Zlato nikdy nevyjde z módy! Vyzkoušejte jeho růžovou variantu

Komerční článek
|
07. 10. 2022
|
Zlato se jako šperkařský materiál hojně využívá už tisíciletí a v nejbližší době se na tom zcela jistě nic nezmění. Jeho nadčasové elegance těžko dosáhne jakýkoliv jiný kov.

I uznávaní šperkaři na něj pro jeho odolnost a dobré vlastnosti při opracovávání nedají dopustit. Nejtradičnější je jeho žlutá podoba, od 20. století se ale stále častěji setkáváme také se zlatem bílým. V tomto článku se ovšem blíže podíváme na jeho neotřelou, avšak o nic méně elegantní růžovou variantu.

Co je růžové zlato a jak vzniká

Ve šperkařství se nepoužívá ryzí zlato, protože je příliš měkké a nemá vhodné vlastnosti. Vznikají tedy slitiny a množství ryzího zlata v nich udávají karáty. Např. 18karátové zlato obsahuje 75 % ryzího zlata a 25 % jiných kovů.

A právě tyto jiné kovy ovlivňují zbarvení i další vlastnosti výsledné slitiny. V případě růžového zlata jde o měď a stříbro. I odborníci z ateliéru KLENOTA potvrzují, že díky nim je materiál o něco tažnější, poddajnější a lépe se s ním šperkařům pracuje.

jsmekocky_cz_2.jpg


klenota.cz

Pro koho se růžové zlato hodí

Růžová se samozřejmě nabízí zejména ve spojení s nějakou romantickou příležitostí. Jako dárek k Valentýnu, k výročí nebo k narozeninám potěší například náhrdelník s přívěskem ve tvaru srdce nebo srdíčkový náramek. Oblibě se těší i snubní prsteny z růžového zlata. Volí je většinou páry, které hledají něco stylového a originálního. A v neposlední řadě můžete sáhnout po dětských náušnicích z růžového zlata pro své malé princezny.

Šperky z růžového zlata sluší světlejším i tmavším typům. Růžová totiž hezky doplňuje syté zemité barvy i chladnější pastelové tóny.

A jakými drahokamy růžové zlato doplnit?

Určitě nikoho nepřekvapí, že v zásnubních prstenech z růžového zlata dominují diamanty. Nejčastěji jde o bezbarvé, ale najít můžete i růžový nebo v barvě champagne, která s růžovým zlatem vytváří velmi zajímavou kombinaci.

Pokud máte rádi kontrasty, podívejte se po špercích se smaragdy nebo olivíny. Tyto nevšední barevné kombinace upoutají pozornost nezávisle na tom, při jaké příležitosti a k jakému outfitu je využijete. A pro velké fanoušky růžové jsou tu světlounké morganity nebo syté turmalíny.

jsmekocky_cz_3.jpeg


klenota.cz

Praktické výhody růžového zlata na závěr

Jestli stále váháte, zda dát růžovému zlatu šanci, čtěte dál. Díky příměsi mědi je růžové zlato ještě odolnější než jeho žlutá a bílá varianta. Navíc v průběhu času neztrácí svůj lesk. Může se sice stát, že lehce ztmavne, to mu ale v očích mnohých spíš dodá na zajímavosti.

Prsteny, náramky, řetízky a náhrdelníky z růžového zlata se také skvěle hodí pro aktuální trend vrstvení. Troufněte si naplno projevit svou kreativitu a pustit se do kombinování různých barev a stylů. Pořiďte si do své šperkovnice první šperk z růžového zlata a věřte, že pravděpodobně nebude poslední.

jsmekocky_cz_1.jpg


klenota.cz
Související články