4 ingredience z babiččiny spíže, které vydrhnou sprchový kout

Alza
|
02. 10. 2022
|
Sprchové kouty přinášejí potěšení z horké koupele, ale taky dřinu při drbání vodního kamene a dalších nečistot. Čím komplikovanější design, tím je údržba náročnější. Proto jsme pro vás připravili 4 rady, které na úklid používaly už naše babičky. Je to levné, efektivní a přírodní. Tak pojďme na to!

Úklid nemusí být noční můra. Stačí, když máte po ruce ty správné páky. Třeba v podobě lahve octa, balíku jedlé sody, nějakou tu sůl, citron a kartáč. Pak už se jen obrňte proti ostrému octovému odéru a vzhůru do práce!

Protože jsou všechny ingredience přírodní, nepotřebujete žádné ochranné pomůcky a nemusíte se obávat ani vysušené kůže, nepříjemného ekzému nebo jiných obtíží. Pozor si dejte jen v případě otevřených ranek. Jestli nějakou máte, při práci s octem to okamžitě pocítíte.

Ocet základ úspěchu

Ať už válčíte s vodním kamenem, nebo jinými usazeninami, ocet si s tím hravě poradí. Nemusíte se bát ani starších usazenin například z kapajícího pomalu se zelenajícího kohoutku. Ocet si poradí se vším. Jen mu dopřejte dostatek času. Pokud některá nečistota nepouští hned, namočte v octu třeba papírový ubrousek a prostě ho na daném místě nechte ležet. Klidně do druhého dne. Až se vrátíte, váš sprchový kout bude jako je ze škatulky.

Jedlá soda vydrbe zažranou špínu

S jedlou sodou dávejte pozor na nerezovém povrchu, který byste mohli poškrábat. Jinak je zcela neškodná a dobře si poradí se zažranou špínou třeba ve sprchové vaničce. Jemný prášek je mnohdy mnohem efektivnější než ten hrubší. Navíc nepotřebujete mnoho vody a jedlá soda skvěle funguje i při práci nasucho.

Citron nahradí ocet

Pokud čistíte menší plochu, vyzkoušejte citron. Stejně jako ocet má svoje kvality a nablýská vám třeba zrcadlo, nebo odstraní vodní kámen.

Sůl jako čistič odpadu

Pokud rovnou potřebujete vyčistit také zanesené odpady a nemáte po ruce krtka, nevadí! Stejně dobře funguje také obyčejná kuchyňská sůl. Jednoduše si připravte horkou vodu jako byste chtěli použít krtka a prolijte odpady. Pak tam nasypte sůl a klidně přidejte i trochu octa. Nechte působit a znovu prolijte horkou vodou.

Další možností je, že odpad prolijete octem a nasypete do něj jedlou sodu. Vnikne chemická reakce, kdy bude směs pěnit a vylézat z odpadu ven. Společně s tím se vyčistí i odpad. Pak spláchněte horkou vodou.

A je to! Po vzoru babiček a za pár minut máte sprchový kout jako nový.

Související články