Co by nikomu nemělo utéct při výběru rohožky

Shutterstock
|
03. 10. 2022
|
Rohož do dveří, která je určena nejen k tomu, aby se do vašeho domova nedostala nečistota, je pro návštěvníky možností získání prvního dojmu. A pokud jste kreativní, rozhodně by to mělo být vidět už přes vstupem do vašeho bytu.

Vaše rohožka by měla odpovídat šířce dveří nebo být o něco menší. Výběr zbytečně velké rohožky může vzbudit dojem, že vaše dveře budou vypadat malé. A naopak, velmi malá rohožka v poměru k dveřím do bytu pak působí trochu směšně, asi jako ubrousek místo ručníku. 

Na materiálech záleží

Všechny dveřní rohože jsou vyrobeny tak, aby se nečistoty zvenku nedostaly dovnitř, ale budete muset zvážit provoz, který bude vaše rohožka zvládat. Žijete na venkově nebo máte malé děti, které milují skákání do louží? 

Gumová nebo kokosová rohož může být vaší nejlepší volbou. Jste bezdětní nebo je rezidenční bydlení více podle vašeho stylu? Pak by pro vás mohla být volbou ručně dělaná rohožka, která ukáže váš styl. 

Ručně háčkované nebo všívané

Tyto rohožky jsou vyrobeny z polyesterových a akrylových vláken odolných vůči povětrnostním vlivům. Jsou ideální pro těžký provoz a jsou odolné vůči plísním a plísním.

Kokosové vlákno

Tento přirozeně savý materiál, vyrobený z vnější slupky kokosových skořápek, a jeho hrubá textura pomáhá seškrábat nečistoty a vsakovat vodu. Je silnější a těžší než syntetické nebo látkové rohože.

Pryž

Skvěle zachycuje nečistoty a zároveň poskytuje protiskluzový povrch. Odolávají také vyblednutí a většině povětrnostních podmínek.

Nezapomeňte na design

Velikost rohožky jsme už zmínili, ale co design a vzor? Dnes už není problém, abyste na rohožce měli obrázky rodiny, svého psa, kočky nebo kanárka. Jste-li fanouškem Star Wars, není problémem rohožka s mistrem Yodou nebo Darth Vaderem. Stejně tak se vám může na rohožce objevit Gandalf nebo Batman.

Vlastně vás nic nenutí mít obyčejnou klasickou rohožku, nebo se spokojit s ohraným nápisem Welcome!

Nicméně základem je, jak chcete na případné návštěvníky působit. Pokud budete mít rohožku s roztomilou kočičkou a růžovým lemováním, nejspíše nebude váš vchod do bytu nebo domu působit solidně a úctyhodně. Rozhodně ho ale nikdo nepřehlédne. U designu tedy zvažte nejen styl a velikost vašich dveří, ale také dojem, který chcete vzbudit. 

Tagy: 
Související články