Zářivě bílé prádlo? Pomůže inkoust, citrón nebo „vývar“

bigstockphoto.com
|
23. 05. 2020
|
Co si budeme nalhávat – praní je věda. A ne jen tak ledajaká. Ani ta sebedražší pračka nebo kvalitní prášek totiž nejsou zárukou dokonale čistého a bílého prádla. Jak na to, aby si svou bílou barvu ponechalo co nejdéle? Tady je pár triků!

Barvu prádlu vrátí citrón nebo jedlá soda

Bílé prádlo bys měla prát minimálně na šedesát stupňů. Pokud teda výrobce neuvádí něco jiného. Pokud máš i přesto dojem, že prádlo je nepříjemně našedlé nebo se ti z něj nedaří odstranit skvrny od potu, přihoď do bubnu pračky několik plátků citrónů. S oživením bílé barvy pomůže i jedlá soda, na kterou spoléhaly už naše babičky.

Vinný ocet a sůl zbaví prádlo případných pachů

Vytáhla jsi z bubnu pračky prádlo, které mělo do toho voňavého setsakra daleko? Možná je na vině špatný prací prášek (zápach většinou způsobují prací gely), špatně nebo nedostatečně vyčištěná pračka, ale i přílišné množství prádla v bubnu, které se tak nemůže převalovat. Pokud nepomůže pračku vyčistit, zmenšit objem praného prádla, ani výměna pracího prostředku, přidej do bubnu ke každému praní vinný ocet nebo pár lžic soli.

bigstock-close-up-collection-of-black-305026318.jpg

Oblečení si zaslouží pořádnou péči.
bigstockphoto.com
Bílé oblečení je krásné. Jen tedy do té doby, než zašedne.

Peroxid vodíku a „vývar“ pro bělejší prádlo

Na bílé prádlo si můžeš koupit speciální prací prášky nebo gely a drahá bělidla. Pokud hledáš přírodní alternativu, není nic jednoduššího, než nakouknout do domácí lékárničky. Tam stoprocentně najdeš peroxid vodíku, který účinkuje stejně dobře jako to nejdražší bělidlo. Když k němu přiliješ ještě vývar z kůry mandarinek, citrónů a pomerančů, na komerční prací prostředky a gely si už ani nevzpomeneš.

Kypřicí prášek se postará o prádlo i pračku

Nejen jedlá soda, ale také kypřicí prášek jsou skvělými pomocníky v boji se skvrnami a zašedlým prádlem. Kromě toho změkčují vodu, takže jsou pro tvoji pračku vlastně užitečné rovnou dvakrát. Jeden sáček postačí na jednu pračku a stačí ho jednoduše nasypat do bubnu a pračku zapnout na obvyklý program.

Bílou barvu oživí i inkoust

Využij toho, že každá bílá má v sobě alespoň kousek modré a zkus sílu optického klamu. Dříve se kvůli tomuto efektu přidávalo při praní bílého prádla modré barvivo, dnes ho může dost dobře nahradit inkoust. Ale jen pár kapek, ať oblečení nepřebarvíš na šmoulovou.

Znáš nějaké další rady nebo triky, jak prádlo dokonale vybělit? Poděl se o ně v diskuzi pod tímhle článkem!

Související články