Sestěhovali jste se k sobě a řešíte, kam se všemi těmi věcmi?

www.shutterstock.com
Komerční článek
|
16. 01. 2020
|
Začít společný život je jedna věc. Prakticky vyřešit nástrahy společného života je věc druhá. A přestože se to tak nemusí na první pohled zdát, největším problémem sestěhování nebývá ani tak schopnost spolu vyjít, jako spíš vyřešit, čí věci v bytě zůstanou a čí věci se do bytu už nevejdou. Ustoupit v tomto případě musejí oba. V bytě se to neobejde bez nových úložných prostor. Jaké volit?

Velké skříně

Tradičními úložnými prostory jsou velké skříně. Ale nehodí se do každého bytu a také ne ke každé životní situaci. Jestliže již máte předem rozvrženo, kde v bytě chcete mít jakou místnost a jak ji vybavit, a také víte, že velkou skříň opravdu upotřebíte, je koupě velké nebo rovnou vestavěné skříně opravdu na místě. V opačném případě volte variabilnější řešení.

Velké skříně pořiďte zejména v případech, kdy v bytě nemáte žádnou komoru, kam byste uložili větší věci, bez kterých se neobejdete – jako je například koš na prádlo, vysavač, mop. Vestavné skříně sahající ode zdi ke zdi a od podlahy ke stropu se doporučují převážně do malých bytů, a to právě proto, že plně nahradí chybějící úložné místnosti, aniž by v samotném bytě extrémně překážely. Přitom poskytnou ohromné skladovací prostory (více v článku 8 tipů pro malý byt: Pohrajte si s barvami i nábytkem).

Do komody nebo na stěnu?

Podle velikosti bytu a jeho proporcí si můžete vybrat, zda zůstanete jen u komod, které jsou v současnosti nejběžnějšími úložnými prostory, nebo jestli si můžete dovolit nástěnné skříně či police, kam se dají uložit věci, které sice nepoužíváte pravidelně, ale rozhodně se jich nechcete vzdávat.

Ovšem nástěnné police mohou být i malé, určené pro drobnosti, které by jinak na stole, na podlaze nebo na kuchyňské lince dělaly jen nepořádek. Přitom je nutně potřebujete mít po ruce. Jen pozor na jejich nevhodné umístění tam, kde se často pohybujete. Například ve výšce hlavy nad hojně využívanou elektrickou zásuvkou (více viz Nápadité úložné prostory do všech domácností. Jde to i tam, kde jste to vzdali).

bigstock-living-room-with-violet-walls-18835709.jpg

Obývací pokoj by měl být úhledný.
Jak na to, aby i po sestěhování byt nebyl nepřehledný?

Regály? Hodí se snad všude a pojmou snad všechno!

Pod pojmem regály si většinou představíme průmyslové kovové a obrovské regály s ostrými hranami a také s dřevotřískovými nebo celokovovými deskami. Firmy je využívají právě proto, že mají vysokou nosnost a dá se do nich uložit opravdu kde co.

Design průmyslových regálů se samozřejmě nehodí do každého bytu a už vůbec ne do každé místnosti. Výrobci nábytku jsou si toho vědomi, a tak vyrábějí regály i přímo pro domácnosti. Regály všech velikostí, tvarů, barev i materiálů. Vybrat si můžete z ohromné nabídky českých i zahraničních výrobců. Aby se vám snadněji vybíralo, načtěte si nějaké průvodce výběrem regálů (více viz Poradíme vám s výběrem regálového systému).

Nezapomínejte ani na ty nejmenší pomocníky se skladováním!

Ať už budete pořizovat nové skříně, komody, police nebo regály, vždycky byste je měli dovybavit i těmi nejmenšími pomocníky v uskladnění, což jsou boxy, košíky, zásuvky, přihrádky do zásuvek všech velikostí a barev. A přestože jsou jich v domácnosti potřeba desítky, nevyjde vás jejich nákup příliš draho. Pravidelně jsou totiž v nabídce různých obchodů, které si navzájem konkurují, díky čemuž často srážejí jejich cenu příjemně nízko (viz například Pepco leták na 9. 1. – 22. 1. 2020, s. 7).

Botníky nejsou překonanou módou!

Zejména v malých bytech musíme řešit úložné místo pro boty. Velké byty disponují předsíní, kde lze boty ponechat i volně. Jenže malé byty nabídnou často jen vstup přímo do chodby, v horším případě přímo do obytné místnosti. Ovšem zoufat si nemusíte, vyřeší to botníky. Do nich můžete odkládat sezónní boty, které právě nosíte, aby se neválely po chodbě. Ovšem do větších botníků se vejde veškerá obuv všech členů domácnosti. Jak jistě tušíte, i výběr botníku má svá úskalí, a tak stojí zato si o nich nejdříve něco přečíst (více viz Jak vybrat botník).

Šatna vyřeší mnohé

Pokud patříte k těm šťastlivcům, kteří bydlí ve větším rodinném domě nebo velkém bytě, věnujte jednu místnost skladování. Udělejte z ní šatnu, do které se vejdou boty, sezónní oblečení, větší domácí spotřebiče (vysavač), mop, ale i technické a drogistické zázemí domácnosti. Po ruce si v jednotlivých místnostech ponechte jen to, co právě používáte. A se vším ostatním šup do šatny! Jestli nemáte tolik místností, zkuste přepažit velkou místnost, čímž vznikne oddělený prostor pro šatnu.

Tagy: 
Související články