Valentýn, svátek všech zamilovaných: jaké připravit menu?

www.bigstockphoto.com
Komerční článek
|
11. 02. 2018
|
Čtrnáctý únor. Den, kdy si páry po celém světě vyznávají svoji lásku a náklonnost. Den, kdy se to symboly lásky, tedy srdíčky jenom hemží. Pro někoho ovšem den jako každý jiný. Jedni totiž tento den milují, jiní ho zatracují.

Ti, kteří mu nefandí, tvrdí, že se jedná o komerční svátek a že láska by se měla vyznávat po celý rok a ne jenom 14. února. A proč zamilovaní slaví svátek lásky právě v tento den? Není to jenom chytrý tah prodejců jak zvýšit tržby? Kdo může za všechna ta srdíčka, květiny, sladkosti a romantická vyznání, která se na nás v polovině února valí ze všech stran?

Podle jedné z legend je to kněz Valentýn. Ten tajně oddával mladé páry, a to i přes zákaz vládce Říma Marca Aurelia Claudia II, který zakazoval svým vojákům, aby se ženili. Obával se totiž toho, že zůstanou u svých rodin a nepůjdou bojovat. Za neuposlechnutí rozkazu byl kněz Valentýn zatčen a popraven právě 14. února roku 296. Ve vězení se kněz Valentýn zamiloval do žalářníkovy dcery a před smrtí jí stihl poslat tajně milostné přání. A tak vzniklo první valentýnské přáníčko.

Svoji lásku můžete projevit své drahé polovičce květinou, šperkem, přáníčkem či třeba pozváním na večeři. A co to letos zkusit trošku jinak a připravit si romantickou večeři v pohodlí domova? Vždyť láska přece prochází žaludkem a partner či partnerka vaši snahu o originalitu jistě ocení. Hlavní je, že vaříte pro svoji lásku a hlavně s láskou. Což by o vaření na tento svátek všech zamilovaných mělo platit dvojnásob. V tento den by měla být večeře šťavnatá a zároveň sladká jako váš vztah. Vyzkoušejte naše menu a překvapte svého partnera valentýnskou tříchodovou večeří.

Jako předkrm doporučujeme vyzkoušet nevšední kombinaci oblíbeného lososa se salátem z červené čočky. Podle tohoto videoreceptu se vám toto jídlo prostě musí povést.

128a_losos_se_salatem_z_cervene_cocky.jpg

Začít můžeme lososem a salátem z červené čočky.
redakce
Už po předkrmu se bude drahá polovička olizovat.

Jako hlavní chod naservírujte šťavnatou panenku plněnou sušenými rajčaty a bazalkou.

22a_panenka_plnena_rajcaty.jpg

Bazalka dodá pokrmu nezaměnitelnou chuť.
redakce
Šťavnatou panenkou nezkazíte nic. Ani valentýnskou večeři.

A co takhle sladká tečka v podobě tvarohového dortu ze sušenek a polevy z ledových čokoládek? Po tomto dezertu se bude rozplývat opravdu každý.  Pro zvýšení zamilovaného efektu můžete použít dortovou formu ve tvaru srdce a dort ozdobit srdíčky z vykrájeného ovoce.

163f_tvarohovy_dort_s_ovocem.jpg

Dezert bude skvělým zakončením večeře.
redakce
Jak jinak zakončit večeři než lahodným dezertem?

Stačí už jenom navodit tu správnou slavnostní atmosféru. Doplňte tedy toto menu lahodným vínem či aperitivem, zapalte svíčky, do vázy dejte kytky, sundejte zástěru a láskyplná večeře může začít.

Budete-li vařit s láskou, jistě se vám tento večer vydaří.  A my vám přejeme, ať si tuto romantickou večeři opravdu užijete.  Dobrou chuť a hodně lásky.

Související články