Potíže se spánkem a další "radosti". Za tohle může modré světlo

Shutterstock
|
27. 06. 2023
|
V dnešní době řešíme stravu, pohyb, ovzduší… A snažíme se být zdraví. To je sice skvělé a jednoznačně chvályhodné, jenže při tom zapomínáme na jednu věc. Na to, že nám ubližuje modré světlo, se kterým jste stále v úzkém kontaktu.

Jsou to totiž obrazovky, co nám ho vnáší do života – ať už ty televizní a počítačové, nebo displeje chytrých telefonů. Ač některé pracují s jeho omezením, stejně s ním dennodenně žijeme a dobrovolně se mu vystavujeme. Nechceme tím říct, že bychom měli všichni houfně vyhodit tuhle techniku, vrátit se k psacímu stroji a volat si zásadně z pevné linky. Chceme tím říct, že omezením obrazovek a modrého světla si ulevíme. Nemusíme na něj totiž koukat víc, než je nezbytně nutné.

Kromě nich můžou způsobovat problémy taky nepřirozeně bílé LED žárovky, které jsme si oblíbili pro jejich úspornost. Když na nás svítí z každého kouta domácnosti, můžeme si zadělat na problém.

Potížemi se spánkem to jenom začíná

Každý z nás má tzv. cirkadiánní rytmus. To znamená, že víme, kdy je den a noc. Podle toho se taky zařizujeme. Jakmile přijde tma, tělo začne vyplavovat víc melatoninu, hormonu, který nás ukolébává k spánku. Naopak se dostaví světlo (v ideálním případě to přirozené, ráno), produkce melatoninu klesá na minimum. Už teď je nejspíš jasné, že když si necháváme svítit cokoli do obličeje, neusneme, jak bychom potřebovali. Pořád totiž zaháníme melatonin a neustále „se probouzíme“.

Příliš mnoho takového světla má za následek nejen problémy se spánkem, ale i bolesti hlavy, pocení a malátnost. A jen pro zajímavost – nedostatek světla obecně zase vyvolává deprese a podrážděnost.

bigstock-young-woman-using-her-laptop-o-322284292.jpg

Modré světlo potlačuje tvorbu melatoninu.
Bigstockphoto
Brát si notebook před spaním do postele je pěkné zlo. Spousta z nás to ale stále dělá.

Sledováním seriálu a čtením článků se neuspíš

Nebo se jím uspíš jen hodně stěží. Spousta z nás si zvykla brát si telefon a notebook do postele. Chceme se před spaním podívat na oblíbený seriál, zkouknout všechny sociální sítě, aby nám náhodou neuniklo něco veledůležitého, a ještě si něco přečíst, protože nemůžeme usnout. Není divu. Světlo vydávané oběma přístroji ujišťuje naše tělo, že je pořád den. Potlačuje tvorbu melatoninu, a ačkoli si uvědomujeme, že je čas jít spát, mozek k tomu dává v tom lepším případě jen velmi chatrné pokyny.

U nás dospělých je riziko jen v tom, že se špatně a nedostatečně vyspíme, protože budeme spánek odsouvat a odsouvat. U dětí a dospívajících je to ale mnohem horší. Oslabení imunity, vznik spánkové poruchy, větší náchylnost ke vzniku rakoviny a kardiovaskulárních chorob, to jsou dost dobré důvody pro to, abychom je kontrolovali.

Co s tím, když se techniky nedokážeme vzdát?

Rozhodně neuděláme nic špatného, když její používání omezíme. Pro mnohé to bude znít katastroficky, ale ideální je zbavit se modrého světla 90 minut před spaním. Tenhle čas můžeš využít pro sprchu, přípravu jídla na další den nebo třeba pro čtení.

Kromě všech zmíněných problémů nám modré světlo ubližuje ještě jinak – máme z něj unavenější oči, rozmazané vidění a leckoho trápí suchost očí. Tím nejmenším, co pro sebe můžeš udělat, je mrkat, pořídit si kapky pro unavené oči a na monitor, televizi nebo telefon (a tablet) se dívat před brýle. Dneska už nejsou výjimkou dioptrické brýle s úpravou, která oči zásadně šetří.

Kromě takových dioptrických brýlí se můžeš chránit i speciálními brýlemi, které odfiltrují až 98 % modrého světla. To už stojí za zvážení. Zároveň je taky fajn snížit jas na monitoru a displeji. I to pomáhá.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články