7 tipů na zdravé grilování

Pixabay
Komerční článek
|
21. 04. 2021
|
Grilování, barbecue nebo tradičnější opékání špekáčků. Oblíbené společenské a relaxační chvilky spojené navíc s příjemnými kulinářskými prožitky.

Ačkoli má tato povyražení rád skoro každý, ne vždy jsou tím nejlepším i pro naše zdraví. Grilování totiž patří mezi nejméně zdravé způsoby tepelné úpravy vůbec. Některá rizika však lze omezit, kompenzovat nebo i eliminovat. Pojďme se podívat na šestero tipů, jak si lze užít zdravější grilovačku.

zdrave_grilovani_perex.jpg


Pixabay
  1. Hlavní nepřítel: vysoké teploty a přímý plamen

Co dělá grilování a opékání rizikovějším než například vaření, dušení, nebo dokonce i smažení? Jsou to především velmi vysoké teploty. Na zahradním grilu snadno dalece přesáhnou hranici 200°C. Jde přitom o hranici, za níž už v potravinách dochází k velmi výraznému vzniku potenciálně karcinogenních látek. Nebezpečné jsou v tomhle ohledu potraviny s vysokým obsahem sacharidů (brambory, pečivo), ale i maso a masné výrobky.

S největšími riziky je spojeno opékání na přímém ohni (či dokonce na plamenech), odkapávání tuků z potravin do žhavých uhlíků a potom přepečení, připálení surovin. To ovšem neznamená, že co není černé – to je zdravé. Vůbec ne. To co je žárem zčernalé, připálené – to už je opravdu extrémně riziková záležitost. Rozhodně byste takové části jakýchkoli opékaných potravin neměli nikdy jíst.

Teď už víte, co je problém. Ale jak to udělat lépe? Opékejte vždy jen na uhlících, nikdy nad plamenem. Používejte grilovací misky a desky raději než samotné rošty a rožně. Suroviny rozmístěte spíše po stranách grilu, kde je nižší teplota než uprostřed. Suroviny hlídejte a sundejte včas. Přepečené části nejezte.

  1. Méně tuku

Tučná masa, mastné marinády na bázi oleje, špekáčky a další uzeniny. To jsou další hřebíčky do rakve našeho zdraví a štíhlé linie. Pokud chcete udělat grilovačku zdravější, volte raději libová masa a ryby. Jejich chuť lépe vynikne, pokud se omezíte na vhodné koření a bylinky.

Pokud se bez marinád neobejdete, existuje spousta víc „fresh“ variací založených např. na jogurtech, hořčici, různých omáčkách, bylinkách, třeba i vínu či pivu. Tuku a oleje se není třeba vyloženě bát. Ale všeho s mírou! Bůček vykoupaný v oleji a pečený na roštu přímo nad plamenem – to prostě není úplně nejzdravější lahůdka.

zdrave_grilovani_text_1.jpg


Pixabay
  1. Méně soli

Sůl, resp. její přemíra, to je další civilizační problém. Průměrný Středoevropan zkonzumuje denně několikanásobně víc soli, než je doporučená denní dávka. Sůl je ve všem. Jeden kupovaný rohlík obsahuje téměř celou denní dávku soli pro dospělého jedince. Takže se solí šetřete, kde můžete. Sáhněte po bylinkách a koření.

Kapitola sama o sobě jsou uzeniny. Kupované jsou nejen neskutečně přesolené, ale používá se sůl uzenářská, která je vyloženě zdravotně závadná. Pokud uzeniny milujete, zauvažujte o pořízení nebo postavení domácí udírny ze dřeva. Při výrobě uzenin budete mít pod kontrolou kvalitu surovin i přidané látky, včetně soli.

  1. Hodně vlákniny a vitamínů

Některé studie naznačují, že lepším řešením než se jen důsledně vyhýbat rizikovým potravinám, je věnovat pozornost zvýšenému příjmu těch zdraví prospěšných. To je především zelenina a ovoce (samozřejmě taky kvalitní, celozrnné obiloviny, luštěniny,…). K pořádnému steaku nebo špekáčku si proto dopřejte ještě vydatnější zeleninovou přílohu.

zdrave_grilovani_text_2.jpg


Pixabay
  1. Neexistuje jen tatarka a kečup!

Ne že by musely být majonéza nebo kečup vyloženě závadné záležitosti. Jistě však lze svou paletu přílohových omáček obohatit a zpestřit – třeba i o nutričně zajímavější varianty. Existuje bezpočet dipů založených např. na jogurtovém základě, s poctivou porcí zeleniny nebo bylinek. Ostatně i kečup nebo majonéza či tatarská připravené doma a s péčí mohou mít zcela jiné „parametry“ než něco, co pořídíte v akci v supermarketu. Nebojte se rozšířit svou škálu chutí.

  1. Inspirujte se

Internet vám otevírá bezbřehou databázi receptů a tipů. K tomu navíc existuje i nekonečné množství kuchařských knih a pořadů. Gastronomie nabízí tolik možností, je věčná škoda zastydnout u několika „osvědčených“ receptů. Zkoušejte. Jistě časem najdete spoustu i vynikajících zdravých receptů, u nichž nebudete mít dojem, že se šidíte o chuťový požitek.

      7. Vychutnejte si to

Zdravé grilované jídlo už máte v tomto momentu na stole. Ke zdravému stravování patří také pohoda a správné zažívání. Při konzumaci jídla nepospíchejte, dejte si na čas a grilování si vychutnejte. Po jídle si chvilku odpočiňte, k čemuž vám dopomůže třeba zahradní nábytek, lehátko nebo zkrátka klasická postel, kde si dáte svých 20 minut.

Související články