Jóga pro začátečníky: tři základní pozice zvládneš i doma v obýváku

Shutterstock
|
29. 03. 2023
|
Jsi vystresovaná z práce nebo ze školy a potřebovala bys vypnout při nějaké příjemné aktivitě? Vyzkoušej jógu! Ta dokáže nejen zklidnit mysl, ale taky posílit tělo.

Ne, jóga se opravdu nemusí cvičit jen v těch nablýskaných studiích a nemusíš si hned stoupat na hlavu nebo cvičit pozice zkušených jogínů. Nenech se tímhle pozlátkem ukazovaným na sociálních sítích zastrašit, protože jógu si můžeš zacvičit i sama doma.

Potřebuješ jen klidné místo, kde dokážeš vypnout tok myšlenek, a taky chuť vyzkoušet něco nového. Nepotřebuješ ani boty nebo ponožky, jóga se totiž většinou cvičí naboso na povrchu, na kterém ti to nebude klouzat (pokud máš podložku na cvičení, teď je ten správný čas vytáhnout ji ze skříně).

Uklidni mysl pomocí jógy

Jako začátečník bys správně měla začínat základními pózami, které ale při správném dýchání ukážou své kouzlo. Každá je specifická a slouží k něčemu jinému. My jsme pro tebe vybraly tři základní, které tě dokážou uvolnit po stresujícím dni nebo naopak nastartovat do toho nového. Záleží jen na tobě, kdy se rozhodneš jógu cvičit.

Až začneš, nezapomeň, že bys měla cvičit vědomě a soustředěně. Jednoduše se myšlenkami zaměř na svaly, které protahuješ, a taky na pravidelné dýchání. Další věcí je, že když pro tebe bude některá pozice příliš těžká, neboj se ji pozměnit nebo si pomůckami pomoct – třeba polštáři nebo židlí.

shutterstock_1700880820.jpg

Na jógu nepotřebuješ nic speciálního. To je na ní skvělé!
Shutterstock
Jógu si můžeš v klidu zacvičit i doma. Stačí na to mít trochu klidu.

Pozice dítěte

Tato základní pozice ti příjemně protáhne krční páteř a spodní část zad, společně s rameny a krkem. Není přitom vůbec složitá.

Dostaneš se do ní tak, že si klekneš na kolena, která bys od sebe měla mít na šířku boků. Neseď si na špičkách, naopak si polož nohy přirozeně na zem. Na podlahu před sebe natáhni na šířku ramen nejdřív ruce a pak se o podlahu opři čelem.

Pokud máš pocit, že máš kolena nebo kyčelní klouby až moc ztuhlé, můžeš si pod lýtka položit polštář. Něčím měkkým (ať už ručníkem, nebo polštářem) si taky můžeš podložit hlavu. Až budeš v pozici dítěte, zkus uvolnit svaly kolem páteře a boků a několikrát se pomalu nadechnout.

Pozice stromu

Další, úplně klasická a velmi jednoduchá pozice je skvělá pro zlepšení rovnováhy, posílení středu těla a taky páteře, stehen a lýtek.

Při přechodu do pozice stromu by ses měla nejdřív postavit s oběma nohama mírně od sebe a pomalu přenášet váhu na pravou nohu. Pak zkus zvednout levnou nohu, pokrčit ji a položit chodidlo levé nohy na vnitřní stranu stehna pravé nohy.

Při držení téhle pozice by ses měla zaměřit na to, jak dýcháš. Nádechy a výdechy by měly být pravidelné a uklidněné. Pomůže ti to udržet rovnováhu. Pokud budeš chtít, můžeš spojit dlaně na hrudi. Nezapomeň pak tuhle pozici zkusit i na druhé noze.

Pozice psa hlavou dolů

Třetí pozice je asi tou nejznámější jógovou pozicí vůbec. Má spoustu přínosů pro tvé tělo, od protažení celé zadní strany těla a posílení přední strany těla přes prokrvení mozku a stimulaci ledvin až po odstranění únavy. Zajímavé je, že její účinky jsou údajně velmi podobné akupunkturní stimulaci, akorát že ti do těla nemusí nikdo bodat stovku malých jehliček.

Abys dosáhla téhle pozice, začni postavením na všech čtyřech, tedy na kolenou a na rukou. Postavení rukou by mělo směřovat přibližně pod ramena a kolena zase pod boky. Pak už jen nadzvedni boky ke stropu a protáhni nohy po celé délce. Tvé paty by měly být co nejblíž k zemi. Pokud ti tato pozice dělá problémy, můžeš pokrčit kolena nebo ruce položit na židli. Důležité je hlavně to, abys měla rovná záda. A zase, klasicky, je třeba i tuhle pozici řádně a rovnoměrně prodýchat.

Blahodárné účinky na tělo i psychiku

A to není všechno, takových jednoduchých pozic je daleko víc. Můžeš si je najít třeba na YouTube, kde ti jógínky ukážou, jak na to. Pravidelné cvičení ti nejen zlepší celkové držení těla, ale taky ti pomůže od bolesti zad.

A blahodárné účinky pocítíš i na psychice. Jóga by totiž měla snižovat hladinu stresu a zmírňovat depresi a úzkost, a to hlavně díky dechovým technikám, které jógu propojují s meditací. Tak už neváhej a pusť se do toho!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články