Buranští Češi na dovolené tykají obsluze, neváží si jídla a neumí řeč

Shutterstock
|
03. 06. 2023
|
Pravděpodobně je bezpečně poznáš už v letadle. Za občerstvení na krátkých charterech odmítají platit, a jakmile se stroj dotkne země, roztleskají se.

Pokud máš to „štěstí“, že s tebou cestují až do hotelu, pak se připrav na týden nebo dva čirého pekla. Spousta Čechů se totiž na dovolené neumí chovat a svoje buranství neváhá dávat na odiv širokému okolí.

To se do vysněného letoviska přiletělo zrelaxovat nebo si tady odpočinout od podobných individuí, které potkávají dennodenně v Česku. Jak tyhle burany bezpečně poznáš?

Neznají řeč

Jasně, spousta Čechů vyrůstala v době, kdy bylo nutné učit se rusky. Ruštinu posléze vystřídal boom němčiny, kterou později nahradila angličtina, francouzština nebo španělština.

Pokud míříš do zahraniční destinace, kde žádnou dřívější jazykovou zkušenost neuplatníš, nauč se aspoň základní pozdravy nebo to, jak o něco poprosit, případně poděkovat. Pusa ti neupadne a nebudeš působit jako nevychovanec!

Naberou si víc jídla, než dokážou sníst

Dřív byly přeplněné talíře, ze kterých padalo precizně připravené jídlo na všechny strany, doménou spíš turistů žijících na východ od nás. Bohužel jsme tenhle zlozvyk poměrně brzy odkoukali a chováme se na dovolených hůř než zvířata. Buranské Čechy poznáš podle plných talířů, které by nasytily průměrnou africkou vesnici. A taky podle nepořádku, který po nich často na stolech zůstává.

shutterstock_1711098664.jpg

Co doma nemáme, to si musíme na dovolené vynahradit. Aspoň to tak vypadá.
Shutterstock
Nabrat si hromadu jídla a pak ho nechat ležet? V tom jsou Češi přeborníci.

Všem tykají

Někteří si naivně myslí, že když letí tři tisíce kilometrů od domova, můžou se tady chovat jako křupani. A podobně zacházet taky s obsluhou, která by jim snesla modré z nebe. Už druhý den se otrkají a obsluhu na baru častují slovy: „Maruško, čepuj tam tři piva, ale rychle nebo zdechnu!“

A tykají taky všem okolo. Je úplně jedno, jestli na dovolené potkají stejně naladěné jedince nebo poslíčka, který jim ochotně doveze kufr plný plechovek piva a řízků až málem před čumák.

Rezervují si místa na lehátku

I když je rezervování míst na pláži nebo u bazénu v naprosté většině lepších hotelů zapovězeno, Čech z Buranova přece nebude na nějaké zákazy nebo potřeby ostatních brát ohled. Už před snídaní do sebe vyklopí dva frťany (dezinfekce, chápeš) a začne si to štrádovat s ručníky pro celou rodinu na nejbližší pláž nebo k bazénu. Co na tom, že na místo dorazí až dlouho po obědě a blokuje tak místo dříve příchozím?

Snaží se vypít bar

„Bohuno, máme to přece zaplacený a šetřili jsme na to celý rok! Takže se tak blbě nekoukej a dej si se mnou ještě jedno!“ Tradiční konverzace mezi postarším párem, který postává ve frontě u baru. Buranští Češi se zkrátka během dovolené snaží vypít celý bar. I kdyby je to mělo stát ledvinu nebo aspoň pekelnou kocovinu druhý den.

Neumí mluvit tiše

To, že je hotel obsazený turisty z Česka, poznáš poměrně brzy po příjezdu. Všude je jich plno. Na tom by samozřejmě nebylo nic tak hrozného, kdyby svým hýkáním a hlasitými rozhovory (většinou pomluvami ostatních) neobtěžovali všechny v dosahu patnácti metrů.

Tihle burani razí heslo, že jim nikdo takhle daleko od domova přece nemůže rozumět. Co na tom, že jim během dvou dnů můžeš sepsat životopis, protože o sobě půlce hotelu vyklopili všechno o svém dosavadním životě, protivné manželce i milence z Příbrami? Tyhle individua se zkrátka nikdy nepoučí.

Máš s podobnými burany osobní zkušenost? Nebo jsi zatím na nikoho takového na dovolené nenarazila?

Autor článku: redakce

Zdroj: autorský článek

Související články