Zajímavé velikonoční tipy a recepty

Shutterstock
Komerční článek
|
26. 11. 2021
|
Svátky jara, při kterých oslavujeme opětovné probouzení přírody, jsou pro mnohé těmi vůbec nejoblíbenějšími v roce. Velikonoce jsou samozřejmě také o setkávání se s rodinou a přáteli a trávení společného času.

Právě pro tyto chvíle chceme vždy co nejlépe připravit naše domovy, zajistit že bude dokonale uklizeno, vkusná výzdoba bude vytvářet příjemnou atmosféru a k tomu budou bytem vonět nejrůznější dobroty. Pro dosažení těchto cílů se vždy hodí zajímavé tipy a recepty, díky kterým budou ty letošní Velikonoce ještě lepší.

Jak se zbavit razítka na vajíčku

Vajíčka kupovaná v obchodě mají na sobě často razítko s šarží a datem spotřeby. To je sice užitečné, pokud si vyhodíte krabici a zapomenete, do kdy je třeba vajíčka spotřebovat, při jejich zdobení to ale může představovat problém. Zbavit se razítka není naštěstí nijak zvlášť složité. K odstranění razítka postačí obyčejný ocet, který navlhčíte hadřík nebo vatu a přetřete jím razítko, které rychle zmizí.

Zdobení vajíček bez barev a obtisků

Podcenili jste přípravu a zapomněli jste v obchodě koupit barvy a obtisky? Jsou z toho děti zklamané, protože se na zdobení těšily? Nic není ztraceno. Vajíčka lze zdobit mnoha různými způsoby. Mnohdy postačí obyčejný barevný papír, který mohou děti nastříhat na nejrůznější vzory, které potom na vajíčka nalepí.

Použít lze také bavlnky, které lze na vajíčka nalepovat a také vytvářet zajímavé, barevné a originální vzory. Kromě toho je možné využít klasický postup s cibulí, kterou má doma každý.

Barvení velikonočních vajíček v cibulových slupkách

Jeden ze způsobů barvení vajíček, který používaly naše prababičky, je založený na vyváření řádně očištěných a odmaštěných vajec v hrnci s osolenou vodou plnou cibulových slupek. Poté, co se vajíčka vyvaří, je dobré je v nálevu ponechat i při chladnutí. Barva bude v takovém případě intenzivnější.

Nedílnou součástí tohoto způsobu barvení velikonočních vajíček je jejich upevnění v silonové punčoše, do které jsou vloženy i listy některých rostlin. Ty se při barvení na vajíčko krásně obtisknou a ozdobí jej.

Aby beránek vydržel celé Velikonoce

V mnoha domácnostech se velikonoční beránek připravuje již několik dní předem. Je to samozřejmě přirozené, neboť beránek se slušivou mašlí stojící na stole dokáže vykouzlit velikonoční atmosféru lépe než cokoliv jiného. A pokud si chceme takovou atmosféru užívat delší dobu, může se snadno stát, že ve chvíli, kdy přijde čas na jeho nakrojení, už ztratí svoji původní vláčnost a nadýchanost.

Ideální čas na pečení velikonočního beránka je podle nejednoho profesionála v oboru středa před Velikonocemi. Beránek upečený ve středu by měl vždy vydržet do Velikonočního pondělí, aniž by ztratil své původní vlastnosti.

shutterstock_1035165133.jpg


Shutterstock

Projděte si seznam příbuzných a přátel, kterým chcete popřát

Velikonoční svátky jsou z velké části o setkávání se se svými blízkými a přáteli. Pokud se s nimi ale z jakéhokoliv důvodu setkat nemůžete, nezapomeňte jim alespoň popřát krásné Velikonoce. Pokud jste příznivci tradic, s dostatečným předstihem zasedněte ke svému psacímu stolu a začněte psát dopis. V dnešní době je ale přijatelné i přání v podobě e-mailu (k němu můžete přiložit originální animaci), nebo sms. Oblíbené jsou také vtipné velikonoční blahopřání.

Recept na tradiční velikonoční jidáše

Pečené velikonoční jidáše samozřejmě odkazují na křesťanskou symboliku a příběh Ježíše Krista. Podoba jidášů může být různá, někdy jsou připravovány tak, že vypadají jako malá vánočka, jindy jsou zatočené do kulatého tvaru, někdy mají tvar uzlu.

Klasický postup přípravy velikonočních jidášů je následující:

Těsto se připravuje z půl kilogramu hladké mouky, 60 g cukru, 2 žloutků, vanilkového cukru a špetky soli. Před smícháním těchto ingrediencí si samozřejmě připravíme kvásek, který po jeho vzejití také přidáme. Dále patří do těsta také citronová kůra i šťáva a 150 g změklého másla. Na závěr potom přijde 300 ml smetany na vaření.

Po vypracování a vykynutí těsta jej připravte do požadovaného tvaru a nechte péct asi 25 minut při 160-180 °C. Před podáváním je vhodné potřít jidáše medem a posypat jej nasekanými mandlemi.

Jak na velikonoční nádivku

K Velikonocím patří také tradiční velikonoční nádivka. Ani její příprava není extra složitá a rozhodně stojí za to. Prvním krokem je povaření uzeného masa a jeho nasekání na drobné kousky. Stejně nasekejte i housku. Poté si rozmíchejte vejce s mlékem a přidejte do nich připravené maso, sůl, případně další koření, typicky pepř.

Postupně zahustěte houskou, a nakonec vmíchejte nasekané kopřivy. V pekáčku, který máte asi doma a pokud ne, můžete si jej pořídit v kterémkoliv z internetových obchodů, se nádivka peče asi 30 minut.

Tagy: 
Související články