Zařizujeme pokoj pro tříleté dítě

redakce
Komerční článek
|
29. 01. 2020
|
Děti kolem třetího roku života začínají pociťovat touhu po vlastním prostoru. Pokud již pokojíček mají, musí jej rodiče průběžně uzpůsobovat jejich potřebám. Jestliže do této chvíle žil potomek v ložnici spolu s mámou a tátou, mohl pro něj nastat okamžik částečného osamostatnění.

Malé dítě (jakkoliv pečlivě hlídané) však zároveň představuje „riziko“ – vždy byste měli myslet i na pojištění domácnosti a odpovědnosti. Zjistěte níže, jak správně vybavit pokoj pro tříleté dítě a na co si dát pozor.

Nábytek musí být kvalitní a bezpečný

V případě nábytku se držte základních parametrů pro dětské vybavení – musí být kvalitní, nezávadný a bezpečný. Pod kvalitním a nezávadným povrchem si nejčastěji přestavíme asi vhodně upravené dřevo, dřevotřísku či plast. Ochranu nábytku a spotřebičů zahrnuje pojištění domácnosti a odpovědnosti, proto se nemusíte strachovat, když vaše dítko zlomí poličku nebo shodí televizi – pojišťovna vám škodu uhradí.

Velký nábytek z bezpečnostních důvodů vždy pečlivě uchyťte ke zdem a nenechávejte nikde mezery, do kterých by mohlo dítě strčit ruku. Kromě postele, stolku a židle myslete i na dostatek skříní a dalších úložných prostor na oblečení i hračky. Zároveň nezastavte celý pokoj a nezapomeňte nechat i volný prostor pro dětské hraní na zemi.

Dostatečné osvětlení

Určitě nebude stačit jen jedno centrální osvětlení, kromě něj pořiďte i správnou pracovní lampu na stolek, aby se vaší ratolesti lépe malovalo, a případně i další nástěnná svítidla a noční světýlka. Vysoké stojací lampy nejsou z bezpečnostních důvodů vhodné, stejně jako visící kabely a snadno přístupné nezaslepené zásuvky.

Koberec jako kreativní hrací kout

Dítka využívají ke hrám nejčastěji podlahu a nezáleží na tom, zda se momentálně baví s panenkami, stavebnicí, autíčky nebo skládají puzzle. Takový volný prostor by měl být proto od podlahy zateplený. Pořiďte jim vhodný koberec s nekřiklavým motivem, který jim zajistí teplé nohy a poslouží i jako dekorace pokojíčku. V temnějším koutu místnosti pak každé dítě ocení nějakou schovávačku nebo bunkr, kde si může hrát mimo rodičovský zrak (a v bezpečí).

bigstock-children-s-room-7671639.jpg


Bigstockphoto

Volte neutrální barvy

I když jsou malé děti nejvíce stimulovány jasnými barvami a definovanými základními tvary, v případě vybavení pokoje byste se měli držet spíše neutrálních a umírněných barev. Syté barvy by mohly u dítěte způsobit špatné usínání, pocit malého prostoru a další nepříliš příjemné prožitky. Navíc s postupem času se bude jeho cit vyvíjet a za tři, čtyři, pět let byste museli celý pokojíček znovu přizpůsobit.

Pokud přesto chcete dodat dětskému pokoji barevnost, spíše vybírejte křiklavější doplňky a hračky, které se obměňují snáze, než barvy na stěnách a nábytek. Dejte si pozor i na momentálně oblíbené superhrdiny a postavičky, za několik měsíců už dítě bavit nemusí a veškerý nábytek nebo dekorace s jejich motivem by vám mohly být na obtíž.

Příjemný a bezpečný pokojíček

Při zařizování dětského pokoje se vyplatí nejvíce investovat do dlouhotrvajícího kvalitního nábytku v neutrálních barvách, který nejlépe poroste s dítětem. Zajistěte své ratolesti dostatek prostoru i světla ke hře a nezapomeňte na velkorysé úložné prostory pro hračky. Vytvoříte tak prostor, který bude pro dítě bezpečný, příjemný a bude se v něm cítit opravdu doma.

Tagy: 
Související články