Pohotovost pro boj s infekcí

Bigstockphoto
Komerční článek
|
29. 04. 2021
|
Upozorní na virovou nebo bakteriální infekci v těle a snaží se s ní bojovat. Stav, kdy se tělesná teplota vyšplhá nad 38 °C sice není příjemný, ale často účinně pomáhá organismu zvládnout nemoc. Minimálně vyšle varovné signály, které byste neměli podceňovat. Řeč je o horečce.

Obvyklá tělesná teploty záleží na aktuální venkovní teplotě, hydrataci organismu, fyzické kondici, fungování štítné žlázy, tělesné zátěži, věku a řadě dalších ukazatelů, ale obecně lze říct, že ideálně se pohybuje u dospělých mezi 36 do 36,8 °C. Když se zvýší na 37 stupňů, mluvíme o zvýšené teplotě a pokud se nepřidávají varující příznaky (bolesti, silné zvracení…), není třeba tento stav několik dní řešit. Tělo reaguje na nějaké patogeny, které se v něm množí. Když teplota neklesá, naopak se zvyšuje nad 38 °C, mluvíme o horečce.

Běžná reakce těla, ale je třeba ostražitost
Horečku vyvolává většinou virová nebo bakteriální infekce. Tělo aktivuje imunitní systém, aby škodliviny sám zlikvidoval. Horečka může být i průvodním jevem po úrazu, operaci, očkování, u dětí provází růst zubů, střevní virózy. Obvykle do dvou dnů odezní. Pokud se naopak zvyšuje, neklesá ani po podání antipyretik (léků snižujících tělesnou teplotu) a provází ji další projevy jako například úporné bolesti hlavy, může být signálem závažných onemocnění (meningitida, pneumonie, sepse…). Pak je třeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, zvlášť ohrožené jsou děti. U nich horečky nad 40 °C mohou vyvolat febrilní křeče a ohrozit je na životě.

Když nezabere samoléčba, je třeba pomoci
Horečka se často přihlásí třesavkou. Svalovou prací tělo vytváří teplo, kterým se snaží udržet vlastní teplotu, protože mozek vyslal signál pro boj s infekcí. Zároveň se zvyšuje frekvence srdce, zrychluje dýchání a rozproudí se krevní oběh. Boj může začít. V této fázi nemoci stačí fyzikální chlazení organismu (například obklady a zábaly) a dostatek tekutin. Pokud se horečka nesnižuje, naopak stoupá i po 48 hodinách, je třeba nasadit antipyretika. Tělo je příliš vyčerpáno a na boj už nemá sílu, dlouhodobě vysoká horečka nad 40 stupňů navíc zhoršuje činnost orgánů. Stav nad 42 °C již ohrožuje život.

Postel, klid a bylinky
Horečku provází celková únava, vyčerpanost, zchvácenost, bolesti kloubů a slabost. Doporučuje se klid na lůžku a dostatek tekutin (čaje, voda, minerálky). Hrozí dehydratace a ztráta minerálů. Dopřejte si pobyt na lůžku a zkuste čaj z černého bezu a lípy srdčité oslazený medem nebo ponožky namočené v octu na nohy. Určitě se vám brzy uleví.

Související články