Vzhůru do sedla! Jízda na kole pomáhá i k lepšímu spánku

Bigstockphoto
|
27. 04. 2023
|
Pořád se sama sobě, rodině, příteli nebo kamarádům vymlouváš, že tě z kola bolí zadek, takže pak nemůžeš druhý den v práci ani sedět na židli? Možná máš ještě spoustu důvodů, proč na něj nesedat. My ale máme 10 důvodů, proč bys měla!

Nemusíš hned sbalit věci na měsíc a odjet na vlastní pěst do světa, i když to je moc fajn, jen tak mezi námi děvčaty. Stačí se vydat na hodinku nebo dvě třeba několikrát týdně nebo měsíčně, podle toho, jestli děláš i jiné sporty. Na kole se totiž vyplatí jezdit ze spousty důvodů.

1. Na kole se hubne

To asi není nic překvapivého, ale efekt, k jakému dochází, možná překvapivý je. Pokud se udržíš ve své aerobní zóně (nebudeš dupat do kopce jako blázen), budeš efektivně spalovat tuky, takže budeš hubnout. Když potom i zabereš, pořádně si vybuduješ kondičku.

2. Jízda na kole pomáhá k lepšímu spánku

To už jsi nejspíš nevěděla, co? Přišli na to vědci ze Stanfordu. Lidé, kteří denně jezdili 20-30 minut na kole, prý usínali až o polovinu času rychleji a spali o hodinu déle, ačkoli před pravidelnou jízdou nemohli pořádně spát.

3. Dojedeš ke snadnějšímu porodu

Ženy, které pravidelně jezdí na kole, mají prý snazší průběhy porodu a rychleji se zotavují. Během těhotenství je ale cyklistika hodně riziková, takže s tím opatrně.

4. Prevence před onemocněními

Pravidelné provozování cyklistiky je skvělým preventivním opatřením proti vzniku obezity, kardiovaskulárních onemocnění, diabetu a některých typů rakoviny. Také snižuje hrozbu srdeční příhody na minimum.

5. Cyklistika sbližuje

Nevíš, co podniknout s kamarádkou? Vyrazte společně na kolo! Nejen že uděláte něco pro své zdraví, ale také se společně pobavíte nad tím, jak jste se parádně svezly. Pokud se zastavíte na menší oběd v hospůdce, třeba potkáte cyklistiku milující kocourky, kteří většinou stojí za hřích, protože…

bigstock-group-of-women-on-cycle-ride-t-94478051.jpg

Jízda na kole má i socializační charakter.
Bigstockphoto
Vyjeď na kolo s kamarádkou nebo s miláčkem. Nasbíráte nové společné zážitky a to je potřeba!

6. U mužů má vliv na sexuální výkon

Zní to možná neuvěřitelně, ale vysvětlení je docela jednoduché. Muži, kteří pravidelně jezdí na kole, a to ne do hospod ve vedlejší vsi, se udržují v kondici a je dokázáno, že v posteli jsou tak zdatní, jako jiní muži, mladší o 2 roky až 5 let!

7. Vychutnáš si pohled na okolní krajinu

Když jedeš autem, moc si krajiny a přírody kolem neužiješ, protože jí prosvištíš a hotovo. Pěšky toho zase nezdoláš tolik, aby ses kochala nějakými změnami v přírodě za domem a o dvacet kilometrů dál. Na kole se ale pohybuješ tak akorát rychle, aby sis pohled i na drobnosti užila.

8. Kolo nevypouští zplodiny

Jestli je ti sympatická myšlenka, že matku přírodu bychom měli hýčkat, potom jistě zaplesáš i nad tím, že jízda na kole je ekologičtější než doprava autem, na motorce, skútru nebo hromadnou dopravou. Můžeš mít hned lepší pocit z toho, že jsi trochu přírodě ulevila, když jsi nejela do práce autem, nýbrž jsi šlápla do pedálů, jak se tak říká.

9. Na kole může jezdit každý

Je jedno, jestli máš nadváhu, nebo jsi hubená, jestli je ti pětadvacet, nebo pětapadesát. Na kole může jezdit každý, vždyť proto se to učí už malé děti. A určitě máš kolem sebe i seniory, kteří kolo využívají aspoň jako dopravní prostředek, když ne pro potěchu. Jízdu na kole zvládne každý, jen musí přizpůsobit tempo svým možnostem. Můžeš tak vytáhnout na projížďku mamku i mladšího sourozence nebo své vlastní děti.

10. Můžeš zažít adrenalin

Jestli máš ráda adrenalin, pak neváhej a naskoč, jízda může začít. Do krve ho můžeš vyplavovat na silnici při rychlejší jízdě, nebo třeba v lese, v terénu – záleží na tom, jaké máš kolo a čemu dáš přednost. Vždycky je to paráda!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články