Velký jarní úklid pěkně od podlahy

www.bigstockphoto.com
Komerční článek
|
21. 03. 2019
|
Už cítíte jaro ve vzduchu? Pak otevřete všechna okna dokořán a pusťte si svěží vánek do bytu. S koncem zimy jde také ruku v ruce velký jarní úklid. Inspirujte se následující tipy od FAVI.CZ a zvládnete to levou zadní během jednoho dne.

Takže co Favi.cz radí?

Očistěte stěny

Extra péči věnujte i zdím. Pokud máte omítku omyvatelnou, nečistot se snadno zbavíte vlhkým hadříkem. Opravy drobných oděrek a škrábanců s troškou šikovnosti zvládnete i sami. Potřebovat k tomu budete jen tmel nebo omítkovou směs. A pokud vám zdi zdobí tapety, čistěte je raději vždy podle návodu od výrobce, každá totiž vyžaduje jinou péči.

Vydrhněte dveře i kliky

Zabere vám to jen pár minut, ale ten rozdíl uvidíte na první pohled. Umyjte všechny kliky a úchytky, které doma máte. Vymydlit si na jaře zaslouží i dveře. A ty vchodové dvojnásob. Stačí je umýt horkou vodu s čistícím přípravkem a pak vytřít do sucha hadříkem z mikrovláken.

Vyleštěte nejen zrcadla

Zrcadla, obrazy, plakáty i fotky dělají domov domovem. Jsou osobité a každou místnost rázem zútulní. A také na nich po dlouhé zimě leží vrstva prachu. Projděte si celý byt a nablýskejte všechny rámy i zrcadla, která doma máte.

Zbavte prachu knihovnu

Police plné knih, sošek a jiných drobností, které milujeme, jsou největší lapače prachu. Omyjte proto nejen polici po polici, ale i dekorace, které je zdobí. Při této příležitosti můžete rovnou vytřídit věci, které nepotřebujete.

Vypulírujte podlahu

Srolujte všechny kusové koberce, odsuňte nábytek a vytřete i místa, na která při běžném úklidu zapomínáte. Stojí za to vyčistit i samotné koberce a čalouněný nábytek.

Nablýskejte okna i jejich rámy

Při mytí oken nezapomeňte setřít i okenní rámy, lišty, parapety a konzole na záclony. Budete divit, jak vysokou vrstvu prachu tam najdete. A když už budete na štaflích, posviťte si rovnou také na zaprášené lustry a stínidla lamp. Otřete je hadříkem z mikrovláken nebo je umyjte ve vaně. Možná to tak zezdola nevypadá, ale na světlech se dokáže nahromadit pěkná vrstva prachu.

Vydrhněte troubu

I vaše trouba si zaslouží trošku jarního detoxu po všem tom zimním pečení. Pokud se chcete vyhnout běžným přípravkům na čištění trouby, můžete si jeden účinný eko čistič vyrobit i sami. Do misky s jedlou sodou po lžičkách přidávejte vodu, dokud nezískáte tuhou pastu. Tu pak nechte v troubě působit přes noc a následující den setřete horkou vodou.

Odmastěte digestoř

Mastnota a prach se udržují i v digestoři. A ačkoli je to práce protivná, teď je ten správný čas mastný filtr z digestoře vyndat a pořádně vymydlit. I v tomto případě může jedlá soda udělat velkou část špinavé práce za vás. Rozpusťte ji v horké vodě a do té filtr ponořte. Obvykle stačí 15 minut a všechny nečistoty jsou ze mřížky pryč.

Posviťte si na spíž

Abyste měli kuchyň uklizenou pěkně z gruntu, neměli byste zapomenout ani na takové drobnosti, jako vyčistit kuchyňské roboty, šuplíky a spíž. Zkontrolujte také, jestli ve sklenicích nejsou moli a vytřiďte prošlé potraviny.

Ukliďte koupelnu se vším všudy

Při běžném úklidu koupelny se většina z nás soustředí hlavně na vydrhnutí podlahy, polic a vany samotné. I na obkladech se ale drží usazeniny z mýdla a vody. Než se vrhnete na čištění zašlých spárů kartáčkem na zuby, nechte čistič alespoň 15 minut účinkovat. Ušetří vám to spoustu práce. Mezitím můžete mýdlovou vodou umýt zaprášené věci na policích. Kosmetikou počínaje a dózami na nejrůznější drobnosti konče.

Související články