Zlaté slitky, nebo zlaté mince?

bigstockphoto.com
Komerční článek
|
26. 05. 2020
|
Přemýšleli jste někdy o investici do zlatých mincí nebo slitků? Do čeho se pustit a na co je teď vhodnější doba?

Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě slitků (cihel) nevyrábí. Na našem trhu proto hrají prim švýcarské rafinérie.

Jejich uzavření během pandemie ale ochromilo zásobování zlatem i stříbrem. Není se čemu divit, neboť rafinérie Argor-Heraues, PAMP a Valcambi dohromady produkují třetinu světové produkce. Všechny leží ve švýcarském kantonu Ticino, ležícím u italských hranic. Nařízením vlády byly téměř dva měsíce uzavřené. I dnes, po obnovení svého provozu, je stále nedostatek slitků z drahých kovů, zejména stříbrných.

Přesto, že je dnes cena zlata výhodná, zlatých cihliček stále není dostatek k pokrytí poptávky trhu.
Čeští investoři nyní objevují půvab investičních zlatých mincí Wiener Philharmoniker. Ty se razí ve Vídni z ryzího zlata v hmotnosti troyské unce (1 Oz) a menších. V Praze, v Obecním domě je prodává specializovaný prodejce investičního zlata.

„Největší zájem je o mince v originálním balení po 10 nebo 20 kusech. To je zapečetěné speciální fólií s hologramem. Klienti tak mají jistotu, že jejich mince jsou zbrusu nové, nedotčené,“ uvádí pan Palas, vedoucí prodejny.



35341-goldrulicky1s.jpg

Zlaté slitky a zlaté mince můžou být dobrou investicí do budoucnosti.
zlate-mince.cz


Cenově jsou mince dokonce mírně levnější než švýcarský slitek stejné hmotnosti. I výkupní cena mince odpovídá ceně cihličky. Vídeňský Filharmonik je světoznámá značka. V případě potřeby ji můžete prodat kdekoliv.

Pro klienty, kteří oceňují diskrétní jednání je atraktivní i skutečnost, že mince nemusí být číslovány, tak jako to vyžaduje zákon u slitků. 

Další výhodou mincí proti slitkům je i jejich vyšší estetická hodnota. Pozorovat reliéf mince, dotýkat se jej a cítit v ruce magickou sílu zlata je zážitek, který můžete sdílet i se svými přáteli. Ten vám prostý slitek zatavený do akrylátového obalu nenabídne.

Tyto speciální zlaté mince, které se prodávají pouze za cenu zlata, můžete vlastnit bez omezení, aniž byste museli platit přidanou sběratelskou hodnotu nebo DPH. Tím se liší od běžných numismatických mincí a produktů českých mincoven. 

V Obecním domě v Praze mají vedle Wiener Philharmoniker na výběr i kanadské mince s motivem Javorového listu, americké s nádherným reliéfem Indiána a Bizona, nebo slavné australské „Klokany“. To vše jsou mince z ryzího zlata nejvyšší ryzosti, 24 karátů.

Hromadit zlaté mince má význam. Nabídnou vám hmatatelnou jistotu vašeho zabezpečení. Se zlatem budete nezávislí na rozhodnutích vlády, i ekonomické situaci. Navíc jsou dostupné. Ty nejmenší dnes koupíte do 5 000 Kč. 

Související články