V obchodech chybí droždí. Nepanikař a vyrob si ho doma

pixabay.com
|
06. 04. 2020
|
V některých obchodech to vypadá jako před vypuknutím války. Chybí luštěniny, těstoviny, konzervy a i další trvanlivé potraviny. A po droždí? Po tom, jakoby se slehla zem. Možná si tak kladeš otázku – je možné ho nějak nahradit nebo si ho doma vyrobit?

Máme dobrou zprávu!

Vyrobit si domácí droždí je možné a dokonce to není bůhvíjak složité. Náhradu kupovaného droždí můžeš realizovat rovnou dvěma způsoby. Navíc ho vyrobíš ze surovin, které máš doma běžně ve spíži. Mysli jenom na to, že s jeho výrobou nemůžeš začínat těsně před tím, než hodláš péct chleba nebo rohlíky. Domácí droždí potřebuje svůj čas – ideálně 24-48 hodin.

Kvasnice z ovoce a hladké mouky

Napadlo by tě, že si droždí můžeš vyrobit i z ovoce? Jasně! A není to vůbec složité. Potřebovat budeš jenom 1 střední jablko, 1 hrnek vody (250 ml) a hrnek hladké mouky. V tomhle případě si ale dává kvásek pořádně na čas a je potřeba mu věnovat alespoň 48 hodin odpočinku.

A jak na to? Jablko (ideálně to chemicky neošetřené a ze zahrádky) dobře omyj, nakrájej na měsíčky a vlož třeba do zavařovačky s uzavíratelným víčkem. Pak ho zalij vodou tak, aby byl potopené, a nechej stát alespoň dva dny. Poté jablko vyndej a do jablečné vody vmíchej v poměru 1 : 1 hladkou mouku. Nech odstát na teplém místě asi 30 minut a pak používej jako běžné kvasnice.

  • Kočičí tip: Jablka můžeš nahradit i hruškami nebo třeba nesířenými rozinkami!

Kvasnice z brambor, cukru a piva

V tomhle případě budeš potřebovat 500 g brambor, 60 g cukru, 2 lžíce piva a vodu. Brambory ve slupce uvař do měkka. Poté je oloupej, prolisuj a přidej takové množství vody, aby vznikla hustá kašovitá hmota. Cukr rozpusť v malém množství vody a vzniklý cukrový sirup zamíchej do už hotové „bramborové kaše“. 

baked-2313462_1280.jpg

Vyrob si doma droždí, můžeš z něj péct.
pixabay.com
Upeč si sama doma. I droždí si k tomu můžeš sama připravit.

Směs nech kynout na teplém místě. Během toho do ní přimíchej dvě lžíce piva a nech kynout dalších 24 hodin. Protože dostupné recepty neradí, v jakém poměru domácí kvásek do těsta přidat, musíš to sama individuálně zkoušet.

Kvasnice si můžeš i rozmnožit

Pokud patříš mezi ty šťastlivce, kteří kvasnice mají, ale není jich mnoho, můžeš si je pěkně namnožit. Potřebovat budeš 60 g cukru, 60 g mouky, kvasnice a 500 g uvařených a prolisovaných brambor.

Cukr, mouku a kvasnice promíchej s bramborami. Směs natlač do porcelánové nádoby, nech 2 hodiny na teplém místě a pak uchovej v temnu a chladnu. Používat je můžeš až za 3-4 dny - na jeden kilogram mouky pak stačí polévková lžíce domácích kvasnic. Z poslední lžíce kvasnic, která zbyde, si můžeš vyrobit novou zásobu.

Pokud kvasnice nestihneš spotřebovat všechny, jednoduše je zamraz na pozdější dobu. Zmrazené droždí si zachovává svoje vlastnosti i po jednom roce skladování při -18 °C. To ale jenom za předpokladu, že ho necháš rozmrazit v lednici a použiješ nejpozději do 24 hodin. Po rozmrazení je sice kašovité, ale stejně dobré jako čerstvé.

Máš nějaké další tipy, jak nahradit kupované droždí? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články