Jak se vyhnout průjmu na dovolené? Tipy na prevenci i řešení potíží

Shutterstock
|
07. 07. 2023
|
Těšíš se na ni minimálně půl roku, plánuješ, ladíš outfit, ať už se vydáváš na válečku k moři, překonávat vlastní limity do hor nebo prostě poznávat cizí kulturu. Jakmile jsi ale na místě, dostaví se nejčastější zdravotní problém s dovolenou spojený.

Týká se to hlavně exotických destinací, ale problém může nastat už na jihu Evropy. O Africe nemluvě. Střevní potíže podle odhadů potrápí 40–60 % cestovatelů, drtivá většina z nich ale nemusí ani vyhledat pomoc. Průjmy může doprovázet zvracení, ale jakmile se celá trávicí soustava zklidní, můžeš pokračovat v krasojízdě.

Problém může nastat, když objevíš ve stolici krev, protože to často bývá znamení nákazy salmonelou a podobnými bakteriemi. Pak je vyšetření opravdu na místě, protože s ní toho sama moc nezmůžeš.

Vsaď na prevenci už před odjezdem

Jako ve spoustě životních situací, i tady je prevence lepší než případné řešení nastalých potíží. Začít s ní můžeš už třeba týden před odjezdem – začni brát probiotika, která podpoří kondici střev a budou chránit trávicí trakt před nájezdem cizích bakterií. O tom, která jsou nejvhodnější, se pro jistotu poraď v lékárně. A samozřejmě si probiotika pak vezmi s sebou, pomůžou i v případě, že se střevní potíže rozjedou.

Balená voda, jídlo ideálně tepelně upravené

V Evropě máme to štěstí, že se na většině míst můžeme napít vody z kohoutku a nic se nám nestane. Exotické země na tom ale s pitnou vodou zdaleka tak dobře nejsou, a když jsi „rozmazlená“ vodou z Evropy, nejspíš to hned poznáš. Proto to vůbec neriskuj a radši pij jen balenou vodu nebo jiné nápoje. Pozor si dej případně na drinky – chtěj vidět, že ti je míchají z balené vody. A samozřejmě si pohlídej led!

Pozor! V některých zemích je voda oficiálně pitná, ale má jiné bakteriální složení. Proto by ti i ona mohla způsobit nepříjemnosti. Platí to třeba pro Izrael.

Další hrozbou je zcela pochopitelně jídlo a to syrové, tedy tepelně nezpracované, představuje vždycky vyšší riziko. Je jasné, že chceš ochutnat něco z místní kuchyně, syrové pochutiny ale radši nezkoušej. Týká se to i zeleniny, kterou je jednoduché tepelně upravit, a ovoce, u kterého je to těžké. Je na tobě, jak se rozhodneš zariskovat.

shutterstock_585032281.jpg

Zdrojem bakterií může být i ovoce. Zrádné jsou pak míchané drinky!
Shutterstock
Pokud se rozhodneš dát si míchaný drink, ohlídej si, aby v něm byla případně balená voda.

Pak je tu ještě zmrzlina, které není jednoduché se ubránit. Mnohem spolehlivější je ale vybrat si balenou od známé značky než si ji poroučet u pouličního mrazáku.

Hygiena na prvním místě

Jedeš sice na dovolenou, aby sis odpočinula a užívala si života, ale pořád musíš myslet i prakticky – hlavně na mytí rukou před každým jídlem, při příchodu z venku a pochopitelně po návštěvě toalety. Hlavně si nemytýma rukama nesahej na obličej, zvlášť na ústa. Přenos bakterií je rychlejší, než si možná myslíš.

Pokud kamkoli cestuješ se svým čtyřnohým mazlíkem, nenech se zcela výjimečně olizovat právě na rty a jejich okolí. K průjmu bys mohla přijít hodně rychle, protože tvůj miláček může olíznout kdeco, aniž bys to postřehla.

…a tekutiny hned na druhém

Během léta bys měla vypít úměrně víc tekutin, tedy vody nebo neslazeného ovocného či bylinkového čaje, protože se budeš potit a tím ztrácet tekutiny. Když tě přepadnou střevní potíže, budeš je ztrácet taky! Proto je třeba víc pít, aspoň tak, jak ti to žaludek dovolí. Celkovou dehydrataci totiž opravdu zažít nechceš, už jen proto, že může skončit i selháním ledvin.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články