10 suvenýrů, které musíte mít z Bali

CK Go2
|
01. 07. 2020
|
Za posledních pár let se Bali stalo nákupním rájem. Pokud se na Bali chystáte, budete příjemně překvapeni velkou rozmanitostí zboží, skvělými nabídkami za velmi dobré ceny. Vzhledem k tomu, že ostrov leží na rovníku, není divu, že většinou tu najdete prodejce, kteří všude nabízejí plážové a letní oblečení, ale nejenom to.

Bali je ideálním místem k nákupu ručně vyráběných předmětů ze dřeva nebo z kokosu a šperků. Najdete zde luxusní butiky, ale i tradiční trhy, kde si určitě vyberete. Neudělejte ale obvyklou chybu, kterou většina turistů dělá, že si koupí první věc, kterou vidí, nebo pouze navštíví obchody v blízkosti hotelu, v kterém jsou ubytováni. Je lepší obejít více obchodů – stejný suvenýr bývá právě v tom posledním obchodě nejlevnější. A nezapomeňte si v kufru nechat nějaké místo. 

1. CIBETKOVÁ KÁVA 

Pokud jste milovníkem kávy, pak cibetková káva by měla být jako první na vašem seznamu věcí, co na Bali koupit. Tato silná káva, se zvláštní chutí, je nejdražší kávou na světě. Neobvyklá chuť pochází z metody přípravy. Tato káva se zpracovává z trusu cibetek. Cibetky můžeme najít jak v Asii, tak i v Africe a jižní Evropě. Cibetky jsou sice masožravé, ale mají rády sladké kávové třešně. Zároveň sběračům usnadňují práci tím, že za ně vybírají jen ty zralé bobule. Jakmile bobuli cibetka sní, projde jejím trávicím traktem a to téměř neporušená, v žaludku dochází k tzv. fermentaci. Právě tento proces dodává kávě specifickou a nezaměnitelnou chuť a aroma. Nejlepší místo na nákup cibetkové kávy je v Kopi Bali House v Ubudu.

2. DŘEVĚNÉ MASKY

Masky mají v balijských duchovních tradicích dlouhou historii. Kdysi byli používány v chrámech během posvátných obřadů a rituálů. Když se cestovní ruch začal v 60. letech rozmáhat, návštěvníci ostrova projevili zájem o tyto krásné dřevěné masky a vznikl tak nový průmysl. Tyto masky jsou vyráběny z různých druhů dřeva (z teakového, ibiškového, mahagonového a mnoho dalších) těmi nejlepšími řezbáři. Na nejsložitější masky se používá více než 30 různých nástrojů v celém procesu vyřezávání. Nejlepší nabídku masek mají ve vesnici Mas, nedaleko Ubudu. Zde najdete mnoho obchodů a nezapomeňte smlouvat.

masky.jpg


CK Go2

3. STŘÍBRNÉ ŠPERKY    

Šperky jsou oblíbenou volbou mezi suvenýry kdekoliv na dovolené. Na Bali najdete stříbrníky, kteří vytvářejí ohromující kousky již po generace. Technika používaná na Bali se nazývá jawan. Místní výrobci zdobí své šperky miniaturními kuličkami a tvoří z nich celé obrazce. Často doplňují stříbro drahými kameny. Kuličky na hladkém podkladu dobře vyniknou, protože podklad je tmavý, někdy až černý. Nám by přišel takový šperk zašlý, ale u balijské techniky je tento efekt přímo žádoucí. Ty nejlepší obchody se nachází ve vesnici Celuk, která je známá pro svou výrobu stříbrných šperků s drahokamy a polodrahokamy. Každý obchod má svou malou dílnu, kde můžete vidět proces výroby a řemeslníci se s vámi rádi podělí o své znalosti. V obchodech najdete výrobky od jednoduchých náušnic a náramků až po komplikovanější přívěsky a prsteny. 

TIP: Vydejte se na zájezd na Bali a poznejte místní kulturu a památky. Vybrat si můžete z poznávacích a individuálních zájezdů na vlastní pěst. 

4. BATIK

Batik se používá v indonéské kultuře na oblečení, při náboženských ceremoniích a i na domácí výzdobu. Každý ostrov má svůj vlastní jedinečný styl batiky a Bali se nijak neliší. Zde najdete songket, což jsou tkané látky vyráběné z přírodních barviv a bavlny. Buď si můžete koupit rovnou látku a vzít si ji domů a použít dle vlastního uvážení, nebo si z této pestrobarevné látky dovézt například košili, sukni, sarong, šaty či ubrus nebo ložní prádlo. Obchodů je na Bali spousta, ale nejlepší nabídky jsou opět v Ubudu. Základním pravidlem při výběru batiku je podívat se na obě strany látky, jestli mají stejnou barvu, aby vám neprodali strojový potisk. Strojový potisk není oboustranný, ale ruční barvení ano. 

5. VONNÉ TYČINKY

Balijci jsou hinduisté a hluboce věřící a po většinu roku praktikují různé obřady a ceremonie. A téměř na všech těchto obřadech ucítíte aromatické vonné tyčinky. A dají se koupit skoro v každém obchodě nebo na trhu. Některé z nich jsou vyráběny ze sušených popadaných květů stromu frangipani. Voní příjemně, a jakmile si ji doma zapálíte, hned vás její kouř a vůně zanese zpět na Bali. Je to skvělý suvenýr, jsou levné a nebudou zabírat moc místa v kufru.

6. BALIJSKÁ KERAMIKA

Pokud hledáte suvenýr, který by váš dům osvětlil, nemůžete nic pokazit balijskou keramikou. Existuje mnoho obchodů, které prodávají vše od základního stolního zboží až po složité aroma lampy a různé keramické sošky. Řemeslníci používají metody, které byly předávány generacemi. Abyste si udělali představu, jak jsou výrobky vytvářeny, můžete zajít na kurz keramiky a udělat si svoji vlastní aroma lampu. Sari Api Ceramics studio v Ubudu, nabízí kurz keramiky, kde si to vyzkoušíte a naučíte základy.

keramik.jpg


CK Go2

7. GAMELANOVÉ KULIČKY

Říká se jim také harmonické kuličky. Uvidíte je nosit u spousty místních obyvatel. Tyto ručně vyráběné stříbrné kuličky se používají hlavně během meditace. Uvnitř je malinký zvonek, který vytváří jemný a uklidňující zvuk, když jimi jemně protřepete. Jsou vynikající pro relaxaci a snižují stres. Těhotné ženy je nosí, protože se domnívají a věří, že dítě může slyšet zvuk a zůstane klidné uvnitř lůna. Vzhledem k tomu, že jsou ručně vyráběné, každá kulička je jedinečná a žádné dvě nebudou znít podobně. Každá je originál. 

8. EKOLOGICKÉ TAŠKY 

Zdá se, že téměř každý teď nakupuje ekologicky a ani Bali není výjimkou. Najdete zde mnoho obchodů a věcí, které jsou vyráběny z ekologických materiálů jako je bambus, organická bavlna a přírodní oleje. Tyto materiály jsou používány na výrobu nákupních tašek, kabelek, prádla a dokonce i prostěradel a různých polštářků. V obchodech jako Ono Creations a Threads of Life prodávají měkké kožené tašky z korkového dubu a krásné pestrobarevné látky, které můžete využít mnoha způsoby.

9. VĚJÍŘE

Nenápadný, ale velice praktický dárek. V létě v Čechách vám dobře poslouží v MHD. Vějíře se prodávají na každém rohu, a ačkoli se může zdát, že se jedná spíš o japonskou kulturu, v Indonésii existují tance, při kterých jsou vějíře nepostradatelnou součástí. Já je ráda nakupuji v obchodě Krisna, protože jsou levné a pěkně malované. Můžete narazit i na hezčí a propracovanější kousky, to už jsou ale spíše umělecká díla. Obyčejný malý vějíř stojí do 20.000 rupií, ty dražší se pak dají koupit na trzích od 30 - 50.000 rupií podle velikosti. 

10. ORGANICKÉ KOSMETICKÉ VÝROBKY

Balijské ženy mají pověst krásné pleti a zářících vlasů. Už dávno předtím, než byly vynalezeny moderní výrobky pro péči o pokožku a vlasy, měly ženy na Bali svou pleť a vlasy zdravé. A v čem spočívá jejich tajemství? Používají pouze organické, kosmetické výrobky z bylin a květin, které rostou přímo na Bali. Jednou z klíčových ingrediencí je citronová tráva, která se smíchá s oleji a dalšími přísadami, které jsou ještě obohaceny květinami Můžete si koupit tělové a obličejové masky, masážní oleje a hezky vonící mýdla Tyto organické výrobky jsou zabaleny do hezkých balíčků a poslouží jako skvělý dárek pro vaše přátele.

Související články