Dana (36) bojovala s koronavirem: „Řeknu vám, jaké to je.“

bigstockphoto.com
|
04. 04. 2020
|
Na světě každý den přibývají nové případy nákazy nebezpečným typem koronaviru. Pro většinu pacientů, kteří nemoc Covid-19 prodělají, naštěstí není fatální a podaří se jim ji překonat. Jak vlastně nákaza novým typem koronaviru vypadá?

O tuto zkušenost se s námi rozhodla podělit jedna z čtenářek našeho magazínu, která covid-19 nedávno onemocněla. Protože ale chce zůstat v anonymitě (její identitu redakce zná), rozhodli jsme se jí říkat Dana. Jak vypadá život člověka nakaženého koronavirem? Tady je její zpověď.

Za rodinou do Itálie

V Itálii pobýváme několik měsíců v roce. Manžel tady má rodinu. V létě cestujeme podél pobřeží, v zimě si užíváme upravených sjezdovek. Ani minulý rok nic nenasvědčovalo tomu, že bychom měli zimu trávit jinak. Za manželovou rodinou jsme odjeli už v listopadu a měli jsme v plánu vrátit se v polovině března.

První oficiální případ koronaviru se v Itálii objevil na konci ledna. Nikdo, včetně nás, mu nevěnoval přílišnou pozornost. Manželova rodina žije daleko od Lombardie, která byla považována za ohnisko nákazy. Přesto jsme začali přemýšlet, že se do Česka vrátíme přece jen o něco dřív. Přiletěli jsme na začátku března. To už byly v Česku potvrzeny první případy nákazy.

Dobrovolná karanténa a potvrzená nákaza

Protože jsme nechtěli ohrožovat své okolí, dobrovolně jsme se rozhodli pro čtrnáctidenní domácí karanténu. To, že se mnou není něco v pořádku, jsem zjistila asi desátý den po návratu. Prakticky během noci mě zachvátily šílené horečky, které jsem srážela běžně dostupnými léky. Po dvou dnech mi bylo celkem dobře. Večer na to se ale teplota znovu opakovala. Rozhodla jsem se zavolat lékaři.

bigstock-concept-of-covid-coronavi-352423904.jpg

Čím líp budeme omezení dodržovat, tím dřív se můžeme nákazy zbavit.
bigstockphoto.com
Nový typ koronaviru je strašák. Proto bychom neměli podceňovat vydaná nařízení.

Moje ošetřující lékařka mi doporučila, ať rozhodně nechodím mezi lidi a řeším situaci s hygienickou stanicí. Podle příznaků, a hlavně destinace, ve které jsem posledních pár měsíců pobývala, mi sdělili podezření na nemoc covid-19 a vyslali k nám testovací tým. Po stěrech z krku a nosu se u mě i u manžela nákaza opravdu potvrdila.

Příznaky jako u chřipky

Měli jsme ale štěstí, příznaky u nás nebyly nijak závažné. Trápily nás teploty a šílená únava. Většinu dne jsme prospali. Do jídla a pití jsme se museli nutit, teplotu sráželi běžně dostupnými antipyretiky a s bolestí bojovali s analgetiky. Manžela pár dnů trápily zažívací potíže, mně se naštěstí vyhnuly.

Hospitalizovat nás nemuseli, přesto nám hygienici a ošetřující lékaři neustále volali a doptávali se na náš aktuální stav. Za tohle jim patří velký dík. Jejich jednání bylo po celou dobu nesmírně profesionální a zároveň lidské. I oni tak přispěli k tomu, že jsme nemoc oba poměrně dobře zvládli.

Jsme negativní a oficiálně vyléčení

Den ode dne nám bylo lépe. Po šestnácti dnech nás znovu testovali. Oba testy vyšly negativní. Test znovu opakovali po 14 dnech, po kterých mohli oficiálně prohlásit, že jsme nakažení novým typem koronaviru ustáli a zvládli. V současné době patříme mezi oficiálně vyléčené. Onemocnět koronavirem není příjemné, na druhou stranu si troufám tvrdit, že zdravý člověk tuto nemoc zvládne.

To ale nic nemění na tom, že bychom měli co nejvíc omezit kontakt s ostatními lidmi, včetně nákupů nebo výletů do přírody, případně za rodinou. Protestovanost v České republice totiž není nijak závratná a spousta z vás může mít koronavirus, aniž by o tom vědělo. I bez příznaků jste ale stále možnými přenašeči nemoci, která může být pro určitou část populace smrtelná,“ uzavírá své vyprávění Dana.

Máš ve svém okolí někoho, kdo se nakazil koronavirem? Jak tuhle situaci zvládá? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články