Proč jíst maliny? Známe hned pět pádných důvodů!

Shutterstock
|
29. 07. 2023
|
Kdo by nemiloval velké, šťavnaté a slaďoučké maliny? Taky ses přistihla, že místo do misky trháš spíš do pusy? Nebo jsi odkázaná na to, co na tebe zbyde v obchodě? Ať už je to jakkoli, maliny si neodpírej. A to z několika důvodů.

Samozřejmě – maliny jsou ovoce a to je vždycky nabouchané vitamíny i dalšími prospěšnými látkami. Proč konkrétně by ale neměly ve tvém jídelníčku chybět, zvlášť když si je teď třeba můžeš i sama natrhat, aniž by ses musela obávat nějaké chemie?

Chutnají skvěle

V redakci jsme se shodly, že snad neznáme jediného člověka, který by nad malinami ohrnoval nos. Naopak – každý si rád „uždíbne“ a někdo je vyhledává a cíleně mlsá. Jejich sladká chuť totiž může být zdravou náhražkou nezdravých a průmyslově vyráběných cukrovinek.

S malinami se dají v kuchyni dělat zázraky. Z listů si můžeš připravit vynikající limonádu, plody můžeš jíst samotné, v jogurtu, přidat je na palačinky nebo do jakékoli pečené dobroty, případně do smoothie. O tom, jak vynikající je poctivý domácí malinový džem, se asi ani nemusíme dlouze rozepisovat.

bigstock-raspberry-dessert-cheesecake-174302644.jpg

Maliny můžeš jíst samotné nebo si z nich připravit nějakou lahůdku.
Bigstockphoto
Z malin se dají vykouzlit nejrůznější dobroty.

Antioxidant jaksepatří

Maliny jsou skvělým antioxidantem, za což vděčí kyselině ellagové. Nejsilnější antioxidační účinky mají ty nejtmavší maliny. Obsahují i poměrně dost vitamínu B, který zase pomáhá bojovat se stresem a zklidňuje.

Zásobárna minerálů

Kromě vitamínů obsahují maliny i nezanedbatelné množství minerálních látek, konkrétně fosforu, železa i vápníku a zinku. Dostatek všech těchto minerálů se na těle pozitivně podepisuje, takže honem na maliny!

Perfektně čistí střeva

Tuto vlastnost ocení zejména kuřáci a těhotné ženy. Maliny obsahují třísloviny, které pomáhají čistit střeva a dostávat z těla přebytečnou vodu. I proto se jejich konzumace doporučuje při hubnutí. Zároveň maliny hlídají hladinu cukru a cholesterolu v krvi a pomáhají tělu v boji s vysokým tlakem.

raspberry-2023404_960_720.jpg

Maliny jsou skvělé i na pročištění střev.
Pixabay
Skvěle chutnají a jsou zdraví prospěšné. Co víc si přát?

Čistí krev

Maliny jsou skvělé pro všechny, které trápí chudokrevnost, ale i pro ostatní. Pravidelná konzumace malin je jakýmsi preventivním opatřením proti vzniku srdečně cévních onemocnění. V případě, že už takové potíže člověk má, pomáhají při jejich léčbě.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články