Voňavý nápoj, který tě prohřeje. To je masala chai

Bigstockphoto
|
05. 10. 2022
|
O téhle dobrotě už jsi možná slyšela, ale ještě jsi ji nevyzkoušela. Masala chai neboli čaj s kořením je hřejivý nápoj s původem v Indii. Čím je tak okouzlující a jak si ho jednoduše připravit doma, když mu podlehneš? Hned se to dozvíš!

Masala chai je nápoj starý pravděpodobně až 9 000 let! O něco skromnější odhady ukazují na 5 000 let. I tak by to ale byla pecka. Nápoj s mlékem a kořením vznikl na popud krále, který chtěl vytvořit očistný nápoj. Původní směs koření se skládala ze skořice, kardamomu, zázvoru, hřebíčku, badyánu a dlouhého pepře, dneska se můžeme setkat i s různými obměnami. Leckoho překvapí, že do původní receptury nepatří ani samotný černý čaj.

Ten se do něj začal přidávat až v dobách, kdy se Britové dostali do Indie a začali v Assamu kultivovat první plantáže. Pro Indy to ale byla drahá surovina, která zlidověla až v 60. letech 20. století, kdy se začal čaj zpracovávat mechanicky.

Jiný kraj, jiný mrav

Jak už bylo řečeno, masala chai pochází z Indie, ale co kraj, to obměna. Nikde není psáno, v jakém poměru používat koření, někde se přidává sůl, v Kašmíru nápoj připravují ze zeleného čaje a třeba na západě Indie nepoužívají pepř a hřebíček.

Mléko se v Indii používá buvolí, v západním světě kravské nebo sójové. Dávkuje se podle chuti, nejčastěji ½ nebo ¼ šálku.

bigstock-traditional-indian-drink-mas-209853388.jpg

V původní receptuře nebyl ani černý čaj.
Bigstockphoto
Masala chai je voňavý nápoj z Indie, který měl sloužit jako pročišťující.

Někdo připravuje nápoj i s jiným kořením. Hodí se například badyán, anýz, fenykl, koriandr, šafrán, muškátový oříšek, kmín, chilli… Nebo se dá přidat třeba pomerančová kůra, případně růžové aroma.

Sladí se nejčastěji cukrem, třtinovým cukrem a medem. Když si ho budeš ale připravovat doma, můžeš zkusit i xylitol, erythritol nebo čekankový sirup.

Domácí masala chai pro dokonalý požitek

Nejlepší je ochutnat nejdřív masala chai v kavárně nebo čajovně, abys věděla, jestli má vůbec cenu se do toho doma pouštět. Když ti bude chutnat, můžeš to zkusit.

Co potřebuješ (na 4 porce): ½ svitku skořice, 4 hřebíčky, 4 tobolky kardamomu, 2 plátky zázvoru, ½ hvězdičky badyánu, 500 ml plnotučného mléka, 2 lžičky kvalitního sypaného černého čaje, 4 lžíce medu (nebo zkus jiné sladidlo podle chuti)

Jak na to?

  • V hrnci přiveď k varu 500 ml vody a vmíchej do něj koření a zázvor.
  • Pak ji odstav z plamene a nech 15 minut odpočívat.
  • Potom vodu znovu přiveď k varu a vsyp do ní čaj.
  • Znovu směs vypni a nech čaj 3–5 minut louhovat.
  • Nakonec čaj sceď, přilij k němu mléko, přidej med nebo sladidlo.
  • Směs ještě promíchej a ohřej. Pak můžeš nápoj podávat.

Vyzkoušíš masala chai?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články