Jak na spálení od sluníčka? Vyzkoušej tyhle babské rady

bigstockphoto.com
|
13. 08. 2020
|
K létu sluníčko neodmyslitelně patří. Jenže ke sluníčku taky neodmyslitelně patří spálená pokožka, která nás dovádí až k šílenství. Úleva přitom může přijít docela jednoduše. I na tenhle problém totiž měly naše babičky své triky.

Spálená pokožka pořádně bolí, proto by si na sluníčku měli dávat pozor všichni, zvlášť pak ale světlejší typy, které jsou ke spálení mnohem náchylnější. Nejde ale jen o dočasnou bolest. Pokožka, která se mnohokrát za život spálí, má tendenci rychleji stárnout, což obzvlášť my ženy pak neseme těžce. Zároveň může v těch nejhorších případech dojít i na rakovinu kůže. Proto je, jako u většiny životních záležitostí, nejlepší prevence.

Mazat, mazat, mazat

Je jedno, jestli si vybereš opalovací krém, mléko, olej nebo cokoli jiného. Když půjdeš ven (a pokud víš, že jsi na slunce citlivá), 20-30 minut před odchodem z domova si kompletně namaž místa, která budeš mít odkrytá. Pokud ráno odcházíš na túru do hor v mikině, věř, že v létě si ji zaručeně sundáš a půjdeš s odkrytými pažemi.

Při delších akcích (jako je třeba zmíněná túra) je ideální mít krém s sebou. Jednak je nejúčinnější, když ochrannou vrstvu obnovíš co dvě hodiny (na pláži pak po každém koupání nebo sušení), jednak ji právě můžeš případně oblečením setřít (půjdeš v tričku, namažeš si ruce, ochladí se, nandáš mikinu, oteplí se, sundáš ji a krém může zůstat právě na rukávech mikiny).

bigstock-girl-with-sunburn-applying-alo-283894915.jpg

Se spálením od sluníčka pomůžou babské rady.
bigstockphoto.com
I v případě pobytu na sluníčku je nejlepší prevence.

Co když už je pozdě? Zkus okurku nebo zelený čaj

Při spálení od slunce je základem dostatek tekutin – ideálně čisté vody. Tělo potřebuje hydratovat, aby se pokožka mohla dát do pořádku. A pak jsou tu další tipy, jak se s citlivou pokožkou vyrovnat:

  • Podrážděnou pokožku hravě zklidní okurka. Nakrájej si ji na plátky a potírej s ní pokožku. Na tuhle jemnou péči už nedáš dopustit. A když nemáš okurku, dej tam bramboru!
  • Uvař si zelený čaj, ale nepij ho (mohl by tě ještě víc dehydratovat a to nepotřebuješ). Nech ho vystydnout a pak si z něj dělej obklady.
  • Tučný tvaroh je v tomhle případě taky požehnání, tak se ho neboj použít. Spálená místa potírej a užívej si tu úlevu, až bude z těla vysávat horkost.
  • Zjemnění a regeneraci přinese taky vejce rozšlehané v bílém jogurtu a potírání pokožky. Podobně funguje i med s několika lžičkami mléka.
  • A zase ta aloe vera! Jestli si ji doma pěstuješ, teď ji určitě využiješ. Odstřihni list a tekutinou z něj potírej pokožku.

Znáš nějaké další babské rady na spálenou pokožku a pleť? Poděl se o ně s námi v diskuzi pod článkem!

Související články