8 tipů: Jak ušetřit za energie v domácnosti

Bigstockphoto
Komerční článek
|
23. 06. 2021
|
Vyúčtování elektřiny či plynu ve schránce je pro mnohé z nás velmi stresující situace. Těch pár vteřin, než uvidíme finální částku, by klidně mohlo trvat rok. Jak v domácnosti ušetřit za energie? Připravili jsme pro vás hned osm skvělých tipů.

Jak ušetřit za elektřinu a plyn?

Úspory energií můžete dosáhnout v různých fázích plánování i využívání domácnosti. Spotřebu ovlivňuje již vaše rozhodování při stavbě domu, výběru řešení do bydlení a nákupu spotřebičů. Čtyři hlavní aspekty jsou:

  • Typ a energická třída stavby
  • Způsob vytápění a ohřevu vody
  • Úsporná elektronická zařízení
  • Vědomá spotřeba zdrojů

1. Tepelné čerpadlo

Díky tepelnému čerpadlu můžete ušetřit až 60 % nákladů na vytápění a ohřev vody. Energii, kterou jeho pomocí čerpáte ze země, vody nebo vzduchu, získáváte zdarma a ekologicky. Přístroj funguje na principu změn tlaku a převede tak teplo z okolí na vyšší teplotní hladinu vhodnou k ohřevu. Rozhodnete-li se pro tepelné čerpadlo Viessmann, odborníci vám s výběrem rádi poradí.

2. Rekuperace tepla

Rekuperace je zpětné získávání tepla. Místo větrání okny, kdy veškeré teplo z domova ztrácíte, využijete k výměně vzduchu rekuperační jednotku. Pasivní rekuperace využije teplotu vlhkého a znečištěného vzduchu z místnosti k předehřátí čerstvého vzduchu zvenku. Aktivní rekuperace pak funguje podobně jako tepelné čerpadlo a získanou energii můžete využít i k ohřevu vody.

3. Neplýtvejte teplem

Pokud nemáte možnost vyměnit tepelný zdroj, snažte se alespoň ekonomicky využívat ten stávající. Nevytápějte domácnost zbytečně na 25 °C. Není to zdravé, ekonomické ani ekologické. Stejně tak nenechávejte v topné sezóně pootevřená okna. Raději jednou za hodinu na pár minut pořádně vyvětrejte.

4. Zateplete dům

Minimalizujte tepelné ztráty kvalitním zateplením domu. Při stavbě se můžete informovat rovnou o pasivním domu. Jestli vás čeká rekonstrukce, zjistěte, jaké máte možnosti. Teplo může unikat i skrz střechu, stará okna, dveře nebo podlahu.

5. Nakupujte úsporná elektronická zařízená

Jistě víte, že elektronická zařízení mají označení energetické třídy. Už při nákupu tedy vybírejte ty s označením přinejmenším A, lépe ale A+++. Srovnávejte i konkrétní hodnoty u spotřebičů se stejným označením – rozmezí u každé třídy je široké a spotřeba může být stále několikanásobně vyšší.

6. LED žárovky a zhasínání

Bez světla se neobejdeme, ale na jeho spotřebě můžeme ušetřit asi 80 %. Stačí klasické žárovky vyměnit za úsporné LED varianty. Dnes už ani nepřijdete o klasický vzhled, moderní LED žárovky lze sehnat i v tradičním designu. Samozřejmě také nezapomínejte zhasínat, kdykoliv z místnosti odcházíte na více než pár minut.

7. Elektronická zařízení správně používejte

Nestačí jen zakoupit kvalitní elektroniku, je třeba ji také správně používat. Pračku či myčku nenechávejte běžet poloprázdnou, stejně tak ji ale ani nepřeplňujte, to stejné platí u lednice. Nové přístroje jsou vybavené ekologickými programy, ty sice trvají delší dobu, ale ušetří vaše peníze.

8. Vyberte si levnějšího dodavatele

Nemusíte ani dělat změny v životním stylu a své domácnosti (přestože je i tak doporučujeme) a za energie můžete ušetřit. Levná elektřina nebo plyn snadno udrží finance pod kontrolou. Zjistěte, jestli neplatíte zbytečně moc.  Dalším způsobem, jak ušetřit je využívání nízkého tarifu.

Každodenní úspora

Svou spotřebu můžete snížit i drobnými změnami. Například při vaření či pravidelnou údržbou spotřebičů. Nezapomínejte na pokličku, využívejte zbytkové teplo, čistěte filtry myčky a pračku, vypínejte elektronické spotřebiče…

Máte i vy své ověřené tipy a vychytávky, jak ušetřit za elektřinu či plyn při každodenních činnostech? Podělte se o ně v komentářích.

Související články