Co si nesmíš zapomenout zabalit na dovolenou u moře?

Unsplash
Komerční článek
|
17. 05. 2021
|
Bez těchto věcí se prostě na dovolené neobejdeš. Zapomenout je by ti připravilo pěkně perné chvilky. Podívej, jak se vyvarovat děsivého momentu, kdy zjistíš, že jsi polovinu důležitých věcí nechala doma.

Není nic horšího, než třeba při dovolené v Egyptě zjistit, že sis zapomněla své brýle s UV filtrem a celou dovolenou budeš mžourat nebo si dokonce uženeš zánět spojivek. Rada při balení číslo jedna: na začátku všeho je seznam. Může být klidně elektronický, ale u toho papírového budeš mít skvělý pocit během odškrtávání všech zařízeních věcí. A ne, abys ho po dovolené zahodila! Ulož si ho, bude ti inspirací při příštím balení. Postupem času si ho vyladíš k naprosté dokonalosti.

Nutné papírování

U papírů se ještě zastavíme. Představují totiž stěžejní část, bez které ani nepřekročíš hranice. Ujisti se klidně několikrát, že ti nechybí: občanský průkaz a popř. cestovní pas a řidičský průkaz, platební karta, potvrzení o ubytování, zakoupené letenky nebo jízdenky, cestovní pojištění, doklady od CK a další důležité dokumenty. Mezi stěžejní papíry řadíme i místní měnu, kterou si vyměň v předstihu. Klidně i týdny dopředu, když bude dobrý kurz.

S oblečením přiměřeně

Co do počtu i druhu oblečení, přiměřenost je klíč k úspěchu. Opravdu je zbytečné tahat se s kily oblečení, když sama dobře víš, že pak unosíš slabou polovinu. A ne vždy je nablízku šarmantní fešák, který ti tahání kufru ulehčí. Vybírej šatník podle tří jednoduchých kritérií.

  • Co na dovolené budeš podnikat? Čeká tě pobyt na pláži, túra po památkách nebo párty v klubu? Mysli i na vhodnou obuv a nezapomeň pokrývku hlavy nebo sluneční brýle.
  • Jaké je tam aktuálně počasí? Parno přes den automaticky nemusí znamenat i teplé noci nebo dny bez přeháněk. Najdi si počasí v uplynulých dnech a porovnej je s předpovědí. Pak tě nemůže nic zaskočit.
  • Jaká v zemi panuje kultura? Když už jsme použili příklad Egypta, je trapné až nebezpečné se po památkách a tržišti promenádovat v tílku s výstřihem a v minisukni. Pro ženy i muže platí, že mají mít zahalená ramena a kalhoty či sukni pod kolena.

Kosmetické nezbytnosti

Na první místo musíme dát krém na opalování. Nedělej hrdinku a zabal i ten s vysokým faktorem, který tě zachrání, než (nebo až) si přismahneš ramena či nos. Krém po opalování pak uleví pokožce na konci dne a zajistí, aby ti opálení déle vydrželo. Je dobré mít připravený také Panthenol pro případ, že se místo bronzu dostaví rudá.

Hydratuj jako o život – obličej, rty, ruce, tělo i vlasy. To vše potřebuje doplnit vláhu, aby sis nepřišla jako vyschlá treska. S vodou počítej i při dekorativní kosmetice a přibal si tu voděodolnou (zejména řasenku). Vylézt z moře jako Joker fakt nechceš.

Nebudeme malovat čerta na zeď, ale buď připravená, že všechno nemusí jít jako po másle. Ať tě nepříjemnosti nezaskočí, nenech doma lékárničku, do které kromě náplastí a teploměru zabal i základní léky: ty na horečku, nevolnost, střevní potíže a bolest v krku.

Nezapomeň na zábavu

Jasně, všichni si přejeme nebe bez mráčku, nabitý program pestrými zážitky a ani chvilku nudy. Ale štěstí přeje připraveným a mít po ruce nějaký druh zábavy se mnohdy vyplatí. Může to být časopis, karty, kniha, audiokniha (sluchátka nezapomenout přibalit!) nebo cokoliv dalšího, co tě zachrání od nudy při zpožděném letu nebo propršeném dni. Mysli také na možnosti lokality, kam máš namířeno. Je to třeba vyhlášená potápěčská oblast Makadi Bay? Tak to by byl hřích nepřibalit brýle a šnorchl.

Jako o dalším hříchu by se dalo mluvit o zapomenutí foťáku, telefonu a jejich nabíječek. Bez nich by ti místo uchovaných vzpomínek zbyly jen oči pro pláč. Také se ještě doma ujisti, že máš aktivovaný roaming.

Co už se ti podařilo zapomenout doma? Poděl se s námi v diskuzi pod článkem!

Související články