Chřipka? Klid, nejspíš jsi jen nachlazená

www.pixabay.com
Komerční článek
|
17. 01. 2019
|
Nos máš ucpaný jak centrum Prahy po ránu a sotva se nadechneš, kašleš jako starý námořník. Máš pocit, že už se nikdy nevykurýruješ, a tvoje samodiagnóza je jasná: chřipka. Ale počkej se závěry! Možná jsi jen „normálně“ nachlazená.

Chřipka je potvora, ale nechodí často

Chřipka tě dokáže vyřadit z provozu na pořádně dlouho a neobejdeš se bez doktora. Dobrá zpráva ale je, že chřipka dospělého nenavštěvuje tak často. Nachlazení se na rozdíl od ní objevuje až 3krát ročně (a do týdne je pryč).

Jenže jak poznat, co tě přepadlo?

Pomalý vs. rychlý nástup

Nachlazení přichází postupně. Nejdřív začne škrábání v krku, pak se přidá rýma a kašel.

Oproti tomu chřipka přijde znenadání. Najednou tě bolí klouby a svaly, přidává se horečka a zimnice.

Teplota vs. horečka

U nachlazení se může objevit teplota, nebývá ale vyšší než 38 °C.

Zato chřipka se neostýchá osmatřicítku překročit.

Další příznaky

Nachlazení většinou obnáší rýmu, kašel, únavu.

U chřipky se dá očekávat suchý a dráždivý kašel, horečka, nechuť k jídlu, silná únava a především bolest svalů a kloubů. Rýma se může objevit také, nepatří ale k projevům chřipky.

Jak to s tebou vypadá?

Tak co říkáš, máš chřipku, nebo jsi „jen“ nachlazená? Doufáme, že to druhé, i když víme, že ani z nachlazení se neskáče radostí. Proto přidáváme pár tipů, jak ho zvládnout co nejlíp.

Krok jedna: Zalez do postele

Žádné odmlouvání! Tvoje tělo potřebuje energii, aby se s nemocí vypořádalo. Zároveň je na začátku nemoci nejvyšší pravděpodobnost, že někoho nakazíš, takže bys zbytečně ohrožovala kolegy nebo spolužáky.

Krok dva: Posil imunitu

Snaž se pomoct svému tělu, aby si dokázalo pomoct samo. Zobej vitamíny (zvlášť vitamín C je pro imunitu zásadní), dej si zázvorový čaj a oslaď ho medem. Skvělá kombinace je taky med se skořicí, dokáže divy.

tantum_jsmekocky1.jpg

Krok tři: Ulev krku

Kašel a škrábání v krku jsou za nás nejotravnější část nachlazení. Pomůže ti Tantum Verde, které můžeš cucat nebo nastříkat do krku. Pomáhá od nepříjemných pocitů a navíc působí protizánětlivě.

Tip: Když ti zbyde, jen dobře. Osvědčí se ti i ve chvíli, kdy tě bude bolet zub kvůli zánětu nebo se budeš kurýrovat po drsnější návštěvě zubaře.

Krok čtyři: Uvolni nos

Jak? Jestli ještě nemáš doma rýmovník, pořiď si ho. Tahle kytička dokáže zázraky. Zkus taky napařování, ať už klasicky nad lavorem, nebo při horké sprše. A pozor na kapky do nosu. Sice ti pomůžou, ale dlouhodobé používání škodí nosní sliznici.

Tip: Přečti si 8 triků, jak přelstít rýmu.

Co se při nachlazení osvědčilo tobě? Napiš nám to do komentářů a sdílej článek všem kamarádkám, které zrovna pokuckávají.

Související články