Máte potíže s vlhkostí, nebo naopak s příliš suchým vzduchem? Poradíme vám

pixabay.com
Komerční článek
|
04. 03. 2021
|
Potíže s vlhkostí vzduchu mohou přinášet nejrůznější respirační problémy. Příliš suchý vzduch pro nás znamená vysušené sliznice, a tím větší náchylnost k bakteriím a virům.

Příliš vlhký vzduch zase může v domácnosti vytvářet ideální podmínky pro vznik plísní. Plíseň a její póry je potom významným alergenem, který může způsobovat problémy s dýcháním a dlouhodobě potom celou řadu dalších zdravotních komplikací. Jak si poradit s nesprávnou vlhkostí vzduchu?

Proti plísním zasáhnou odvlhčovače

U příliš vlhkého vzduchu se samozřejmě nabízí, abyste častěji větrali a v zimě větrali také správně, to znamená nárazové a na pár minut. Pokud ale nic nepomáhá, můžete zkusit odvlhčovač vzduchu, který dokáže odstranit ze vzduchu přebytečnou vodní páru, a tím zlepšit celkové mikroklima v místnosti. Pokud nevíte, jaký přístroj zvolit, doporučujeme takové, které nabídnou:

  • Kvalitní filtry
  • Ionizaci vzduchu

Díky ionizátoru totiž dokážete likvidovat už samotné zárodky plísní. Důležitý je také kvalitní filtr. Jedině tak budete mít jistotu, že je vlhkost je z místnosti odstraňována vhodným způsobem. Takovým, který vede skutečně ke zlepšení kvality vzduchu.

Co s příliš suchým vzduchem?

Ačkoliv většinou bojujeme s nadměrnou vlhkostí, tak v některých domech můžete mít naopak problémy s příliš suchým vzduchem. V takovém případě lze rozhodně doporučit zvlhčovač. Ten dokáže upravit vlhkost v místnosti tak, aby odpovídala optimálním hodnotám.

Zvlhčování vzduchu si ale můžete také výrazně zpříjemnit. Máte rádi esenciální oleje? V tom případě určitě zvažte pořízení speciálního přístroje, který umí zvlhčovat vzduch nejen pomocí vodní páry, ale také zvlhčovacími oleji. Tyto přístroje využívají tedy prvků aromaterapie. Váš interiér nejenže získá optimální vlhkost, ale také jej můžete krásně provonět. Rázem se vám tak bude dýchat mnohem lépe.

Tagy: 
Související články