Využití chleba v domácnosti: na podlahu, mastnotu i sklo

Bigstockphoto
|
14. 03. 2021
|
Průměrně lze dnes koupit bochník kmínového kilogramového chleba asi za 26 korun. Je to právě chléb, který se nesl v posledních letech v duchu většího zdražování. Abychom jeho potenciál naplno využili, přinášíme pár rad, jak s ním doma naložit.

Starý chléb v kuchyni

Pár dnů starý chléb nemusíš vyhazovat. Skvěle ti totiž poslouží pro přípravu několika křupavých lahůdek. Starší chleba se hodí třeba na topinky s česnekem, chlebové chipsy nebo krutonky do polévek či salátů. Pomlet ho můžeš také na strouhanku nebo ho využít třeba k zahuštění polévek. A takové chlebové placky taky nejsou vůbec špatné.

Nouzová utěrka

Rozlité mléko, voda na plovoucí podlaze nebo rozbité vejce. Pokud nemáš po ruce utěrku, poslouží ti obyčejný chleba. Zvlášť ten toastový skvěle nasaje přebytečnou tekutinu. Naše babičky by nás za tenhle způsob nouzového vytírání asi pořádně zpražily, ve chvíli, kdy nemáš po ruce nic jiného, ale není čas na hrdinství.

Přebytečná mastnota

A savé vlastnosti chleba lze dost dobře využít také při vaření třeba vývaru nebo smažení křupavých řízků. Takový tradiční vývar se vyznačuje skvělou vůni, ale také silnou vrstvou tuku, kterou řada z nás jednoduše nemusí. Zbavit se jí můžeš opět pomocí chleba. Mastnou vrstvu odstraníš tak, že krajíc přiložíš na pár vteřin k hladině polévky nebo jím přejedeš po povrchu. Při smažení řízků vlož do hrnce, kam budeš hotové řízky ukládat, dva krajíčky chleba, přebytečná mastnota do nich steče a řízky se v ní nebudou zbytečně koupat.

bigstock-closeup-of-some-toasts-in-a-pl-302611519.jpg

Chléb je sice k jídlu, ale může sloužit i k jiným věcem.
Bigstockphoto
Chleba se může stát tvým věrným pomocníkem v domácnosti.

Čisticí prostředek

Věděla jsi, že obyčejný chleba najde uplatnění také při úklidu? Skvěle vyčistí třeba skvrny na ubruse, zašlé tapety nebo znečištěné stěny. Jednoduše stačí kouskem střídky přejet znečištěné místo a čistit tak dlouho, dokud opět nebude čisté. Pokud máš doma obrazy, pak i jejich plátno můžeš šetrně očistit střídkou chleba. Možná tě proto nepřekvapí, že tuto metodu používají i samotní restaurátoři.

Očista mlýnků

Meleš si doma maso do klobásek na karbanátky nebo do sekané? Případně patříš mezi milovníky kávy, kteří si nedokážou představit nový den bez čerstvě umletých kávových zrn, zalitých horkou vodou? Pak se ti bude hodit následující rada. Abys z mlýnku na maso dostala poslední zbytky, rozemel v něm krajíček chleba. To samé udělej také s mlýnkem na kávu. V mlýnku nejdřív pomel zrníčka rýže a poté dočisti chlebem.

Skleněné střepy

Střepy prý přináší štěstí. Když se nám ale tenhle ostrý nezvaný návštěvník zabodne do nohy, na štěstí příliš nepomýšlíme. Pokud se ti podaří rozbít skleničku, talíř nebo třeba vánoční kouličku, ještě před tím, než poběžíš pro vysavač, vysaj střepy střídkou chleba. I ty nejjemnější kousíčky skla se do krajíce dokážou zapíchnout a ty tak můžeš bez obav zase běhat bez bačkor.

Žádný zápach

Připálila jsi rýži, pečené maso nebo se chceš jednoduše zbavit nepříjemného zápachu při vaření košťálové zeleniny. U připáleného jídla ukroj krajíc chleba a polož ho hned na horký pokrm, přikryj pokličkou a počkej pár minut. Pak chleba vyhoď a připálená chuť bude ta tam. To samé udělej také při vaření květáku nebo brokolice. Chleba pomůže zbavit pachů také lednici. Stačí, když ho položíš na talíř a poliješ octem.

Vlhkost

Některé druhy potravin mají tendenci v dózách tvrdnout a krystalizovat. Aby ti nenavlhla sůl v solničce nebo třeba třtinový cukr, přidej do dózy kousíček chleba. Chleba do sebe natáhne vlhkost a sůl i cukr zůstanou déle sypké.

Podivný tip závěrem

Víš, že některé tuzemské restaurace používají starý chléb k výrobě chlebové zmrzliny? Opravdu! Pro její výrobu prý stačí využít starého chleba, smetany, žloutků a chlebového kvásku. Výsledek tak nebude sladký, ale mírně do kysela. Chlebová zmrzlina je ideální třeba k oblíbenému foie gras. Jestli ji vyzkoušíš, to už necháme na tobě. My tenhle nápad ale raději vynecháme.

Máš nějaký další tip, jak využít chleba v domácnosti? Dej nám o něm vědět do diskuze pod článkem.

Související články