10 důvodů, proč si pravidelně dopřát víno. Znáš je?

Bigstockphoto
|
14. 01. 2022
|
Miluješ víno a hledáš argumenty, jimiž přemoct kamarádku, která se každému tvému návrhu urputně brání? Chápeme to. A taky víme, že si víno můžeš dopřát i sama, jen tak pro pohodu, aniž bys nutně musela být alkoholik. Tady je 10 důvodů, proč ho pít.

Ovšem s mírou, v malém množstvím. Jedna sklenka denně neznamená tu největší sklenku na světě naplněnou až po okraj. Tak by se z tebe asi alkoholik brzy stal. Úvodní poučení máme za sebou, takže s chutí do toho.

1. Víno je elixír mládí

Vážně. Víno podle všeho obsahuje látku zvanou resveratrol, která zpomaluje stárnutí buněk, aspoň tomu tak bylo v průběhu výzkumů, jichž se účastnily myši a hmyz. Rovněž znamená resveratrol povzbuzení pro cévy a tepny, které chrání před kornatěním, a snižuje riziko vzniku rakoviny kůže, prsou, plic, střev a jater. Už to samo o sobě by k pravidelné konzumaci vína leckoho přimělo, důvodů je však mnohem víc.

bigstock-christmas-comfort-leisure-an-154608800.jpg

Víno obsahuje resveratrol, který zpomaluje buněčné stárnutí.
Bigstockphoto
Víno si dej klidně sama. V malém množství ti bodne ke knížce nebo filmu třeba každý den.

2. Pečuje o tvůj zrak

Pravidelná konzumace vína se pozitivně podepíše i na stavu tvých očí, konkrétně bude zpomalovat stárnutí oční sítnice. Ta často končí i slepotou. A to nechceš.

3. Hodí se do diety

I když se snažíš žít zdravě, občas prostě chceš posedět s kamarády u kapky alkoholu. Poruč si suché víno, které je kaloricky velmi příznivé a navíc ještě snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi. Suché víno se také nepije „tak dobře“ jako sladší vína, takže se ti nejspíš nestane, že by ses zpila do němoty.

4. Posiluje imunitu

Jsi často nemocná? Potom je na místě zamyslet se nad konzumací vína. Jasně, vitamíny a minerály jsou fajn, ale když si můžeš dát skleničku s tím, že děláš něco pro svoje zdraví, je to jiná věc. Víno má antibakteriální a antivirální účinky a obsahuje třísloviny, které podporují funkcí imunitního systému.

5. Navozuje dobrou náladu

Ano, konečně se k tomu dostáváme. Víno většině z nás spraví náladu, i kdybychom nechtěli. Jeho konzumace zvyšuje hladinu serotoninu, což je hormon ovlivňující náladu. Zároveň povzbuzuje nervový systém a pomáhá od stresu a únavy.

pexels-photo-160322.jpeg

Víno podle všeho navozuje dobrou náladu.
Pexels
Je jedno, kde a s kým jsi. Víno si můžeš dát tak jako tak!

6. Zvyšuje kvalitu sexuálního života

Jen si to přiznej – když si dáš skleničku, sex hned vypadá trochu jinak. Kdyby nic, tak jsi uvolněnější než obvykle. Navíc když si dáš denně decku nebo dvě, máš větší šanci na otěhotnění. Pokud se tedy s kocourkem snažíte o mimčo, vyzkoušej tuhle cestu!

7. Snižuje riziko „Alzheimera“

Alzheimerova choroba je strašák, o tom žádná. Proto je báječné, že již zmíněný resveratrol snižuje riziko vzniku tohoto onemocnění. Dej si skleničku nebo dvě denně a riziko bude o neuvěřitelných 23 % nižší! Pozor ale, přemíra alkoholu má na mozek neblahý vliv například v podobě demence.

8. Brání propuknutí deprese

Pokud netrpíš depresemi, ale víš, že k nim máš sklony nebo by u tebe mohly propuknout, protože někdo z tvé rodiny je má, předcházej tomu konzumací 2-7 skleniček vína týdně. Sníží se tím riziko jejich vzniku až o 50 %. Pozor, pokud máš deprese diagnostikované a léčíš je antidepresivy, raději na alkohol v takovém množství zapomeň.

9. Udržuje zdravější zuby

Červené víno je na rozdíl od ostatních druhů alkoholu dobré na zuby. Ač nás zubaři před alkoholem často varují a argumentují tím, že kyselost těchto nápojů změkčuje sklovinu a tím způsobuje častější vznik zubního kazu, červené víno ze zubů odstraňuje bakterie, které na nich tvoří plak a které produkují kyseliny, jež se v důsledku o vznik kazu zasadí.

10. Chrání plíce

Je to možná k nevíře, ale víno má dobrý vliv i na plíce. Flavonoidy, které obsahuje, pomáhají chránit plicní tkáň a resveratrol snižuje množství škodlivin na plicích. Přiměřené a pravidelné pití vína pomáhá předcházet zápalu plic. Dvě deci vína taky zničí množství škodlivin obsažených v jedné cigaretě.

Znáš ještě další důvod, proč si pravidelně dopřát trochu vína? Přidej nám je do diskuze pod článkem!

Zdroje informací: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články