Rozjeď to na inlinech. Pro zdraví i zábavu

Bigstockphoto
|
21. 03. 2022
|
Jako malou tě rodiče tahali na „kluzák“, aby tě trochu unavili? Nejspíš sis v té době neuvědomovala, kolik toho dělají nejen pro svůj večerní klid, ale i pro tvoje zdraví, náladu a kondici. Teď už vsázíme spíš na inline brusle. O to víc, že je jaro.

S rozmachem inline bruslí se začaly tvořit i sítě stezek, po kterých se dnes můžeš báječně svézt, ať už dokola, nebo stejnou cestou tam i zpátky. Nemusí přitom jít nutně o inline stezky, často jezdíme na těch pro cyklisty. Když k tomu vezmeš kamarádku nebo přehrávač a sluchátka, máš zaděláno na příjemně strávené chvíle. K čemu je tedy bruslení jako takové skvělé?

1. Další ze způsobů, jak hubnout

Inline bruslení ti pomůže při hubnutí. Jestli máš pocit, že je to jen taková flákačka na kolečkách a jede to samo, tak fakt nejede. Za hodinu jízdy na bruslích můžeš spálit (při modelové váze 70 kg) kolem 1 000 kJ, což je dobré! Jen se pak vyhni „cukrárně za odměnu“, aby tvoje snaha nebyla úplně zbytečná.

2. Zpevníš zadek a zapracuješ na kondičce

Nejlepší na bruslení je to, že když se mu budeš věnovat pravidelně, můžeš mít i dokonalý zadeček! Hýžďové svaly se totiž pěkně nadřou, než někam dojedeš. Zároveň si zlepšíš kondičku, takže tě pak nerozhází ani ranní dobíhání emhádéčka.

3. Zvládne to každý

Inline bruslení má svoje techniky, ale ty je nemusíš dokonale ovládnout. Nemusíš se bát, že by ses na bruslích neudržela nebo cokoli dalšího. Pokud jsi někdy bruslila, prostě to zvládneš. A když ti to půjde, můžeš se pustit do studia tajů technik a nakonec jezdit jako profík.

bigstock-rollerblades-inline-skates-5558837.jpg

Můžeš bruslit jako profík, ale nemusíš. Jízdu na inlinech zvládne každý.
Bigstockphoto
Třeba je to právě bruslení, co ti pomůže zrelaxovat mysl po náročném dni v práci!

4. Výbava se dá sehnat levně

Na rozdíl od létání s rogalem nebo prohánění se po silnicích na motorce je inline bruslení levný koníček. Jednou investuješ do výbavy a ta ti podle kvality nějaký čas vydrží. Pokud s bruslením začínáš, rozhodně si hned nemusíš kupovat ty nejdražší brusle. Na druhou stranu neber ani ty nejlevnější. Jejich nekvalita by tě mohla brzy odradit, kdyby ti ztěžovala jízdu.

Náš tip: Jestli s bruslením začínáš nebo se k němu vracíš po delší pauze, zvol raději ty s menšími kolečky, např. do 80 mm. S většími kolečky pak posvištíš rychleji a to by se ti při počáteční nejistotě nemuselo líbit. Vážně.

5. Sama i s parťákem

Na brusle se můžeš vydat sama, třeba se sluchátky, a vyčistit si při tom hlavu od veškerého toho nánosu z práce nebo od rodiny. Můžeš si ale vyjet i s partnerem, případně vytáhnout kámošku, se kterou si užiješ spoustu legrace a třeba i závodění.

6. Budeš na čerstvém vzduchu

Sedět 8 hodin zavřená v kanceláři (nebo pobíhat v jiné práci), pak jít rovnou domů a tam se zase zavřít? To není nic dobrého. Prostě si po práci nazuj brusle a buď na čerstvém vzduchu. Okysličíš mozek a ještě ti to zlepší náladu.

bigstock-detail-of-roller-skates-193147711.jpg

Bruslit můžeš sama, s kámoškou i partnerem. S kýmkoli!
Bigstockphoto
Bruslení je zábava. Za trochu námahy se krásně povozíš!

7. Můžeš si najít nové kamarády

Jakmile inline brusle trochu ovládneš, můžeš se přihlásit na jednu z mnoha akcí pro bruslaře, kterých se u nás koná spousta. Poznáš tam podobně naladěné lidi, a kdo ví – třeba se tam právě chystá i nějaký ten princ na bílém… Na bílých bruslích.

8. Pro někoho lepší než běh

Inline bruslení je sice náročné a od kloubů se při něm vyžaduje poslušnost a práce, nicméně není to taková zátěž jako například běh, při kterém dochází k otřesům. Pokud trpíš nadváhou nebo obezitou a chceš hubnout, vsaď nejdřív na sport, jako je právě bruslení.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Tagy: 
Související články