Roušky jako módní a reklamní doplněk

shutterstock.com
Komerční článek
|
30. 11. 2020
|
Ještě na začátku roku 2020 bylo pro Čechy pravidelné nošení roušek nejen ve vnitřních prostorách naprosto nepředstavitelné. Stačilo ale, aby se objevil Covid-19, a rouška se stalo nedílnou součástí nás všech.

Ať chceme nebo ne, povinnost nosit ji, má momentálně každý z nás. A právě proto bychom si z nošení roušek měli udělat spíše přednost. Měli bychom nosit moderní roušky, které doplní náš outfit a odliší nás od ostatních. Z roušky by se nemělo stát zlo, ale naopak ji využít jako módní nebo i reklamní doplněk.

Historie zakrývání obličeje

První zmínky o snaze chránit dýchací cesty pocházejí ze starověkého Říma. Již v této době se lidé zajímali o to, jak se při stavbách chránit před prachem. Až o mnoho let později, v století 16. se objevili první varianty respirátorů. Tím, kdo se o ně pokoušel, nebyl nikdo jiný, než Leonardo da Vinci. Ten vymyslel respirátory v podobě namočených tkání, které se poté srolovali.

Před morovými nemocemi chránily takzvané ptačí masky. Ty byly využívány především doktory. Jednalo se o předchůdce dnešních respirátorů, který měl v 17. století bránit před právě probíhajícím morem. Maska zakrývala celý obličej a do prodlouženého nosu byly umístěny různé sušené bylinky a seno.

V roce 1897 přichází Johann Mikulicz s obličejovou maskou, která má již podobu dnešních klasických jednorázových masek. V té době byla popsána jako kus obvazu, který je přidělán dvěma provázky. Využíván byl především při operacích, kdy měl zabránit průniku bakterií do otevřených ran.

Na začátku 20. století se roušky dostali do povědomí, jestli ne celého světa, tak minimálně celé Evropy. Vyráběny byly z gázy a mušelínu. Často měly ještě bavlněnou mezivrstvu.

Nošení roušek jako standard v Asií

Asi ne náhodou byla jednou z prvních zemí, kde se plošně museli nosit roušky Čína. A to na začátku 20. století v době, kdy probíhal mandžuský mor. Možná i proto asijské obyvatelstvo u nošení roušek zůstalo. Velká města nejen v Číně, ale po celé Asii, jsou plná smogu a celkově špatného ovzduší. Právě Asie je tak částí světa, jejíž obyvatelstvo již automaticky nosí roušky a respirátory. Především proto, aby se chránili před špatným vzduchem.

Jaký zvolit materiál

Pokud uvažujete o pořízení nových roušek, vybrat si můžete buď ty jednorázové, nebo naopak ty, které po vyprání můžete znovu nasadit. Jednorázové roušky jsou zpravidla vyráběny ze tří vrstev, z nichž všechny jsou z netkané textilie. My můžeme vidět vrstvy pouze dvě. Bílá spodní vrstva je jemnou netkanou textilií Spunbond, stejně tak jako horní modrá textilie, která je ale o něco hrubší. Mezi těmito vrstvami se nachází střední vrstva Melting Blown.  

Roušky, které můžete použít vícekrát, jsou velmi často jednovrstvým polyesterem, který je lehký, rychleschnoucí a prodyšný. Jedná se o materiál, který můžete vyprat až na 60 stupňů a nezmění se ani tvar ani příjemnost materiálu. Právě takovéto roušky s gumičkami za uši nabízí také markysport.cz. Ovšem s tou výhodou, že si můžete navrhnout vlastní barvy, logo nebo nápis. Vytvoříte si tak jedinečné roušky s potiskem, které jsou z příjemného materiálu a na každodenní nošení.

rouska_markysport.cz_.jpeg


markysport.cz

 

Roušky nejen pro jednotlivce

S vývojem pandemie se stalo, že jsou pro nás roušky něčím, co využíváme každý den. Stávají se nedílnou součástí našeho šatníku a my bychom tak neměli zapomenout na to, že roušky se dají s celým outfitem sladit stejně dobře jako třeba boty.

Ať už si jen chcete vytvořit jedinečné roušky pro celou rodinu či naopak ozvláštnit outfit vašich zaměstnanců, můžete získat jedinečné roušky podle vašeho gusta. Umístit na ně můžete své logo, nápis, značku, prostě cokoliv, co vás zrovna napadne.

Pokud sáhnete po variantě reklamní roušky s vaším logem, pak se lidé, kteří ji budou nosit, nejen chrání před viry, ale také se stanou vaší chodící reklamou.

Související články