Jak barevně sladit ložnici

pixabay.com
Komerční článek
|
23. 09. 2020
|
Vybavujete ložnici a nemůžete se dohodnout na barevném ladění? Není vůbec divu, protože výběr správné barevné kombinace je náročný úkol. Vyberete-li nepříjemnou barvu, jíž vymalujete místnost a sladíte s ní i povlečení a doplňky, nebude se vám dobře spát a bude tak ovlivněna i kvalita vašeho bdělého života. Jak sladit ložnici vhodně, aby se nám lépe spalo?

Oheň, nebo chlad?

Ke spánku se potřebujeme naladit a naprogramovat klidným nastavením mysli, k čemuž nám barvy mohou zásadně pomoci. Ložnice by měla vyzařovat klid a vyzývat k relaxaci a odpočinku. Toho můžeme dosáhnout použitím přírodních barev, které se dělí zpravidla na tři kategorie.

  • Vzdušné barvy: bílá, světle modrá, šedá.
  • Zemské barvy: hnědá, béžová, zelená.
  • Vodní barvy: modrá a tyrkysová.

Tyto tři barvy se do ložnice hodí, s drobnými výhradami (například bílá sama o sobě může příliš zářit, ale lze ji v detailech zkombinovat například se zelenou). Zemské barvy používejte spíše ve světlejších odstínech. Vodní barvy mohou být nepříjemné v interiérech, kde přes den nedopadá příliš světla.

Přesto byste neměli severní místnosti nadměrně prozařovat ohnivou červenou. Červená jakožto barva vášně je pro někoho možná v ložnici žádoucí, ale vězte, že její nadmíra vám k dobrému kvalitnímu spánku nepřispěje. Červenou do blízkosti postele pořizujte pouze v doplňcích: polštář, svíčka, přehoz. Čím více červených doplňků zapojujete do interiéru, tím temnější tón používejte.

Výrazné prvky dejte za hlavu

Tento požadavek není žádnou metaforou. Jakékoli nápadné barvy a motivy by měly být na stěně, k níž směřuje hlava, a to z toho důvodu, že je to místo, které při usínání vidíme nejméně. Nebude nás proto rozptylovat. Může jít o výrazný obraz, extravagantní tapetu nebo křiklavý barevný motiv.

Někdy ale není na škodu jednolitý a fádní interiér rozbít výrazným povlečením. Po vzorech budete sahat patrně tehdy, pokud se nebudete moci v páru rozhodnout, do jaké barvy místnost sladit. Přece jen každý z nás má jiné zvyky a naše mozky pracují jinak. Není proto neobvyklé, že barva, která jednoho rozčílí, může jinému evokovat příjemné pocity. Vhodnou kombinací je například žlutá s modrou nebo zelená s bílými prvky. Velké množství barev a vzorů nabízí povlečení Goldea.cz.

Uklidňující barvy

Nejlepší barvou pro ložnici je modrá, protože má výrazně uklidňující účinky, zpomaluje tep srdce a navozuje meditativní stav, který vnímáme, když vidíme širé moře. Zelená barva má výborný vliv na psychickou pohodu; ne nadarmo nás uklidňuje pobyt v přírodě. Těchto barev se proto bát nemusíte. Modrou můžete s naprostým klidem volit v případě, že okna vaší ložnice směřují na jih, odkud svítí slunce přes den, nebo na západ, protože právě večer se zde mohou rozžehnout ohnivé barvy soumraku.

Vhodná je také světle žlutá barva, která navozuje klid a psychickou pohodu. Podobně může posloužit oranžová, zejména sportovcům a lidem, jejichž práce je fyzicky namáhavá. Žlutá barva totiž uvolňuje svaly.

bed-1839184_1280.jpg

Ložnice by měla být hlavně příjemná na pohled.
pixabay.com

Nevhodné barvy do ložnice

Fialová se zdá být do jisté míry krásnou barvou, ale její nevýhodou je to, že podporuje fantazii a představivost. Může se stát, že namísto usínání budete neustále nad něčím přemýšlet a mozek ne a ne se vypnout. Avšak je dobrým kompromisem mezi modrou a červenou, pokud okna ložnice směřují na sever a vy se chcete vyhnout ledovému chladu.

Nevhodné jsou také hnědé a tmavě šedé odstíny, které navozují nepříjemné pocity, při nichž se špatně usíná. Budete se cítit jako v cele nebo v jeskyni. Nevhodná je také zmíněná červená povzbuzující vášeň, a to ne zrovna v pozitivním slova smyslu. Může se stát, že se po probuzení nebo před spaním po dlouhém dni stihnete s partnerem nepříjemně pohádat a o nějaké relaxaci nemůže být ani řeč.

Tagy: 
Související články