Když ženy porážejí muže: příběhy inspirativních osobností

shutterstock.com
Komerční článek
|
08. 04. 2020
|
Že se ženy prosazují na manažerských postech nebo dokonce vedou velké firmy, na to jsme si již zvykli. Nikoho nepřekvapí ani žena za volantem kamionu nebo autobusu. Do popředí pozornosti se dostávají i ženské sporty a můžeme tak vidět i například dříve nemyslitelné bojovnice MMA nebo hokejistky.

Přesto jsou obory, které stále zůstávají doménou mužů a téměř nikdo si nedokáže představit, že by v nich byli ženami překonáni. O to větší pozornost takové příběhy poutají. Podívejme se na několik z nich.

Veterinářka, která vyhrála nejnáročnější maratonský běh

Ne nadarmo je závod Montane Spine, který se pořádá každým rokem, známý jako nejbrutálnější běžecká událost v Británii. Je to 430 kilometrů dlouhý ultramaraton, který vede nejkrutějším terénem na britském ostrově, přičemž je kvůli kopcům, údolím, vodopádům a dalším nerovnostem potřeba překonat celkem více než 12 000 metrů převýšení. v lednu Z těch mála lidí, kteří jsou dost drsní - nebo šílení - na to, aby se odvážili vyzvat na souboj sníh, led, větry a lijáky, jen asi třetina překročí cílovou čáru.

Navzdory míře šílenosti této akce jí média obvykle nevěnují pozornost. V roce 2019 se to ovšem poněkud změnilo. Díky neuvěřitelným výkonům závodnice Jasmin Paris se závod stal největší britskou běžeckou senzací od doby, kdy Mo Farah získal v Londýně dvě olympijské medaile. 35letá amatérská běžkyně a veterinářka z Edinburghu závod Montane Spine 2019 nejen vyhrála, ale doslova vytřela podlahu celým zbytkem startovní listiny a do cíle dorazila více než 15 hodin před nejbližším soupeřem a aby toho nebylo málo, překonala stávající rekord závodu - mužský i ženský - o více než 12 hodin.

Šipkařka, která málem vyhrála mužské mistrovství světa

Šipkařka Fallon Sherrock vstoupila do historie, když se stala první ženou, která porazila muže na mistrovství světa. Fallon Sherrock vybojovala vítězství nad Tedem Evettsem na akci Professional Darts Corporation (PDC) v Alexandra Palace v Londýně, čímž doslova rozdivočila obecenstvo. Sherrock se stala pátou ženou, která se zúčastnila mistrovství světa, a čtvrtou, která prošla kvalifikací vytvořenou v roce 2019 právě pro ženy.

„Připadám si jako bych vyletěla na Měsíc“ řekla Fallon Sherrock v rozhovoru po zápase. "Nemůžu uvěřit, že jsem právě přepsala dějiny."

Mistrovství světa mužů PDC se každý rok zúčastní 96 hráčů a pro ženy jsou vyhrazena dvě místa. „Potřebujeme jen více příležitostí, abychom se mohly ukázat,“ řekla o rozhodnutí povolit smíšenou soutěž. Sherrock řekla, že si na zápas moc nepamatuje ale „užila si každou minutu.“ 25letá šipkařka se stala jednou z nejlepších hráček na světě a její hvězda neustále stoupá.

Dáma, která dala mat mnoha mužům

Jennifer Shahade je americká šachistka, spisovatelka a profesionální hráčka pokeru. Je dvojnásobnou americkou ženskou šampionkou v šachu. V roce 1998 se stala první (a dosud jedinou) ženou, která vyhrála mistrovství Ameriky juniorů.

Shahade žije ve Philadelphii a vystudovala obor komparativní literatura na New York University. Shahade si také vyzkoušela poker, v roce 2007 skončila 17. z 1 286 účastnic na Ladies World Series of Poker a 33. místo z 1 190 na stejné akci v roce 2008.

checkmate-1511866_1920.jpg

Šachy nejsou jen výsadou mužů.
pixabay.com

Matematický mozek z Íránu

Jako dívka vyrůstající v íránském Teheránu snila Maryam Mirzakhani o tom, že se stane spisovatelkou. Teprve ve středoškolském věku objevila svůj talent pro matematiku - předmět, který zaměstnal její kreativitu a intelekt po zbytek jejího života.

V roce 1994 se Mirzakhani stala první íránskou studentkou, která vyhrála zlatou medaili na Mezinárodní matematické olympiádě, získala 41 ze 42 bodů a v roce 2015 se vrátila a vyhrála bez ztráty jediného bodu. Získala doktorát na Harvardské univerzitě a stala se přední odbornicí v oblasti dynamiky a geometrie složitých povrchů. V roce 2014 se stala první ženskou vítězkou Fields Medal, nejprestižnější matematické ceny na světě. Přestože Mirzakhani zemřela v roce 2017, její neocenitelné příspěvky v oblasti matematiky jsou stále platné a její kariéra se vydláždila cestu pro mnoho dalších matematiček.

Takové příběhy by samozřejmě neměly být chápány jako válka žen proti mužům, zvláště, když je jasné, že v některých disciplínách je převaha jednoho či druhého pohlaví daná biologicky. Přesto jsou zmíněné příběhy inspirativní příklady, které ukazují, že existuje ještě mnoho předsudků, které lze dosaženými výsledky vyvrátit.

Související články