Tohle jsou nejčastější chyby při praní prádla

www.bigstockphoto.com
|
12. 09. 2019
|
Prací prášky, gely, tablety do pračky nebo prací koule – tihle všichni pomocníci slibují perfektně čisté a voňavé prádlo. I přesto, že za ně utratíš tisíce, výsledek někdy není dokonalý. Důvodem může být některá z chyb, které při praní děláš.

Špatný výběr pracího prostředku

Gel, prášek, prací koule nebo speciální kapsle? Výběr pracích prostředků je téměř nevyčerpatelný. Na základě čeho vybíráš ten nejlepší? Stačí ti osobní zkušenosti, reklamy nebo doporučení přátel či rodiny?

V první řadě by tě neměla zajímat cena, ale složení pracího prostředku. Pokud prostředek obsahuje příliš chemických přísad, může dráždit pokožku, způsobovat alergie nebo ekzémy, ucpávat pračku a prádlo může po vytažení z bubnu nepříjemně zapáchat.

Špatné dávkování

Ideální je, pokud budeš prací prostředek dávkovat podle hmotnosti prádla a doporučení výrobce. Ale ruku na srdce – kdo tohle dělá? Většinou lijeme nebo sypeme prostředek tzv. „od oka“.

Nejenže ho spotřebujeme víc, než je nutné, opět můžeme pračku a její útroby ucpat a zavinit to, že se prostředek z prádla dostatečně nevypláchne. Problémem ale není jenom prací prostředek, ale také aviváž. Pokud toužíš po intenzivnější vůni, použij koncentrát. Spotřebuješ ho méně a ve finále ušetříš.

Špinavá pračka

Taky naše pračka čas od času ocení nějakou tu péči. Pokud prádlo zapáchá, je špatně vyprané nebo flekaté, může být na vině zanesená pračka.

V obchodě samozřejmě můžeš koupit speciální čisticí tablety nebo gely, které jednoduše hodíš do bubnu, mnohem účinnější je ale to, když vyčistíš buben pračky, dávkovač pracího prostředku a aviváže, těsnění i filtr ručně. Nemusíš přitom používat žádné chemické prostředky. Jednoduše si vystačíš s octem a jedlou sodou.

bigstock-child-in-laundry-room-with-was-244684711.jpg

Příliš vysoké/nízké teploty

Ze všech stran se na nás valí informace o tom, jak ekologické je prát ve studené vodě, nebo při nejnižších možných teplotách. Běžně znečištěnému prádlu to samozřejmě stačí. U skvrn od trávy, krve, červeného vína nebo dětských příkrmů je ale potřeba sáhnout po silnějším kalibru.

Optimální samozřejmě je, pokud budeš prát při 40 stupních Celsia s kvalitními pracími prostředky. Pokud je ale prádlo i po několikátém vyprání stále špinavé, nezbyde nic jiného, než zvolit „zlatou střední cestu“ a prát na šedesát. Vyvářku si ale nech raději jen pro utěrky, kapesníky ručníky. Nezbytné je samozřejmě také volit vhodné programy. Zkus proto na internetu pohledat recenze a články o pračkách a volit pro každé praní nejvhodnější.

Bílé a barevné prádlo si žádá své

Zdá se ti, že bílé prádlo časem nepěkně žloutne nebo dokonce šedne a ztrácí tak svou původní barvu? I to může být způsobeno špatně zvoleným pracím prostředkem.

Bílé prádlo bys měla ideálně prát pouze v prostředcích, které jsou pro něj primárně určené a barevné v těch pro barevné prádlo. Pokud bys prala barevné prádlo v přípravcích pro prádlo bílé, bělidla a rozjasňovače v nich obsažené, barvy v oblečení rychle seperou a barvy tak budou působit velmi vybledle.

Přeplněná pračka

Chápeme, že praní prádla není zrovna zábava. Na druhou stranu není nutné naplnit buben pračky k prasknutí. Pokud bys pračku přeplnila, nejen, že se prádlo dobře nevypere, ale také může dojít k zaseknutí bubnu a poškození oblečení i samotné pračky. Vždy se tak drž doporučení výrobce pračky a raději do jejího bubnu vkládej méně prádla, než abys ho zbytečně přeplnila.

Jaký typ pracího prostředku se ti nejvíc osvědčil? Prací gely, prášky, koule nebo speciální kapsle? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Tagy: 
Související články