock-sup-stand-up-paddle-board-woma-248234515.jpg

Paddleboard je poměrně stabilní plochý plovák.
Bigstockphoto
Až tě pádlování unaví, klidně si na paddleboardu na hladině odpočiň.

Procvičíš celé tělo a jeho střed zvlášť

Především ze začátku se budeš muset hodně soustředit na to, abys udržela rovnováhu. Paddleboard je sice poměrně stabilní, ale stejně si na něj musíš zvyknout. Během několika jízd to natrénuješ, svaly si zvyknou, ale stejně budou pracovat – jen si to už nebudeš tolik uvědomovat.

Během plutí, ať už vestoje, vsedě nebo vkleče, zapojíš téměř každý sval ve středu těla. Tolik proklamovaný core trénink si tedy můžeš „odbýt“ i tímhle způsobem.

Zlepšíš si kondičku, motoriku i koordinaci

Když přejdeme od samotného pohybu a posilování jednotlivých svalů, piš si, že poctivá jízda na paddleboard může být i pořádná vzpruha pro tvou kondičku. Pravidelně se svez a uvidíš, že to za chvíli bude znát. Stejně tak vylepšíš svou motoriku a koordinaci. A protože je to pohyb, zvýšíš jím kalorický výdej, který je základem úspěšného hubnutí.

Můžeš vzít i dítě nebo psa

Paddleboardy se vyrábějí v různých tvarech a velikostech, jak už bylo řečeno. Každý paddleboard má určitou nosnost a jen při jejím překročení hrozí ponoření. Pokud máš ale paddleboard s nosností do 120 kg a sama vážíš 70 kg, můžeš na něm naučit jezdit i svého psa (pokud nemá víc než 50 kg) nebo s sebou vzít dítko.

bigstock-pit-bull-terrier-dog-on-an-inf-321459760.jpg

Na paddleboard můžeš vzít třeba i psa nebo dítě.
Bigstockphoto
Je tvůj mazlík disciplinovaný a nebude ti narušovat rovnováhu? Vezmi ho na vodu s sebou!

Je to aktivita pro každého

Na paddleboardingu je super, že ho může dělat každý bez ohledu na věk (respektive s ohledem na to, jak udrží balanc – starší lidé s tím už mívají potíže) nebo kondičku. Prostě si každý jede po svém. Při tomhle sportu nedochází k nadměrnému zatěžování kloubů, takže je vhodný i pro lidi s nadváhou.

Paddleboard je dost stabilní, takže i když ti uprostřed jezera dojdou síly, můžeš si na něj v pohodě lehnout a odpočinout si. Je to takový tvůj soukromý ostrůvek, na kterém se můžeš cítit bezpečně.

Vyzkoušela jsi už paddleboard a oslovil tě, nebo ti to vůbec nic neříká? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Tagy: 
Související články