Sezóna šípků odstartovala. Tohle dokážou s naším tělem

Pixabay
|
02. 10. 2022
|
Jejich trny mohou dorůst až jednoho centimetru a ostré jsou jako zuby šelmy. Ačkoli jsou nenáročné na zálivku a živiny, dokážou vytvořit neprostupné křoví. Řeč je samozřejmě o šípkové růži, která nás těší růžovými kvítky i zázračnými plody.

Proč polykat drahé tablety z lékárny, když si na podzim můžeš natrhat přírodní multivitamín? Díky svému vysokém obsahu „céčka“ jsou plody šípku považovány za velmi účinný antioxidant, který lidské tělo chrání před volnými radiály, záněty i nachlazením.

Kdy šípky sbírat?

Zlatavé paprsky tě šimrají na nose a svěží větřík ti čechrá vlasy. Příroda je zbarvená do nejrůznějších podzimních odstínů a ty s košíkem nebo šátkem vyrážíš na sběr červenooranžových plodů. Dokážeš si snad představit pohodovější podzimní idylku?

Šípky sbírej těsně před dozráním, začít se s tím obvykle dá už koncem září. Šípkové žně obvykle končí v polovině října. Při sběru kontroluj barvu šípku a sbírej pouze šípky oranžové až červené a tvrdé. Ty nahnědlé a měkké nech jejich osudu.

1.jpg

Ze šípků si můžeš udělat třeba i zdravá povidla.
pixabay.com
Šípky zpracuj ideálně umělým teplem - peč je v troubě.

Jak šípky sušit?

Nejlepším způsobem, jak šípky zpracovat, je jejich usušení umělým teplem. Jakmile si je proto přineseš domů, vysypej je třeba na větší plech vyložený pečícím papírem, který vložíš do předem vyhřáté trouby na čtyřicet stupňů. Že jsou šípky dobře usušené, poznáš podle toho, že změní barvu do oranžova až tmavě hněda. Pokud máš odvahu, můžeš jeden plod ochutnat. Pokud ti hrdlo sevře nakysle sladká chuť, šípek je připravený k další proceduře.

Věděla jsi, že: Nejvíce účinných látek a vitamínů je v šípcích až ve chvíli, kdy projdou prvním mrazem?

Co ze šípků vykouzlit?

Z usušených šípků si můžeš připravit lahodný čajmedem nebo stévií. Plody můžeš také najemno umlít, prášek přecedit přes sítko a jednu čajovou lžičku každý den rozmíchat ve sklenici vody. Prášek je vhodný pro diabetiky, ale i osoby, které mají problémy s močovými cestami a záněty. Vinaře určitě zaujme skutečnost, že z těchto plodů podzimu lze vykouzlit lahodné šípkové víno. Pokud si ráno ráda pochutnáš na chlebu s marmeládou, povyš svou snídani na vyšší level a namísto marmelády si na chléb namaž šípková povidla. Šípky stačí svařit společně s cukrem doměkka a poté sterilovat asi deset minut v zavařovací sklenici.

2.jpg

Šípkový čaj je nejrozšířenější způsob užívání.
Pixabay
Šípkový čaj je klasika. Jako dítě nad ním každý ohrne nos, ale v dospělosti uznáme, že to není tak špatná věc.

Zázračné účinky šípků

Čaje, tinktury, povidla, ale i prášky nebo celé sušené plody šípků pomáhají bojovat s nejrůznějšími onemocněními močových cest a nepříjemnými záněty. Podporují imunitu, úspěšně bojují s nachlazením a celou řadou podzimních nemocí. Čistí krev, zlepšují stav kapilár a užívají se při nemocech žlučníku a žlučových cest. Zastavují průjem, obnovují přirozenou střevní mikroflóru a podporují chuť k jídlu. Šípkové sirupy se dokonce užívají ke snížení horečky a při úporných bolestech v krku

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články